ממריאים
עבור רבים האולימפיאדה האמיתית מתחילה רק כאשר האתלטים עולים על המסלול • רגע לפני הזינוק מחר: התחרויות שאסור לכם להחמיץ • אליסף דעואל
400 מטר משוכות
ריכוז של סופרסטארים
3.8 יום שלישי, 6.20, גמר גברים 4.8 יום רביעי, 5.30, גמר נשים
הריצה ל־400 מטר משוכות עמדה בעבר בצילן של ריצות מסלול אחרות, שנחשבו לאטרקטיביות יותר. בטוקיו, לעומת זאת, יש ריכוז יוצא דופן של סופרסטארים, גברים ונשים, שיהפכו את הריצה הזו לאחד המוקדים של תחרויות האתלטיקה.
אצל הגברים, השם הלוהט הוא קרסטן וארהולם הנורווגי (25). בריו הוא בכלל לא עלה לגמר, אבל מאז השתלט על המסלול עם שתי אליפויות עולם והדובדבן שבקצפת, שיא העולם שקבע בתחילת החודש, 46.70 שניות. בטוקיו מצפה לו דו־קרב עם האמריקאי ריי בנג'מין, שהדהים בעצמו השנה עם תוצאה אדירה (46.83), והמפגש עשוי לגלח עוד כמה מאיות מהשיא הטרי.
אצל הנשים, הסיפור דומה: דו־קרב ישיר בין שתי אמריקאיות מהטובות בהיסטוריה בריצה הזו. סידני מקלופלין, מי שלפני פחות מחודש שברה את השיא העולמי (51.90) והאישה הראשונה שירדה מ־52 שניות – מול השיאנית הקודמת, דליילה מוחמד.
10,000 מטר נשים
דו־קרב בין שיאניות
7.8 שבת, 13.45, גמר
23 שנה ניסו טובות הרצות למרחקים הארוכים לשבור את שיא העולם של וואנג ז'ונשייה הסינית ב־10,000 מטר ללא הצלחה. הייתה זו בסופו של דבר אלמז איינה האתיופית, שאמרה לעזאזל על הריצות המחושבות והטקטיות הנהוגות באולימפיאדה, שרפה לפני חמש שנים את המסלול בריו וגילחה יותר מ־14 שניות משיא העולם.
בחסותן של הנעליים החדשות והמשודרגות של נייקי, השיא המטורף של איינה לא הצליח להחזיק מעמד אפילו מחזור אולימפי אחד. ב־6 ביוני השנה סיפאן חסן, רצה ממוצא אתיופי המייצגת את הולנד, הורידה כמעט 11 שניות מהשיא של איינה והעמידה אותו על 29:06.82 דקות. היא הספיקה ליהנות בדיוק יומיים מהתואר המחמיא שיאנית עולם לפני שלטסנבט גידיי האתיופית שיפרה את השיא שלה וקבעה 29:01.03 דקות. החלק הטוב הוא שבתוך בוננזת השיאים הזו – השתיים הללו ייפגשו בטוקיו ראש בראש לקרב על מדליית זהב.
100 מטר
כוכבים על אש קטנה
31.7 שבת, 15.50, גמר נשים 1.8 יום ראשון, 15.50, גמר גברים
הספרינט הקצר ביותר נחשב באופן מסורתי לאירוע השיא של האולימפיאדה. ובכן, לא הפעם, וזה לא רק בגלל הוואקום העצום שנוצר אחרי הריצה האחרונה של בולט. הסתבכויות מיותרות של כמה מהכוכבים המבטיחים של הריצה הזו הותירו אותנו עם אירוע חיוור למדי. כריסטיאן קולמן, אלוף העולם ובעל שיא אישי של 9.76 שניות, לא הופיע לשלוש בדיקות סמים – והושעה מהענף עד לשנה הבאה. שקארי ריצ'רדסון, אחת הפייבוריטיות הבולטות לזכייה בזהב אצל הנשים, תחמיץ אף היא את האולימפיאדה אחרי שהושעתה בגלל שימוש במריחואנה.
אז מי כן יהיו בטוקיו? אצל הגברים, האמריקאי טרייבון ברומל, ספרינטר מוכשר עם קריירה מוכת פציעות, נמצא בכושר מצוין, קבע השנה 9.77 שניות ומסתמן כמועמד לניצחון. בני ארצו פרד קרלי ורוני בייקר והדרום־אפריקאי אקאני סימבינה ינסו להקשות עליו.
אצל הנשים הזרקורים יופנו אל שלי־אן פרייזר־פרייס בת ה־34, שתחפש זהב אולימפי שלישי בריצה הזו. הג'מייקנית הקטנה והמהירה הדהימה השנה כשקבעה בגיל לא צעיר לספרינטרית את התוצאה המהירה בהיסטוריה, למעט תוצאותיה של פלורנס גריפית'־ג'וינר המנוחה, 10.63 שניות. קרב בין פרייזר־פרייס לריצ'רדסון היה לבטח לאחד מרגעי השיא של המשחקים האולימפיים – אך בהיעדרה של האחרונה נצטרך לקוות למופע סולו מרשים של הג'מייקנית. יריבותיה העיקריות אמורות להיות האלופה האולימפית המכהנת איליין תומפסון, שריקה ג'קסון ומרי־ז'וזה טה לו מחוף השנהב.
הדיפת כדור ברזל גברים
האמריקאי שאוהב לשבור דברים
5.8 יום חמישי, 5.05, גמר
יש שיאי עולם שעושים לא נעים בעין. שיאים שמעננת הסמים המרחפת מעל האתלט המחזיק בהם – אפשר למלא את הכנרת בסטרואידים. שיא העולם הקודם בהדיפת כדור ברזל היה כזה. הוא נקבע ב־1990 על ידי רנדי בארנס, אתלט מושמץ שבאותה שנה הורחק ליותר משנתיים על שימוש בסטרואידים אנאבוליים. אחרי הסתבכות נוספת עם חומרים אסורים ב־1998 הוא זכה לכבוד המפוקפק של הרחקה לכל החיים.
כשראיין קראוזר האמריקאי סילק השנה סוף־סוף את בארנס מטבלת השיאים עם הדיפה אדירה ל־23.37 מטר, הוא עשה מעשה אצילי של ממש עבור ענף האתלטיקה כולו. את מבנה הגוף הייחודי (2.01 מטר, 145 ק"ג), שמאפשר לו להדוף כדור ברזל רחוק יותר מכל בן אנוש אחר, הוא מטפח באמצעות תפריט של 5,500 קלוריות ליום. כשהוא לא זורק כדורים כבדים, הוא אוהב לשבור דברים, תחביב שהוא מקפיד לשתף עם הקהל בסדרת הרשת שלו "Getting smashed with Ryan Crouser". בטוקיו, עם זאת, נקווה שהדבר היחיד שהוא ישבור יהיה את שיא העולם שלו.
קפיצה במוט גברים
הרוק סטאר משוודיה
3.8 יום שלישי, 13.20, גמר
ייקח עוד זמן רב עד שניתן יהיה למלא באבק כוכבים את החלל העצום שנפער באתלטיקה עם פרישתו של יוסיין בולט. מי שבכל זאת יספק בטוקיו לצד ביצועים וירטואוזיים גם מנה גדושה של סטאר קוואליטי, הוא הקופץ במוט השוודי־אמריקאי ארמנד "מונדו" דופלנטיס.
מונדו בן ה־21 ריטש את הענף הכי טכני באתלטיקה בפילטרים של אינסטגרם והנגיש אותו לדור הצעיר. זה אומר וייב חיובי, אופי קליל, חגיגות ניצחון (ואפילו הפסד!) בומבסטיות, פעילות ענפה ברשתות החברתיות – ובעיקר ביצועים ותוצאות מעולם אחר. גובה של 6 מטרים, שמי שמנתר מעליו נכנס למועדון יוקרתי ואקסקלוסיבי בקפיצה במוט, הוא עבר כבר בגיל 18. את שיא העולם הוא שבר בגיל 20 בלבד – ושבוע לאחר מכן עשה זאת שוב והעמיד אותו על 6.18 מ'.
סם קנדריקס, אלוף העולם האמריקאי, ואולי־אולי שיאן העולם הקודם רנו לאווילני ינסו בכל זאת לאתגר אותו בטוקיו, אבל גם הם יודעים שהתחרות תלויה קודם כל בו.

