הסוף למזוודות הכסף
לפי ההסכם שנחתם תחלק קטאר כרטיסים נטענים ישירות למשפחות נזקקות בעזה, אבל זה לא אומר שחמאס לא יצליחו לשים יד על המענקים גם בסידור החדש
שלושה חודשים אחרי מבצע שומר החומות משנה ישראל את מנגנון העברת הכסף הקטארי לעזה.
החל מחודש ספטמבר הקרוב לא ייכנסו יותר כספי הסיוע לרצועה במזוודות, אלא באמצעות כרטיסים נטענים שיחולקו למשפחות נזקקות. מדובר אמנם בהישג ישראלי חשוב, ועם זאת החגיגות בעקבותיו מוגזמות ומוקדמות, שכן הוא מוגבל ביישומו.
אחרי משא ומתן שנמשך שבועות ארוכים חתמו קטאר והאו"ם על ההסכם החדש להעברת המענק הקטארי. לפי ההסכם, שנחתם על ידי השליח הקטארי לרצועת עזה מוחמד אל־עמאדי ושליח האו"ם למזרח התיכון תור וונסלנד, תעביר קטאר סיוע בסך 100 דולר במזומן לכ־100 אלף משפחות נזקקות, שיקבלו את הכסף במסגרת תוכנית המזון העולמית של האו"ם.
לפי הפרטים שסוכמו תעביר קטאר את הכסף לאו"ם, שינפיק כרטיסים נטענים למשיכת מזומנים מהבנקים ברצועת עזה. עם זאת, מדובר בהסכם חלקי בלבד, שלא כולל את תשלום השכר החודשי לפקידי ממשל חמאס בעזה, בעלות של כמה מיליוני דולרים בחודש. המענק החדש כולל גם רכישת דלקים מישראל לטובת הפעלת תחנת הכוח של רצועת עזה.
הכספים הקטאריים יועברו לחשבון האו"ם בניו־יורק ומשם לבנק ברמאללה, ובסופו של דבר יגיעו לסניף הבנק הפלסטיני בעזה. ארגון המזון ינפיק כרטיסי אשראי למשפחות עניות, כדי שיוכלו למשוך את הסכום, ורשימת ההפצה תאושר על ידי ישראל.
שר הביטחון בני גנץ אמר לאחר אישור מנגנון העברת הכסף כי מדובר בהישג ישראלי. "אנחנו לא מקבלים שום התעצמות של חמאס ופועלים בעוצמה מול פגיעה בריבונות ישראל. מבחינה מדינית - אנחנו מחזקים את הקשר עם הרשות הפלסטינית והגורמים המתונים באזור, תוך שאנחנו מאפשרים לפלסטינים ברצועת עזה את התנאים ההומניטריים הבסיסיים הנדרשים להמשך החיים, לצד המשך המאמצים להשבת השבויים והנעדרים הביתה".
לכאורה, מדובר בסיכום מצוין שימנע זליגת מזומנים לחמאס, אבל לאור ניסיון העבר בכל הנוגע לעזה הכל נפיץ וכדאי להיות זהירים. ראשית, חמאס הוא עדיין הריבון ברצועה ויכול לגזור עמלה על כל 100 דולרים שיועברו למשפחות הנזקקות. בנוסף, הארגון לא הסדיר עדיין גם את התשלום לאנשיו, וכל עוד אין הסכם בנוגע למשכורת הפקידים המצב בעזה עדיין נפיץ. אם הייתה הרתעה חזקה ‑ לא הייתה דילמה.

