"נהרס לנו החג בגלל יום אחד של לימודים"
המחיר של פתיחת שנת הלימודים: עשרות אלפי משפחות יחגגו את ראש השנה בבידוד • התלמידים בבתי הספר אחראים למחצית ממספר המאומתים היומי בישראל • הורים רבים החליטו לא לשלוח היום את הילדים למסגרות החינוך כדי להימנע מהדבקה: "מחשש שנצטרך להיכנס לבידוד בחג החלטנו להשאיר את הילד בבית" • מנכ"ל משרד החינוך: "רוב התלמידים הגיעו שליליים, וכל מי שנמצא חולה לאחר מכן - נדבק בקהילה"
כשהם מצויידים במסכה על הפנים ותוצאת בדיקת קורונה שלילית ביד - הגיעו תלמידים רבים אל הכיתות ביום הראשון לשנת הלימודים החדשה, אבל רבים מהם התבשרו עוד באותו הערב כי שהו לצד חולה קורונה. עוד לא חלף שבוע מאז חזרו התלמידים הנרגשים אל ספסלי הלימודים בפתח השנה החדשה, וכבר יותר מ־100 אלף מהם נאלצים להישאר בבית בבידוד בשל חשיפה לחולה מאומת.
עשרות אלפי משפחות מתוסכלות מהבידוד רגע לפני החג. "כל תכניות ראש השנה בוטלו ונהרסו לנו רק בגלל שתמר, ביתי בת ה־6, הגיעה ללמוד ביום הראשון ללימודים", מספרת בתסכול נטלי מלכה, אם לשני ילדים מעפולה. "לצערי המורה של תמר, שמחוסנת כבר שלוש פעמים ופעלה בדיוק לפי ההוראות, נמצאה מאומתת וכתוצאה מכך הכיתה כולה נאלצת להיכנס לבידוד למשך שבועיים שלמים", היא מוסיפה, "תכננו לנסוע למשפחה ולאילת והכל בוטל".
מלכה, התלבטה אם לשלוח את שני ילדיה ליום הלימודים הראשון, אך לבסוף החליטה לאפשר להם להגיע לכיתה כדי שיהנו משמחת פתיחת השנה עם כל החברים. "אני בעלת עסק לאפיית עוגות והימים האלה שלפני ראש השנה הם העסוקים ביותר עבורי בכל השנה, אבל עכשיו עם הבידוד אני לא יכולה לצאת לקניות ולא לעשות משלוחים. איבדתי פרנסה חשובה בימים האלה", מסבירה מלכה, "ביום רביעי הילדים שלי הלכו ללמוד, וכבר באותו הערב קיבלנו הודעה שהמורה חיובית לקורונה. ההתנהלות בעיר טובה מאוד ומערכת החינוך מסייעת לתמר להשלים את הפערים. גם המורה מקסימה ממש ומשתדלת למרות הכל לשמור על קשר עם התלמידים ואני שמחה שהיא המורה של תמר".
המצב דומה גם בבית משפחת ביטון מצפת. "החג שלנו לא יהיה ממש חגיגי, בגלל כמה הורים חסרי אחריות ששלחו את הילדים שלהם לבתי הספר כשהם סובלים מקורונה, למרות שהם הרגישו רע. מבחינתי הם ראויים לענישה", כך אומרת הילה ביטון, ששניים מילדיה נשלחו לבידוד מיד עם פתיחת שנת הלימודים. את בנה השלישי, שאמור להתחיל ללמוד מחר, הודיעה שלא תשלח לבית הספר עד אחרי החגים.
"זה התחיל כבר ביום הלימודים הראשון, ביום רביעי. בני שלומד בכיתה י"א הגיע הביתה שעתיים אחרי פתיחת הלימודים. שאלתי מה קרה, והוא סיפר שאחת הילדות בכיתה התגלתה כחולת קורונה. מדובר בילדה שהרגישה לא טוב, שנבדקה בקופת חולים, והגיעה לבית הספר למרות שהתוצאות עדיין לא התקבלו. ב־10:00 בבוקר נמסר לה שהיא חיובית.
"הבן השני, בכיתה ג', וביום הלימודים השני הודיעו לנו שילדה בכיתתו חלתה. גם במקרה הזה, הבדיקה הייתה חיובית אבל הילדה הגיעה בכל זאת לבית הספר. חוסר האחריות הזה פשוט בלתי נתפס".
ביטון סיפרה כי התוכניות לחג השתנו מהקצה לקצה. "אמי הייתה אמורה לבקר אצלנו ועוד אחים וגיסים, בסך הכל שבעה אורחים. עכשיו אף אחד לא יכול להגיע, וכל אחד צריך למצוא לעצמו מקום אחר להיות בו בחג, בדקה ה־90. כל הקניות וכל מה שהכנתי נשארו כאילו כלום, קניתי כמויות של מצרכים לאירוח ועכשיו אין לי מה לעשות עם הדברים, שלא לדבר על עוגמת הנפש, ומעל הכל – החשש מפני הדבקה. לשמחתי, הבדיקה הראשונה של כל המבודדים, כולל שלי, שלילית".
יש הורים שמראש העדיפו לא לקחת סיכון והחליטו שלא לשלוח את הילדים למסגרות החינוך כדי למנוע הדבקה אפשרית או בידוד בימי החגים. בניהם, יאיר וטל גבע, תושבי קרית מוצקין: "סגרנו גן לבן שלנו איתן, אבל נשלח אותו לשם רק בחודש אוקטובר. נוכח היקפי התחלואה החלטנו להשאיר אותו בבית, מחשש שנצטרך להיכנס דווקא בחודש הזה לבידוד".
בני הזוג גבע מסבירים כי בכוונתם לצאת לחופשה משפחתית במהלך החגים. "החלטנו שנוכח היקפי התחלואה, ולמרות ששנינו מחוסנים וגם הסביבה הקרובה מחוסנת, כדאי שאיתן יישאר בבית. אנחנו לא רוצים שהוא יידבק וכרגע בגן יש סיכוי גבוה מאוד שזה יקרה. יש לנו מפגשים משפחתיים בחודש הזה, וגם חופשה מתוכננת", מסביר יאיר, "אנחנו משלבים מאמץ כדי שאיתן יוכל להישאר בבית בחודש ספטמבר. גם אני, גם אשתי וגם סבא וסבתא שותפים במאמץ. אם היינו מרגישים שההחלטות של משרד החינוך ברורות ושקופות יותר, ואפילו אם היו פועלים באוורור הגנים או הטיהור האוויר - היינו מרגישים יותר בטוחים לשלוח את הבן שלנו לגן כבר עכשיו".
גם איילת שושן מקריית שמונה, הקדימה תרופה למכה, ולא שלחה את ילדיה לבתי הספר. "אנחנו עיר אדומה, וידעתי שיש בלגן רציני. הבן הקטן שלי בכיתה ה', ולא שלחתי אותו. יש הרבה ילדים לא מחוסנים שחזרו מחופש, זה להכניס ראש בריא למיטה חולה. יומיים אחרי תחילת הלימודים קיבלנו הודעה ששכבות ה' ו־ו' נכנסו לבידודים, וגם הילדים שהשתתפו בהסעות.
"יש לי שני מתבגרים מחוסנים", היא מוסיפה, "הכיתות שלהם היו עם פחות מ־70% מתחסנים, אז לא נפתחו בימים הראשונים. אתמול קיבלנו הודעה כי העיר עברה להיות כתומה, אז בראשון פותחים את הכיתות, אבל הם לא יילכו לבתי הספר. לא אקח את הסיכון הזה".
מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, שטענה לפני פתיחת שנת הלימודים כי מבצע הבדיקות הביתיות לא יצליח משום שרבים מההורים אינם מדווחים אמת, מאשימה כעת את המדינה באוזלת יד. "בחרו לחסוך כסף ולא להתחיל את העסקת ממוני קורונה בית ספריים כבר בספטמבר, ואת החשבון כולנו משלמים עכשיו", אמרה. "מלכתחילה קראנו למדינה לפקח על בדיקות הקורונה בבתי הספר כי ראינו בעבר הצהרות בריאות שנחתמו שבוע מראש, ללא בדיקה של הילדים. ביקשנו לא לחזור על הטעויות האלה ודרשנו נאמן קורונה שידגום את התלמידים וייבצע חקירות אפידמיולוגיות".
מנגד, מנכ"ל משרד החינוך, יגאל סלוביק, טוען כי מבצע הבדיקות הביתיות לא נכשל ואף הצליח מעבר למצופה. "שנת הלימודים נפתחה באופן מסודר וללא בעיות מיוחדות לאחר שהספקנו לחסן מאה אלף תלמידים עד ל־1 בספטמבר", אמר, "בזכות הבדיקות הביתיות אתרנו 8,000 תלמידים מאומתים שנשארו בבית ובכך מנענו חשיפת תלמידים אחרים והדבקה. הרוב המוחלט של התלמידים שהגיעו לבתי הספר ביום הראשון נבדקו והגיעו שליליים. כל מי שנמצא חולה לאחר מכן, נדבק בקהילה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "במסגרת בדיקות האנטיגן איתר המשרד כ־8,000 תלמידים חיוביים לקורונה. הם לא הגיעו אל מוסדות החינוך, אלא המשיכו לבצע בדיקות PCR בקהילה. יצויין כי הודות לבדיקה של קבוצת תלמידים זו, כ־180,000 תלמידים לא נכנסו לבידוד. אשר למקרים שהובאו בפניכם, נשמח לקבל מידע מפורט יותר כדי לבדוק את המקרים ולהתייחס אליהם".

