עומק המחדל

השעתיים שחלפו עד שזיהו בשב"ס כי המחבלים ברחו, השומרת שייתכן ונרדמה במגדל השמירה מעל פיר המנהרה, התעלה מתחת למקלחון שלא נסתמה מאז ניסיון הבריחה הקודם באגף ב־2014, והבקשה המשונה של אחד המחבלים לעבור תא — שלא הדליקה לאיש נורה אדומה • הקלות הבלתי נסבלת של בריחת המחבלים מכלא גלבוע מעוררת ביקורת חריפה וכבר זכתה לכינוי: "יום הכיפורים של השב"ס" • שרשרת המחדלים

אותו בית כלא, אותו אגף, אותה תוכנית הימלטות, (כמעט) אותה מנהרה, אך תוצאה הפוכה לגמרי: הבריחה בערב החג מכלא גלבוע של שישה מחבלים מסוכנים, שבע שנים בלבד לאחר שסוכל ברגע האחרון ניסיון בריחה דומה בתא סמוך, מעידה על שרשרת כשלונות שכמותה לא זוכרים בשירות בתי הסוהר. לא במקרה כבר זכתה הבריחה המבישה לכינוי — "יום הכיפורים של השב"ס".

 

"לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שהיה פה כשל חמור, ושאלות רבות טורדות אותנו", הודה השר לביטחון הפנים עמר בר־לב. בשב"ס עוד מתחקרים את האירוע, אך גם שם כבר הודו בלב כבד: "הכשל חמור מאוד ולא היו בשב"ס כל הפקת לקחים מניסיון הבריחה הקודם. בשלב הזה נמתין עם הדרישה למסקנות אישיות מצד בכירי הפיקוד בשב"ס ולא נסתפק בש"ג, עד לקבלת תוצאות התחקיר". אם וכאשר אכן תקום ועדת חקירה, אלו המחדלים העיקריים שתצטרך לחקור.

 

1. לא הפיקו את הלקחים מ־2014

 

"לא האמנתי למה שאני שומע", שיחזר אמש אחד מבכירי שב"ס שכבר פרש לגימלאות את תחושתו הקשה עם הבריחה בערב החג. הסיבה: כבר ב־2014, כאשר שימש באחד הדרגים הבכירים בארגון, נחשף ניסיון הבריחה הכמעט זהה מכלא גלבוע — אז זה היה בתא 3 אגף 2 והפעם מתא 5 הסמוך. "כבר אז הבנתי שהאגדות על כלא גלבוע שהודבק לו הכינוי ה'כספת', טובות לכותרות בעיתונים. היינו כפסע מבריחת אסירים שממש ברגע האחרון הצלחנו לסכל", אמר.

 

בעקבות ניסיון הבריחה שסוכל, גובשו שורה של נהלים חדשים. "כתבנו ספר עב קרס בעקבות ניסיון הבריחה שסוכל מודיענית כולל פעולות לחסום את הפרצה שהתגלתה, שכן בית הסוהר בנוי על קלונסאות מה שמאפשר מרווח בין האדמה לרצפת הבטון", סיפר. "כאשר שתי נקודות התורפה של 'הכספת' כביכול, שבנו מפלטות בטון ברצפה ועליה יציקות הבטון כולל הקירות, בעוד תא השירותים והמקלחת בהרמה, ניתן להשתחל דרך הבור שנוצר שמטרתו להזרים את מי הקולחין. התוכנית ב־2014 הייתה לזחול דרך החלל שיצרו הקלונסאות אל חומת הכלא ולחפור מנהרה שפתחה יהיה מחוץ לחומה. והפעם זה קרה בדיוק אותו דבר".

 

הבכיר התקשה לעכל את העובדה שבמשך שבע שנים לא נסתמה אותה פרצה בין האדמה לבטון דרכה נמלטו המחבלים. "כבר אז כצעד ראשון בנינו חומה בין הגדר ההיקפית לחומת הכלא בצד של אותו תא שרותים שהבטון יורד למטה לעומק כדי שלא ניתן יהיה לחפור תעלה", אמר. "אין לי מושג למה לא המשיכו את עבודות בניית החומה עם הבטון לתוך האדמה לעומק בצד שממנו ברחו. זה תא שקרוב לחומה". הממצאים הראשונים הובילו את הבכיר להודות: "זה כאילו שהשב"ס לא למד דבר מהאירוע החמור ב־2014".

 

2. הבקשה החשודה שאושרה

 

לצד חמישה מחבלי הג'יהאד האיסלמי שברחו נמנה גם זכריא זביידי, שנחשב לסמל של מחנה הפליטים ג'נין והאינתיפאדה השנייה (על זהות המחבלים — ראו עמ' 6). יומיים בלבד לפני הבריחה ביקש זביידי — שהוא בכיר בארגון הפת"ח — לעבור לתא מספר 5 עם מחבלי הארגון היריב. לא רק שהבקשה המשונה אושרה — אך לאיש בבית הכלא גם לא נדלקה נורה אדומה שאסיר המזוהה עם הפת"ח מבקש לעבור לתא עם אסירי הג'יהאד. את נסיבות אישור הבקשה המחשידה יאלצו בשב"ס לתחקר מקרוב.

 

3. הכשל המודיעיני

 

בשב"ס העריכו כי חפירת המנהרה נמשכה זמן רב, ולכן גם עלתה השאלה: איך קורה שהפיר לא התגלה, למשל בחיפושים שגרתיים בתא? "יש פה בעיה גדולה בצד המודיעיני - איך קורה מצב שבו חופרים מנהרה במשך שבועות, חודשים או אפילו שנים, וזה לא מגיע לאף מודיע מודיעיני?", תהה גורם בארגון. "זו לא הייתה עבודה של זבנג וגמרנו, מישהו היה אמור לדעת מזה". לכך מתווספת העובדה המדאיגה שלגבי שלושה מהנמלטים היו התרעות מודיעיניות כי הם עלולים לברוח.

 

4. בעקבות הזמן האבוד

 

בשעה 20:00 התקיימה הספירה האחרונה ללילה בתאי המעצר. ב־1:49 התקבלה השיחת טלפון מנהג המונית שהתריע כי זיהה חשודים מחוץ לבית הכלא, מה שנתן בשב"ס אינדיקציה ראשונה כי המחבלים ברחו. ב־2:14 דווח לבית הכלא על הבריחה. עם זאת, רק ב־4:00 מדווח השב"ס כי נמלטו שישה המחבלים. עולה השאלה: איך יכול להיות שבמשך יותר משעתיים המתינו בשב"ס עד שהכריזו כי האסירים נמלטו והזניקו את כוחות הביטחון על מנת לסייע במצוד אחריהם?

 

"אם עברו שעתיים מרגע הדיווח המשטרתי על חשד לבריחה ועד לרגע שהסוהרים וידאו את זה - זה זמן לא סביר", הודה אמש מפקד כלא גלבוע לשעבר, אלי גבאי. "החומות של הכלא אמורות להיות מצולמות".

 

5. המחדל במגדל

 

גם אם לא הצליחו למנוע את חפירת המנהרה, מגדלי השמירה ומצלמות האבטחה שמקיפים את המתחם נועדו לתת מענה שני ולמנוע מאסירים להימלט. גם במקרה זה, עירנות הסוהרים אמורה הייתה לסכל את הבריחה: ממש מעל הפיר שקוטרו 60 ס"מ בלבד, שדרכו ברחו המחבלים, הנמצא סמוך לחומות בית הכלא, נמצא מגדל שמירה. בין אם הסוהרת שהייתה בעמדה נרדמה, או שפשוט לא הבחינה באסירים שיוצאים מהאדמה מתחת לאפה, מדובר במחדל בלתי נתפס.

 

"ידוע שיש סרטון שבו רואים את האסירים יוצאים מהבור בזה אחר זה", סיפר בכיר בשב"ס. גם הוא לא מבין: כיצד קרה שלמרות עשרות מצלמות אבטחה בתוך ומסביב לכלא, איש לא הבחין גם במוקד הבקרה בבריחה.

 

בנוסף, אחת לחצי שעה סוהר אמור להציץ פנימה אל תוך התאים. אם אכן פעלו לפי הנהלים ועשו זאת — כיצד לא הבחין בפעילות החשודה בתא ובעובדה שאסירים לא ישנים במיטות? עוד שאלה שצריכה להיבחן: השטח מסביב לחומות הכלא אמור להיות סטרילי — האם עבר שם סיור רכוב כפי שנדרש מדי כמה זמן לוודא שאין עקבות?

 

6. התנאים המקילים של האסירים

 

בעקבות ניסיון הבריחה ב־2014 הוחלט כי אחת לכמה חודשים אמורים לפצל ולערבב את האסירים הביטחוניים. מסקנות ועדת "קעטבי" ב־2019 אף הורו להפסיק את שיבוץ האסירים באגפים לפי השיוך לארגוני הטרור. אלא שמחבלי הג'יהאד נותרו יחד, והעובדה ששלושה מהם היו מעורבים גם בניסיון הקודם — ועדיין נותרו יחד בתא, מעלה שאלות קשות. "כלקח מפעם קודמת, הייתה המלצה לעבור לאסלות במקום בול קליעה. איפוא בדיקת הרעשים, אחת לחצי שעה, אמורים לעשות בדיקה שקטה ולהציץ פנימה לתוך התא", סיפר בכיר בשב"ס. לא ברור אם פעולה נדרשת זו בוצעה.

 

גם התנאים המקלים שלהם זוכים האסירים הביטחוניים, איפשרו להם לתכנן, לתאם ולבצע את המהלך המתוחכם שדרש זמן רב והכנה. "אם ההחלטה איך להחזיק את האסירים הביטחוניים הייתה בידי מפקדי השב"ס, הכל היה נראה אחרת" טוען גבאי, מפקד הכלא לשעבר. "הדרג הפוליטי במידה מסוימת מגביל את מפקדי השב"ס".

 

7. תוכניות בית הכלא זמינות ברשת

 

אחת התגליות הכי מקוממות שנחשפו עד כה נוגעת לתוכניות בית הכלא: מתברר כי שב"ס כלל לא ידע שתוכניות בניית הכלא היו זמינות באתר האינטרנט של החברה שבנתה אותו. לא ברור כיצד זה קרה ומדוע לא דרשו להוריד מיד את התוכניות. החשד: הם עלולים היו לסייע בתכנון הבריחה.

מפקד כלא גלבוע פרדי בן שטרית | צילום: מתוך אתר השב"ס
מפקד כלא גלבוע פרדי בן שטרית | צילום: מתוך אתר השב"ס

 

***

 

בזמן שבשב"ס טוענים כי "הפרשה בבדיקה" ובלהב 433 כבר פתחו בחקירה, גבאי, שפיקד על הכלא בעת ניסיון הבריחה הקודם, מודה כי מדובר במחדל, אך לא ממהר להאשים את כל אנשי השב"ס, ומציע להמתין לתחקיר: "יש קצינים וסוהרים טובים, ואסור לפגוע בהם מוראלית, לא נכון לשפוך את התינוק עם המים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים