עד טיפת הדם האחרונה
אליזבת הולמס נחשבה לילדת הפלא של עמק הסיליקון בזכות טכנולוגיה לאבחון זמין ומהיר של מחלות באמצעות דקירה פשוטה באצבע. אחרי שגייסה לפרויקט מאות מיליוני דולרים ודמויות כמו הנרי קיסינג'ר ולארי אליסון, התברר שההמצאה המהפכנית היא לכאורה תרמית אחת גדולה, שמטרתה למשוך כספים ממשקיעים ומטופלים תמימים. כעת האישה המושמצת באמריקה עומדת למשפט על הונאת ענק, והתביעה חוששת שבנה הטרי הוא הקלף האחרון שתשלוף כדי להימנע ממאסר של 20 שנה
אליזבת הולמס זכתה כבר בגיל צעיר בתואר "היורשת של סטיב ג'ובס", בזכות המצאה מהפכנית: איתור שלל מחלות באמצעות דקירה קלה באצבע. אלא שהיום היא נחשבת לאישה השנואה של אמריקה, קרובה יותר לזכות בתואר "היורשת של ברני מיידוף", הנוכל הגדול, אחרי שהואשמה בהונאת משקיעים וגם מטופלים תמימים.
לאחר שורת דחיות בגלל מגפת הקורונה, נפתח השבוע משפטה של הולמס, מייסדת ומנכ"לית חברת "תראנוס" לשעבר, וככל הנראה האישה המושמצת בארצות־הברית, לפחות עד שמישהי אחרת תיקח ממנה את התואר. הולמס עומדת למשפט על הונאת משקיעים בסך 700 מיליון דולר. חמור מכך, לפחות מוסרית: בין המשקיעים היו חולים רבים, שבסך הכל שילמו עבור שירות של בדיקת דם, בין השנים 2013 עד 2016. הולמס, הכופרת בהאשמות נגדה, עשויה לרצות עד 20 שנות מאסר.
בשלוש השנים מאז הוגש כתב האישום נגדה, הפכה הולמס לאובססיה לאומית. סרט הדוקו של HBO, "הממציאה: דם והונאה בעמק הסיליקון", וספרו של ג'ון קריקוס "דם רע", בוודאי לא הוסיפו לתדמיתה. הולמס מוצגת שם כמתחזה אולטימטיבית, שמבקשת לשנות את העולם באמצעות דקירה פשוטה באצבע.
הגיבור שלה
עושה רושם שאין תופעה שהאמריקאים מחבבים יותר מאשר להמליך מלכים – ואז לראות כיצד הם נופלים. במשך כמה שנים זכתה הולמס (37) למעמד של סלב־על. היא כיכבה בשערי מגזינים נחשבים, אוחזת בקבוקון זעיר שאותו כינתה "ננו־טינר", התראיינה לתוכניות טלוויזיה מובילות ואפילו זכתה למחמאה יוצאת דופן, כאשר כונתה "היורשת של סטיב ג'ובס". הולמס כמובן שיחקה את המשחק. היא דאגה לבשר שג'ובס הוא אכן הגיבור שלה, ולבשה בעיקר חולצות גולף שחורות, כפי שנהג מייסד "אפל".
ההתחלה הייתה מבטיחה: הולמס זכתה ליחס מחבק, היו אפילו שהעריצו אותה. היא למעשה החזיקה בסיפור נפלא, אבל כזה ששמענו בעיקר על גברים מצליחים שהיו אחראים למהפכות: ג'ובס, כאמור, וגם מארק צוקרברג. והנה מתייצבת אישה בשורה הראשונה איתם, וכמובן גם היא עזבה לימודים כדי לשנות את העולם. במקרה של הולמס מדובר בסטנפורד, אחת האוניברסיטאות הנחשבות בארה"ב. הולמס נהנתה לספר בראיונות כיצד תמיד חששה מבדיקות דם, ואיך עלה בראשה הרעיון הגאוני לפתח את הבדיקה באמצעות דקירת אצבע פשוטה אחת. בשנת 2003, בגיל 19 בלבד, הקימה הולמס את חברת תראנוס. היא מכרה למטופלים מהפכה חדשה: אפשרות לאתר מחלות רבות, בין היתר סרטן וסוכרת, בעזרת ההמצאה שלה – אותה דקירה פשוטה. היא בנתה שותפות עם רשת בתי המרקחת "וולגרין" וקיבצה סביבה קבוצה חזקה של טיטאנים שהלכו שבי אחריה. ברשימה נכללו מזכירי המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר וג'ורג' שולץ, המיליארדר לארי אליסון ומזכיר ההגנה של טראמפ, גנרל ג'יימס מאטיס. ככל ששווי החברה עלה, עד שהגיע לתשעה מיליארד דולר, כך גם הפרופיל הציבורי של הולמס זכה ליחס מפרגן.
אבל אז הכל התמוטט. תחקיר של "וול סטריט ג'ורנל" באוקטובר 2015 הטיל ספק ביכולות ובאמינות של מכשיר בדיקת הדם שפיתחה החברה. העיתון למעשה דיווח כי במקום להשתמש במכונות שפותחו לכאורה כדי לבדוק את דוגמיות הדם של החולים, תראנוס נעזרה במכונות של חברות אחרות.
המפלה הייתה מהירה וקשה: בתוך זמן קצר משקיעים תבעו את הולמס על הונאה, והיא נעצרה יחד עם שותפה ובן זוגה לשעבר, ראמש "סאני" בלוואני, בכיר לשעבר בתראנוס. השניים כפרו בהאשמות ושוחררו בערבות של חצי מיליון דולר. הולמס הצליחה ליישב את התביעה האזרחית נגדה בלי להודות באשמה. אלא שזמן קצר לאחר פרסום הכתבה, הון החברה הוערך באפס דולרים.
הצעצוע החדש
במשפט הפלילי שנפתח עכשיו, תצטרך המדינה להוכיח שהולמס לא הייתה מנהלת נאיבית עם מזל דפוק, אלא נוכלת שהתכוונה להונות את המשקיעים ואת הלקוחות עבור בצע כסף. משפטה יעסוק בין השאר בסגנון חייה הראוותני – טיסות, מלונות יוקרה, בגדי מעצבים, עוזר אישי – שאותו תנסה התביעה להציג כעדות לכך שהיה לה תמריץ פיננסי לביצוע ההונאה.
הטקטיקה המשפטית של הולמס, לעומת זאת, תהיה להפיל את התיק על השותף שלה לשעבר. על פי מסמכים שהגישו עורכי דינה לבית המשפט, נראה שהם מתכננים לזמן לעדות עד מומחה שיספר על התעללות מינית ופסיכולוגית מצד בלוואני, המבוגר ממנה בכמעט 20 שנה. לדבריה, בן זוגה שלט בכל היבט בחייה, מהבגדים שלבשה ועד האוכל שאכלה, וביטל לחלוטין את היכולת שלה לקבל החלטות. כדי לחזק את טענותיה, צוות ההגנה הודיע על כוונתו לזמן לעדות גם את הפסיכולוגית הקלינית ד"ר מינדי מקאיק, שעבודתה התמקדה בהשלכות הפסיכו־חברתיות של אלימות טראומה והפיכת אדם לקורבן. בלוואני, שמשפטו יחל בינואר, מכחיש כמובן את הטענות נגדו.
במהלך ההמתנה למשפט נישאה הולמס לוויליאם "בילי" אוונס בחתונה פרטית ושקטה. לפני כחודשיים היא ילדה את בנה הבכור. לתובעים אין ספק שמדובר במהלך מתוכנן. לטענתם, זו לא הפעם הראשונה שבה אישה הממתינה למשפט וצפויה למאסר ממושך מגיעה לבית המשפט כשהיא הרה או זמן קצר לאחר לידה. עוזר התובע רוברט ליץ' הביע את תסכולו ואמר שהתינוק עשוי להוות משקל בפסק הדין של חבר המושבעים.
"לא רק שזה יעזור לה במהלך המשפט, זה יסייע לה גם אם תורשע", אומרת קרוליין פוליסי, סנגורית פלילית, שאינה מעורבת במשפט, "העובדה שהיא צעירה ואם טרייה תשחק תפקיד מרכזי בגזר הדין".
בני משפחתו של הבעל אוונס לא היו ממש מרוצים מהחלטתו להינשא להולמס. מקורב למשפחה מסר ל"ניו יורק פוסט" כי הוריו של בילי, מיליונרים שבין היתר מחזיקים בשלושה מלונות יוקרה בדרום קליפורניה, ניסו להשפיע עליו לא למסד את הקשר. "הרבה אנשים שקרובים אליו ישבו ודיברו איתו", סיפר המקורב, "אמרו לו שזו תהיה הטעות הגדולה בחייו".
אבל הלחץ לא עזר. "זה כאילו שהוא עבר שטיפת מוח", סיפר מכר של אוונס, "בילי הוא כמו הצעצוע החדש שלה. זו למעשה מערכת יחסים אופורטוניסטית עבור שניהם. אליזבת זקוקה לתמיכה רבה, ובילי מחפש דרך לקבל פרסום".
השניים הכירו במסיבה בסן־פרנסיסקו בקיץ 2017, כשנה אחרי שהולמס כבר ירדה מתהילתה. אוונס, בוגר אוניברסיטת MIT היוקרתית, העניק להולמס את טבעת ה־MIT שלו. הוא בהחלט היה יכול לאפשר לעצמו להעניק לה טבעת יהלומים יקרה, אבל ככל הנראה הרשויות היו מחרימות אותה כדי לשלם לנושים שאיבדו את כספם.
מאז מפלתה שינתה הולמס חלק מאורחות חייה. הורידה פרופיל, בקושי נצפתה מתהלכת ברחוב ולא העניקה ראיונות לתקשורת. בהזדמנות נדירה שתועדה על ידי צלמי פפראצי, היא חבשה כובע ומשקפי שמש ולבשה חולצת טריקו לבנה ומכנסי טייטס שחורים. השיער, שתמיד נאסף מעלה, היה הפעם פזור ובאורך הכתפיים. זו לא הייתה אליזבת המוכרת.
לעשות את הבלתי אפשרי
מומחים משפטיים מסבירים שבמוקד המשפט תעמוד השאלה עד כמה הולמס באמת הייתה מודעת לכשל של מכשיר הבדיקה. מתי עובדה זו נודעה לה, והאם בכל זאת התכוונה להונות. האם חשבה שיש לה מכשיר שלא יכול לעבוד, או שעדיין לא מסוגל לעבוד אבל יצליח בעתיד. ייתכן שהולמס מאמינה שכמו שהצליחה לגייס מאות מיליוני דולרים ממשקיעים מפורסמים ולהקסים פוליטיקאים, היא תוכל לעשות את זה עם חבר המושבעים. לשכנע אותם עם עיני הבייבי הכחולות שלה שהיא חפה מפשע.
הבעיה הגדולה שלה תהיה מול 11 המטופלים שנקראו להעיד במשפט מטעם התביעה. לכל אחד מהם יש סיפור עצוב, על בדיקת דם שניתנה בתום לב, מתוך מחשבה שהם מקבלים תשובה מהימנה למצבם, רק כדי לגלות שהונו אותם. שרי אקרט, למשל, חלתה בסרטן השד והחלימה. היא החליטה לבצע בדיקה שגרתית אצל תראנוס כדי לוודא שהיא ממשיכה להיות נקייה מסרטן. הבדיקה חזרה והראתה שהמחלה חזרה. במשך שבוע שלם שרי הסתובבה עם המחשבה ששוב זמנה בעולם קצוב. קשה לדמיין את מפח הנפש ואת הכאב שחוותה במהלך אותו שבוע, עד שבדיקת דם נוספת, לא אצל תראנוס, הוכיחה שהיא נקייה מסרטן.
חברות סטארט־אפ שונות בעמק הסיליקון השיגו את ההצלחה הכלכלית שלהן ביושר, בזכות המצאות משנות עולם באמת. הולמס, במעשיה, סיפקה כנראה השראה ללא מעט שרלטנים לצבור הון בצורה לא אתית. 12 המושבעים יצטרכו להחליט בקרוב אם אכן – רשמית – היא הייתה אחת מהם.

