הקב"א משתחררת מצה"ל
מהפכה דרמטית בשיטת המיון לגיוס לצה"ל: קבוצת האיכות (קב"א) תבוטל ובמקומה יוענק ציון התאמה שיבוסס על משתנים רבים ומגוונים יותר • המטרה: ליצור שוויון בין המועמדים לגיוס ובכך להקל על מתגייסים ומתגייסות מהפריפריה או ממשפחות מרקע סוציו־אקונומי נמוך להשתלב ביחידות האיכותיות ביותר • מי שמוביל את השינוי הוא ראש אכ"א אלוף יניב עשור שבעצמו גדל במושב עולים בדרום
סוף סוף זה קורה: אחרי שנים של הצהרות והבטחות, צה"ל משנה את שיטת המיון למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון) ולמעשה מבטל את מדדי הקב"א (קבוצת איכות), שנשענה בעיקר על מבחני הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) שהיוו מחצית מהציון.
החל מחודש נובמבר יחלו בלשכות הגיוס בצה"ל להשתמש במבחנים החדשים, שיבחנו יכולות נוספות של המיועדים לגיוס ויהיו מותאמים באופן שיהפוך גם את מכוני ההכנה למיותרים.
צה"ל רוצה מיון שיהיה מכוון יותר לפרט, ושבאמצעות יכולות טכנולוגיות ידייק את המידע, אחרי שהתיך עוד הרבה נתונים שלא הוכנסו למערכת עד כה. המבחנים יהיו קצרים יותר ובמקום כשבע שעות בלשכת הגיוס הם יימשכו פחות מחמש שעות ובהמשך צפויים להתקצר עוד יותר. תוכנית המיון החדשה נבנתה במשך כמה שנים במסגרת "תר"ש (תוכנית רב שנתית) המיון". היא החלה בתקופתו של האלוף חגי טופולנסקי כראש אכ"א ותא"ל ערן שני כראש חטיבת התכנון; המשיכה בתקופתם של האלוף מוטי אלמוז ותא"ל מירב קירשנר; וכעת יוצאת לפועל אצל האלוף יניב עשור ותא"ל אמיר ודמני. התוכנית החדשה מאגדת מספר רב של תהליכים שתכליתם בחינה, מיון ושיבוץ טובים יותר, תוך התבססות על כישורים, יכולות ורצונות המועמדים לשירות, כך שיגדילו את האפקטיביות של צה"ל. המעבר לשיבוץ רב־ממדי יתבצע בעזרת פרמטרים נוספים להליכי המיון שידייקו את השיבוץ ויובילו בסוף התהליך גם לירידת אחוזי ההנשר. אם השינויים יתבצעו כמו שצריך, ואם תהיה בקרה שתוודא ותתקף אותם, זו צפויה להיות מהפכה חברתית של ממש. צה"ל הוא גוף ההשמה והמוביליות החברתית הגדול במדינה ומעכשיו ייתן הזדמנות שווה יותר לצעירים מוחלשים ואפילו רחוקים גאוגרפית, שמתקשים למשל להגיע למיונים ליחידת 8200 שמתקיימים ב־08:00 בבוקר במרכז תל־אביב. נדמה שאין מתאים מראש אכ"א הנוכחי האלוף יניב עשור – שגדל במושב העולים מבטחים בדרום, ופילס דרכו לצמרת במסלול מפרך בגולני – כדי להוביל את המהפכה הזו. תוכנית המיון החדשה אמורה לתת שיוויון הזדמנויות לכולם ונשענת על כמה אדנים: ביטול הקב"א ומעבר לקבוצת תכנון; מבחני דפ"ר חדשים שמשתנים ומתאימים את עצמם לנבחן באופן אישי ובזמן אמת; הוספת מרכיבים שיוויוניים לדפ"ר וצמצום ההטיות לאוכלוסיות שונות; הנגשת מבחנים ומיונים לפריפריה; וביטול סף עברית לעולים חדשים ביציאה לקורס קצינים. התוכנית היא, שמעתה, ישובץ החייל הנכון למקום הנכון לא על סמך עמידה בסף מינימום מחייב, אלא על ידי יצירת פרופיל התאמה לכל תפקיד, תוך שימוש באלגוריתמים לדיוק ולמיון השיבוץ. כך למשל הקב"א שמבוססת בעיקר על מבחני הדפ"ר (50%), על ראיון אישי (33%) והשאר על שנות הלימודים בבית הספר, תבוסס מעתה על נושאים רבים נוספים שייבחנו: קוגניציה, חוסן, הסתגלות, תפקידים ניהוליים, כישורים ומיומנויות. גם לדפ"ר יתווסף מבחן צורני חדש שמיועד לצמצם הטיות בין האוכלוסיות (ראו איור).
בנוסף, כחלק מהשינויים בתהליך יוכלו המלש"בים לראות את הציונים שצברו לאורך כל תהליך המיון, וצה"ל יאפשר גם בחינות מיון חוזרות למי שיבקש לשפר את סיכוייו להתקבל ליחידות משמעותיות.
על פי התוכנית, אחרי השינויים בצו בראשון, ייבחנו גם הבנים שמיועדים לתפקידי לחימה ביום המא"ה – מיון, איתור, התאמה, שנעשה כיום רק לבנות ושמיועד לספק היכרות מעמיקה יותר עם המלש"ב כדי לדייק את שיבוצו.

