yed300250
הכי מטוקבקות
    נירה ורותי רוסו
    7 ימים • 01.09.2021
    קחי לך תפוחים ובצקים
    בתום עוד שנת קורונה, נירה ורותי מתנחמות בעוגת התפוחים החלומית מכולן והופכות את המטבח לכזה שיעודד שנה טובה יותר להיכנס
    נירה ורותי רוסו | צילום וסטיילינג: רותי רוסו

    פילו תפוח בדבש, והחיים עצמם

     

    אבל לפני כן, אנחנו מעוניינות להצחיק אתכם בסיפור אמיתי שקשור לחמלה ולקיימות שבהן אנחנו עוסקות במדור הזה.

     

    בבית הקטן שלנו באזור נידח באלפים, הכלב של חברתנו נדרס. זמן קצר אחר כך נעלמו שני גורי החתולים הג'ינג'ים שבהם התנחמה.

     

    הבחנו שבשכונה מתרוצץ חתול ג'ינג'י בוגר, רזה ופחדן. אנחנו ישראליות עם תושייה: אם אין מצב שהג'ינג'י ייקשר אלינו, אנחנו מייצרות מצב. התחלנו להשאיר לו אוכל בחוץ. בסוף הוא יקשר בינינו לבין האוכל והפססס החתולי שאנחנו משמיעות, וכשנשוב ארצה איזבלה תמשיך את המסורת. הכל יסתדר. אנחנו נזין בעל חיים מורעב, החברה שלנו תזכה בחתול מחמד, והחתול לבית מוסק ומפנק.

     

    הצלחות התרוקנו, העצמות הגדולות לוקקו ואז גם הן נעלמו מן הצלחת. זכינו לשמחה קצרה ואז התברר, לפי הגללים המעוצבים כדובדבן, שאנחנו מטפחות עבור איזבלה שועל אחד, אם לא יותר.

     

    ועכשיו למסר: הקורונה לא בדיוק התכוונה למשהו טוב אבל יצא לה. אחרי שנה וחצי של סיוט אנחנו יעילים יותר, קומפקטיים יותר, חסכניים יותר בכסף, באנרגיה, בתנועות, בלקיחה לריאות. אנחנו חוסכים באנרגיה, בתנועות ובלחצים. רבים מאיתנו נכנסו למטבח אבל רובנו חדלנו לבשל עם 20 מרכיבים. קשה לנו בין הבידודים, הסגרים והגזרות לסור אל יבואן הגיוזה בקיבוץ אדמית, או לנמל סדום או לתל־אביב כולה, בכל יום ובכל שעה. לא בראש שלנו לבזבז בפקקים את השעות הטובות והמועטת ביום ולא לכלות ב־12 שעות עבודה במשרד או במטבח את הרגעים המוארים הנדירים בחיינו. אז מה כן?

     

    ובכן, מילופיטה

     

    שם מאוד יפה ביוונית, שמשמעותו גנרית: עוגת תפוחים. אבל ביוון הצליל המתנגן הזה, מילופיטה, סוחב איתו ריח סמיך של תפוחים מקורמלים בסוכר חום, רכים ושזופים וטעמם עמוק ומתוק, והם מתובלים באגוז מוסקט ומחובקים בבצק. איזה בצק? או, הוא משתנה באזורים שונים בארכיפלג הים־תיכוני. באחד יהיו שכבות של פילו דקיק ופריך עם שכבה דקה של חמאה ביניהן. באחר – בלילה עשירה עם יוגורט יווני שהתפוחים מתכרבלים בתוכו. ובאחרון בכלל עוגה הפוכה עם בצק קצת פריך וציור תפוחים מלמעלה.

     

    אנחנו החלטנו לקחת קצת מכל העולמות ולהרכיב בעצמנו את המילופיטה מהחלומות: חלומות על שנה רגועה, בלי כיפת ברזל, בלי סגרים, בלי בחירות. סתם שנה עם עוגת תפוחים המורכבת משכבות של פילו פריך, קרם שקדים ויוגורט ופרוסות תפוחים עם נגיעה של אגוז מוסקט. יפה ומרשימה, שיודעת להעניק משחק מרקמים אדיר של פריך וקרמי, מתוק וחמצמץ.

     

    אל תילחצו מנושא השכבות. העוגה הזאת מאוד פשוטה להכנה והיא תמיד מצליחה. גם אם אין לכם ידיים טובות וסבלנות לסדר את התפוחים מושלם. מבטיחות.

     

    החומרים:

     

    300 גרם בצק פילו (נו, קצת יותר מחצי חבילה. לא חייבים לדייק על הגרם)

     

    120 גרם חמאה נמסה

     

    לקרם:

     

    150 גרם חמאה

     

    150 גרם סוכר

     

    20 גרם דבש

     

    3 ביצים קטנות

     

    150 גרם שקדים טחונים

     

    150 מ"ל יוגורט

     

    1 כפית תמצית וניל

     

    1/8 כפית מלח

     

    1 כף קורנפלור

     

    לקישוט:

     

    3 תפוחים אדומים חצויים ופרוסים דק־דק

     

    מה שנשאר מהחמאה של הפילו

     

    2 כפיות סוכר

     

    לא חובה: אגוז מוסקט מגורר מעל הכל

     

    הכנה:

     

    1. מחממים מראש תנור לחום בינוני־גבוה – 180 מעלות.

     

    2. לוקחים את החמאה של הקרם וחותכים אותה לקוביות קטנות. הן לא צריכות להיות יפות. מניחים לקוביות לעמוד 5 דקות ולהתרכך.

     

    3. שמים את קוביות החמאה, הסוכר והדבש במיקסר עם וו גיטרה ומערבבים במהירות גבוהה 5 דקות. מנמיכים מהירות ומוסיפים את הביצים, אחת בכל פעם. ממתינים שהביצה תתערבב לפני שמוסיפים אחת נוספת.

     

    4. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים. לא לדאוג אם הקרם נראה שבור.

     

    5. על תבנית עגולה בקוטר 24־26 ס"מ מורחים שכבה של חמאה נמסה. מסדרים עלה אחד של פילו. נותנים לו לזלוג מחוץ לשוליים אבל מורחים גם אותם בחמאה. מכסים בעלה נוסף ושוב חמאה. ככה מסדרים שישה עלי פילו. לא נורא אם הם נקרעים.

     

    6. יוצקים את קרם השקדים לתוך הפילו. אפשר לעזור לפזר אותו עם כף או מרית.

     

    7. מסדרים את פרוסות התפוחים במניפת רעפים. מתחילים מהשכבות החיצוניות עד שמגיעים למרכז. שימו את התפוחים צפופים כי הם מתכווצים קצת באפייה. מורחים שכבה דקה של חמאה נמסה על התפוחים, בוזקים מעט סוכר ואפשר לתבל בקצת אגוז מוסקט.

     

    8. אופים בתנור 35 דקות. העוגה צריכה להיות יציבה יחסית אבל עדיין רכה מבפנים.

     

    לשנה החדשה: 11 החלטות וכללים למטבח ולסביבתו

     

    1. אכלו אוכל אמיתי: לא יותר מדי ממנו ובעיקר ירקות (מייקל פולן).

     

    2. באותו עניין: אל תטרידו את האוכל. רק דאגו שהמרכיבים, רצוי המועטים, יהיו טריים ואיכותיים (שף חנוך בר־שלום ז"ל).

     

    3. הניחו מכסה על כל דבר המתבשל, וגם לאחר בישולו: על כוסות הקפה החם ועל המיץ הקר ואפילו על בני משפחה. הכלל הזה מאיץ את הבישול לשני שלישים מן הזמן וחוסך חימום חוזר, אנרגיה שלכם, של המיקרו ורכיבים חדשים כמו חרקים. כיסוי בשעת בישול מגן על הטבחים ועל המטבח מטמפרטורות גבוהות.

     

    4. את הכלל הזה אולי אתם מכירים: בבישולי החג הגדולים אפשר להגלות פלטה חשמלית או גזייה למרפסת או לכל פינה רחוקה מן המטבח. אתם יודעים מה חסכתם.

     

    5. קמתם מסעודת החג וכל הבית נראה כמו קרב אל־עלמיין ואתם מותשים עכשיו כמו הפילדמרשלים ארווין רומל וברנרד מונטגומרי בתום הקרב? הנה העצה השפויה של עליזה פ. ‑ דאגו רק לאחסון האוכל כי הוא יתקלקל. כל היתר ימתין למחר.

     

    6. אם תרצו להיטיב עם עצמכם דאגו רק להפריד שאריות מזון מצלחות ולהניח את כל כלי השולחן להמתין עד הבוקר בגיגיות כביסה מלאות במי סבון חמים.

     

    7. חגרו סינר גדול. הוא ישחרר את הכיווץ האנאלי שלכם הנובע מחרדת הכתמים.

     

    8. ערבבו מזון בקערה גדולה, עדיף כזאת של מיקסר ורצוי עם המיקסר. היו סקפטיים לגבי הקערות הזעירות שבהן מערבבים חומרים לפשטידה גדולה בתוכניות הבישול. שם יש תמיד מישהו שינגב כל הזמן את הנתזים.

     

    9. הכריזו על הפומפייה שלכם כתוכן פוגעני. בדיוק בשביל זה יש מעבד. הוא לא ישלב בקוגל נתחים מן האצבע שלכם.

     

    10. קצת זן: כאשר אתם מבשלים – תבשלו. השקיטו רעשי רקע, כבו מרקעים עם שידורי מספר המאומתים, העלימו מסכים ונתקו או השמידו ניידים.

     

    11. אתם פורסים דק צנון רענן? התרכזו רק בכך. שטפו אותו, קרצפו ממש, הסירו קטבים ובצעו בדיסקית פריסה דקה של מגהץ. סליחה, זה הכובד של הקוביד־19.

     


    פרסום ראשון: 01.09.21 , 21:09
    yed660100