yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עידו לביא
    ממון • 12.08.2021
    "זה כואב שהשוק שלנו הוא ארה"ב ולא אילת, באר־שבע או תל־אביב"
    בתה אלינור הייתה זו שבילדותה החדירה בה את המודעות לשמירה על הסביבה, אבל רק בגיל 58 הגיעה אילנה שושן לממש את המודעות הזאת בעולם העסקי - כשהצטרפה לחברה הישראלית נוסטרומו • בראיון מספרת מלכת היופי–הדוגמנית–השחקנית–ומפיקת–הסרטים לשעבר, והיום גם עורכת דין, איך עוזרים לה קשריה הוותיקים בלוס–אנג'לס לפתוח דלתות לחברה הצעירה, ולמה הרצון למכור את מערכת האנרגיה המתחדשת שלה למלונות באילת הוא עדיין חלום רחוק
    איריס ליפשיץ-קליגר | צילום: עידו לביא

    את הדרך מעולם היופי, הדוגמנות, המשחק והפקת הסרטים אל העולם העסקי הארד־קור עשתה אילנה שושן כבר לפני עשר שנים, כשחזרה מהוליווד לארץ אחרי שנים רבות בחו"ל, למדה משפטים לתואר ראשון ושני, והצטרפה למשרד עורכי הדין דרור, מנצ'ל, וינשטיין. אבל לפני שנתיים הפכה שושן – מי שנבחרה למלכת היופי של ישראל ב־1980 ולמלכת היופי "של כל הזמנים" בישראל ב־2010 – לאשת עסקים של ממש, כשהצטרפה לחברה הישראלית נוסטרומו (Nostromo) כמנהלת פעילות החברה בחוף המערבי של ארה"ב.

     

    נוסטרומו, הנסחרת בבורסה, הוקמה ב־2017 על־ידי היזם ירון בן־נון, בנו של מפקד חיל האוויר לשעבר אביהו בן־נון, ובעלי המניות שלה כוללים את משפחת בן־נון, קבוצת "תעבורה" של משפחת לבנת, יהודית וקובי ריכטר (ממייסדי אורבוטק ומדינול), רמי אונגר (יבואן רכבי קיה ודייהטסו), וקבוצת הביטוח והפיננסים מנורה מבטחים. החברה מפתחת ומתקינה מערכות אגירת אנרגיה לשימוש בנייני מסחר ותעשייה, מלונות ועוד, בטכנולוגיה ירוקה וחסכונית. באחרונה זכתה בפרס החדשנות הטכנולוגית לשנת 2020 של חברת המחקר והייעוץ האמריקנית פרוסט־אנד־סאליבן. החברה נמצאת בתחילת השיווק של המערכות שלה, שכמה מהן כבר מותקנות בבניינים בארץ ובארה"ב.

     

    איך מגיעה מי שהייתה מלכת היופי לשעבר, דוגמנית בינלאומית ופעילה בתעשיית הקולנוע להיות מנהלת הפעילות של חברת אנרגיה מתחדשת בחוף המערבי של ארה"ב?

     

    שושן: "אין ספק שהבת שלי אלי, אלינור, שהיום היא בת 28, היא שהציתה בי את המודעות לשמירה על כדור הארץ, כבר כשהייתה ילדה. היא הייתה המצפן שלי בנושא. כילדה היא סחבה אותי להפגנות שקשורות לשמירה על הסביבה ומניעת פגיעה בחיות. בגיל 8 היא החליטה להיות צמחונית, ובגיל 14 הפכה לטבעונית, והיום היא עושה דוקטורט בביולוגיה משמרת סביבה ב־UCLA בקליפורניה. החיבור עם נוסטרומו נוצר לפני שנתיים, כשקיבלתי טלפון מחברה שלי בארץ, אופיר בן־נון-שטיינברג, יו"ר נוסטרומו. היא ביקשה שאסייע לאחיה, ירון בן־נון, המייסד והמנכ"ל, למצוא אנשי עסקים בלוס־אנג'לס כדי שיוכל להתחיל לחשוף את הפיתוח של החברה. מבחינתי זה היה כמו הגשמת חלום. וזה מחבר אותי לאג'נדה של הילדה שלי. אני לא אמורה להבין בתחום הטכני של אנרגיה מתחדשת, אבל אני כן מבינה את הצורך באנרגיה כזאת, ולכן התחברתי מהרגע הראשון. ומדובר בפיתוח כחול־לבן לגמרי, ולכן זו גם גאוות יחידה".

     

    עם אורי אשר, מנהל הנדסה בנוסטרומו
    עם אורי אשר, מנהל הנדסה בנוסטרומו

     

     

    הראיון עם שושן (60) מתקיים באחד מביקוריה האחרונים בארץ, בדירתה שמול חוף מציצים בתל־אביב, ומשתתף בו גם בן־נון, שמספר: "אופיר, אחותי, אמרה לי שאני חייב לדבר עם אילנה. אילנה הדהימה אותי ביכולות שלה לפתוח לנו בתוך זמן קצר דלתות בקליפורניה. היא קבעה לנו פגישות עם בעלים של בניינים, למרות שלא הכירה אותם מראש. הבנו שהחיבור איתה הוא משמיים. למרות שמדובר בעסק שכולו טכנולוגיה מתקדמת, היא הוכיחה בקיאות וכישרון להביא חוזים, לתקשר בתחום ולרתום את האנשים לחזון".

     

    שושן: "האסטרטגיה שלנו היא לחדור לכמה שיותר בניינים בקליפורניה. השוק כאן מתאים מאוד למערכות של נוסטרומו — כבר היום קליפורניה מתקשה לספק חשמל לכל תושביה, ויש הרבה הפסקות חשמל יזומות. היא המדינה הבולטת בארה"ב בכל הנוגע למעבר לאנרגיה מתחדשת. מהרגע שהגעתי לחיות בקליפורניה הפכתי להיות מודעת מאוד לשמירה על איכות הסביבה – בבית אצלנו יש מיחזור והפרדה מלאה של הזבל. ממה שאני רואה, בקרב הצעירים שם יש מודעות גדולה מאוד לנושא. טכנולוגיית האגירה של נוסטרומו נועדה לחסוך בעלויות צריכת האנרגיה של הבניין, על ידי אגירת האנרגיה בזמן שבו תעריפי החשמל נמוכים ופריקתה בשעות של תעריף גבוה. הבטריות מבוססות על תאי קרח, בניגוד לסוללות שמבוססות על ליתיום למשל, ומאפשרות ניצול מרבי של שעות קרינת השמש. המודל העסקי שלנו הוא חלוקה עם הלקוח ברווחים שמגיעים מהחיסכון בצריכת החשמל שנוצר לו".

     

    הסכם עם הילטון

     

    בשלב זה נוסטרומו מאיצה את התרחבותה בשוק המטרה העיקרי שלה – ארה"ב. שתי מערכות שלה מותקנות כבר בארץ, בבניין חברת אלקטרה בנס־ציונה ובבניין חברת מדינול בירושלים, ובניינים נוספים ממתינים להתקנה. בקרוב יותקנו שתי מערכות בלוס־אנג'לס. אחת, הגדולה ביותר עד כה, תשולב במלון הילטון בוורלי־הילס. "רשת הילטון מונה למעלה מ־6,000 מלונות, ועבור נוסטרומו זה הישג פורץ דרך. היא מובילה את שוק המלונאות העולמי במדדי אחריות סביבתית ואימוץ טכנולוגיות נקיות, ושיתוף פעולה איתה יאפשר לנו להדהד בעוצמה את הבשורה הטכנולוגית שלנו", אומר בן־נון. מערכת שנייה תותקן בבניין משרדים רב קומות.

     

    לדברי בן־נון, לאחרונה נחתם מזכר כוונות עם רשת הקניונים הגדולה "ווסטפילד" שלה מרכזים מסחריים רבבים בקליפורניה וברחבי ארה"ב. 

     

    השוק שבו פועלת נוסטרומו הוא שוק עם פוטנציאל גדול. היקף המכירות של מערכות אגירת אנרגיה בעולם עמד ב־2019 על כ־9.1 מיליארד דולר, וצפוי לצמוח לכ־111 מיליארד דולר עד 2035. בן־נון: "העלייה הדרמטית בדרישה לפתרונות אגירת אנרגיה היא תולדה של הירידה החדה בעלויות הייצור של אנרגיה ממקורות מתחדשים – בעיקר מהשמש. קליפורניה הציבה לעצמה יעד של 50% ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2027, ו־100% עד 2045".

     

    שושן: "במארס התפרסם דוח של הרשויות המפקחות על משק האנרגיה בקליפורניה, שלפיו כדי לעמוד ביעדי האנרגיה הנקייה שלה על המדינה להגדיל פי שמונה את קצב ההצטיידות במערכות אגירה".

     

    "לשנות סדר עדיפויות"

     

    שושן, גרושה פעמיים ואם לשניים, גדלה בכפר־סבא, "בצריף בחולות, במשפחה בת תשע נפשות. אבא היה פועל ואמא מחלקת תה, והם עבדו בפרך כדי להעניק לנו חינוך. התחנכתי בתוכנית למחוננים של פנימיית בן שמן, בהמשך שירתתי בחיל האוויר, וביום שבו מלאו לי 19, ב־1980, נבחרתי למלכת היופי. לאחר השחרור עסקתי בדוגמנות ושיחקתי בכמה סרטים".

     

    ב־1984, אחרי גירושיה הראשונים, מאיש העסקים מריק עפרון, היא עזבה לצרפת, שם עסקה בדוגמנות, ומשם עברה לניו־יורק, שם למדה משחק בבית הספר של לי שטרסברג. באותה תקופה הכירה בלוס־אנג'לס את בעלה השני, מפיק הקולנוע משה דיאמנט, ונולדו להם שני ילדים. ביחד הם הקימו את חברת הסרטים "סיגנצ'ר אנטרטיינמנט גרופ", שהפיקה בין היתר את "גיבורים דמיוניים" מ־2004 עם סיגורני וויבר, הסרט שהופק בחברה: "הייתי אחראית על פיתוח התוכן וליהקתי, וגם הפקתי את 'גיבורים דמיוניים'".

     

    ב־2012, לאחר עשרות שנים של חיים בהוליווד ובלוס־אנג'לס, בעקבות גירושיה מדיאמנט, חזרה שושן לישראל. "חזרתי כדי ללמוד. היה לי כבר תואר ראשון במדעי החברה והרוח, ועשיתי שני תארים במשפטים ורישיון לעריכת דין, וב־2019 חזרתי לקליפורניה כדי להיות קרובה לילדים, שגם הם חזרו ללוס־אנגל'ס לאחר שעשו תואר ראשון ושני בחוף המזרחי של ארה"ב. הצטרפתי למשרד של דרור מנצ'ל ויהודה וינשטיין, ומאז אני על הקו בין ישראל לקליפורניה".

     

    שני ילדיה עדיין חיים שם. הבכור, מיכאל, או מייקל (30), הוא עורך דין. שושן: "אני ציונית בכל נים, והשאיפה שלי תמיד הייתה לחזור לארץ. אמרתי לילדים, 'כשתלכו לקולג' אחזור לישראל'. בשנה האחרונה הקורונה כמובן השפיעה – לא יכולתי לפגוש את הילדים ונאלצנו לדבר בזום".

     

    מלבד עבודתה בנוסטרומו שושן מייצגת גם אנשי עסקים אחרים: "אני עושה חיבורים עסקיים לאנשי עסקים ישראלים או אמריקאים שצריכים את הייעוץ שלי. הם קוראים לי 'The rain maker', 'מורידת הגשם', בגלל החיבורים שאני עושה. אני גם עוסקת בנדל"ן. זה תחביב שלי מגיל צעיר. בכסף הראשון שהרווחתי קניתי להורים שלי דירה ב־1984, ולעצמי ב־1986. מאז מכרתי וקניתי כמה פעמים".

     

    שושן פעילה מאוד גם בכל הקשור להעצמת נשים. היא ייסדה את "נשים מעצימות נשים", ארגון העוסק בהעצמת נשים בלוס־אנג'לס ובישראל, פועלת לקידום יזמות עסקית ופעילות פוליטית בקרב נשים, ומרצה בתחום של זכויות נשים: "התחנכתי בבן שמן על ערכים ואחריות שווה בין בנים לבנות, אבל ילדתי את הילדים שלי לעולם לא שוויוני ופטריארכלי. לכן בשנים האחרונות מצאתי את עצמי פעילה מאוד בכל הקשור ל־MeToo ולהגברת השוויון בין נשים לגברים".

     

    נחזור לעסקים: איך מתקבלת המערכת שלכם בישראל?

     

    שושן: "אנרגיה סולרית היא פתרון אידיאלי למדינת ישראל שטופת השמש. המערכת שלנו תפורה למשל לעיר כמו אילת. אבל צריך שהמדינה וחברות החשמל יהיו ידידותיות לעניין, ובישראל המודעות לעולם ירוק יותר עדיין לא מספיקה. חשוב שהמדינה תעניק תמריצים לגופים שונים כדי שיהיה להם עניין לעבור לאנרגיה מתחדשת, כפי שקורה בקליפורניה.

     

    "באחרונה התפרסם שיש טענה שצריך לבנות תחנת כוח נוספת ברדינג. וזה הרי כרוך בעלויות כלכליות ובזיהום אוויר, כאשר אפשר להשתמש בפתרון של אגירת אנרגיה בבניינים, שהוא כלכלי יותר ונקי יותר. אבל מדינת ישראל התחייבה לרכוש גז מחברות הגז, ועכשיו אנחנו מחויבים לרכוש את החשמל מחברת החשמל. חייבים לשנות את סדר העדיפויות. צריכה להיות מדיניות של צריכת אנרגיה חכמה ונקייה יותר, ובסוף גם זולה יותר לכולנו. זה מתחיל מלמעלה. בקליפורניה גם חברות החשמל, גם המדינה וגם והממשלה הפדרלית נותנות תמריצים לפתרונות ירוקים. זה ממש כואב שהשוק של נוסטרומו הוא ארה"ב ולא אילת, באר־שבע או תל־אביב".

     

    איפה תהיי בעוד חמש שנים?

     

    "להערכתי, כבר בעוד שנה נוסטרומו תהיה שם נרדף לאנרגיה ירוקה, כמו טסלה כשמדובר במכוניות חשמליות. כרגע אין לנו מתחרים בסדר הגודל שלנו".

     

    מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד מקדם את המעבר של המשק לאנרגיות מתחדשות, ובפרט לאנרגיה מתחדשת מבוזרת (שמיוצרת על ידי גופים וארגונים עבור עצמם – א"ל) בשטחים מבונים כדוגמת גוש דן. המשרד מתנגד להקמת תחנות כוח חדשות, לרבות ברדינג. במסגרת החלטת ממשלה בנושא אספקת החשמל בגוש דן, המשרד דרש וגיבש מתווה לקידום ייצור סולרי מבוזר במקום תחנות הכוח הקיימות".

     


    פרסום ראשון: 12.08.21 , 15:21
    yed660100