הפולד פתוח והיד רושמת
במכשיר הדגל המתקפל החדש, Galaxy Z Fold 3, שיגיע השבוע לחנויות, סמסונג סוגרת את פרצות העבר: הוא חזק וקל יותר, עמיד למים ותומך בעט מגע | אבל המחיר עדיין בשמיים, וגימיק מצלמת הסלפי הנסתרת מתגלה כפלופ
הרבה תקוות (וכספים) תולה סמסונג בשני המתקפלים החדשים שלה, שהפצתם בחנויות תתחיל בשבוע הבא. קשה לפספס את שלטי הענק בדרכים. המטרה המוצהרת היא לנפץ את מחסומי המחיר וההרגל. המועמד הטבעי יותר להצלחה הוא דגם ה־Z פליפ 3 הקטן, שיוצא הפעם במגוון צבעים מדליקים ועם שלל תפסנים ורצועות אחיזה. המועמד הפחות־טבעי הוא ה־Z פולד הגדול והמפואר, הסמארטפון הנפתח לטאבלט, שגם אחרי הוזלתו השנה, עדיין יישאר רחוק להשגה מן הכיס הממוצע.
מי שחשב כבר בפולד הראשון (הנוכחי הוא הרביעי בסדרה) שמדובר רק בפעלול טכנולוגי, כנראה לא ישתכנע; אבל למעריצי הז'אנר ולמי שמעריך קידמה טכנולוגית וחריצות הנדסית – ה־Z פולד 3 כבר רחוק מלהיות עוד מוצר נסיוני. נפתרו בו כמה בעיות מרכזיות, שנדמה היה לנו שיישארו לעולם בלתי ניתנות לפיצוח: הוא עמיד במים (אבל לא באבק ובגרגרי חול); המעבד שלו, סנפדראגון 888, הוא טרי, האחרון בשוק; עמידות המסכים – החיצוני והפנימי - שודרגה, וכך גם איכות הצילום. הוא גם קל יותר מה־Z פולד 2 (271 גרם לעומת 282 גרם) וגם טיפ־טיפה דק יותר.
ועדיין, מה לעשות, הוא נראה כמו שני סמארטפונים שהונחו זה על גב זה.
עט ללא מחילה מובנית
כשהמכשיר סגור, אורך הצג דומה לשל טלפון רגיל, 6.2 אינץ'. הפעם, שלא כבעבר, הוא ממלא את כל הפאנל הקדמי, אבל צר יותר, ביחס רוחב־גובה 25:9 המוגזם, מה שמקטין את המקלדת הווירטואלית ומקשה על הקלדת טקסטים. הזכוכית עצמה הכי קשוחה שאפשר – "גורילה גלאס ויקטוס", שיכולה לשרוד נפילות של עד 2 מטר ובעלת עמידות טובה לשריטות.
אחרי שהפרצות האלו נסגרו נשאר רק לשפוט את הביצועים. אז ראשית, המכשיר תומך דור 5. כשהוא פתוח מתגלה צג בגודל 7.6 אינץ', בהיר, חד, עם קצב ריענון נהדר של 120 הרץ לגלילה חלקה וטבעית. השקע המטריד בקו הקיפול שבין חלקי המכשיר, שמלווה את הפולד מאז גרסתו הראשונה, לא נעלם, אבל העין האנושית נוטה להתעלם ממנו אחרי דקות. השכבה התחתונה של הצג הגדול היא אומנם ה"זכוכית האולטרה־דקה" (UTG) החדשנית של סמסונג, אבל זו שמכסה אותה, הגלויה לעין, מזכירה יותר פלסטיק. לראשונה, על המסך הזה ניתן לשרבט, לכתוב ולצייר, כמו ב־Note ז"ל. רק שבהבדל מן ה־Note, כאן עט המגע, ה־S-pen, לא נבלע במחילה בגוף המכשיר, ובכלל נמכר בנפרד. אגב, זהו עט שונה מן העט של ה־Note, וגם אי־אפשר לכתוב בו על הצג החיצוני. על הצג הגדול, הפתוח, לעומת זאת, הכתיבה והציור היו חוויה מדוייקת ומענגת.
הרבה עבודה נעשתה בסמסונג כדי לנצל היטב את המסך הרחב לעבודה מועילה באמת עם האפליקציות. רובן פשוט נמתחות לרוחב המסך, אבל חלקן – אלה שהמפתחים דאגו להתאים מראש בשיתוף עם סמסונג - כבר יודעות לנצל את יתרון הגודל והפורמט הריבועי. למשל, חלוקה בין עמודת הנמענים לגוף ההודעה באפליקציות ההודעות ובג'ימייל. גם בתפריט ההגדרות - צד אחד כולל את רשימת האפשרויות הכללית, והצד השני כולל את תפריטי המשנה.
עיגול פיקסלים שמזכיר מסננת
הבשורה האמיתית של הפורמט היא בהרצת כמה אפליקציות זו לצד זו. גרירה של סמלים מסרגל הצד למסך מספיקה כדי לפתוח אפליקציות לעבודה במסך מפוצל. את הרוחב והגובה של כל אחת אפשר להתאים בקלות בגרירת גבולות החלונות. וניתן גם "לזכור" ולשמור כל פריסה מרובת חלונות כזו בסמל אחד בסרגל הצד. כייף.
בדגם הפולד הראשון – למרות עלותו הגבוהה - סמסונג שילבה מערך צילום בסיסי בלבד, שהיה רחוק באיכותו ממצלמות דגמי הגלקסי S העדכניות. בפולד 3 האיכות השתפרה, אבל המסר הסמוי דומה: נכון, שילמתם יותר מ־6,000 שקל על הסלולרי היקר בשוק, אבל טעיתם אם חשבתם שתקבלו על הדרך את מצלמת הסלולר הטובה בעולם. אז לא מדובר במצלמות ברמת הגלקסי S21, אבל קשה להתלונן: הצילומים מפורטים ובהירים והצבעים חיים ותוססים, גם בצילומי לילה. תחשבו על זה: למכשיר יש לא פחות מחמש מצלמות: שלוש עדשות גדולות בגבו, 12 מגה־פיקסל כל אחת (רחבה, אולטרה־רחבה, ואחת עם זום X2 עם מייצב אופטי), עוד מצלמת סלפי בצג החיצוני שלו (10 מגה־פיקסל) ועוד סלפי בצג הפנימי.
אגב סלפי: הגימיק הכי מדובר של הפולד 3 - מצלמת הסלפי החבויה מתחת לתצוגת המסך הגדול ואמורה לשמש בעיקר לשיחות וידיאו – מתברר כפלופ. ראשית, בתמונות שהיא מפיקה: הן מגורענות ומטושטשות. שנית, גם כשהיא כבויה ואמורה לעבור למצב בלתי נראה, עדיין נראה במקומה עיגול פיקסלים שקוף שמזכיר מסננת. כשעוברים למצב צילום, העיגול נפתח.
מול הנדיבות במעבד ובזיכרון ה־RAM (12 גיגה) – שתי הסוללות, שמגיעות ביחד ל־4,400 מיליאמפר־שעה, סגרו לנו בקושי יום עבודה ממוצע, עם מינימום של צפייה בווידיאו. אולי עדכון הגרסה הצפוי בימים הקרובים יעזור. לעומת זאת, אף שהערכה הסטנדרטית של המכשיר לא כוללת מטען, המכשיר תומך בטעינה מהירה ובהטענה אלחוטית מהירה, ויכול אפילו להטעין מכשירים אחרים.
המחיר: החל מ־6,100 שקל.
הטוב: עמיד במים, קצב ריענון מסך מעולה, ממשק ריבוי חלונות משופר, תומך בעט מגע, סאונד מצוין, הטענה מהירה.
הרע: כבד, מצלמת סלפי מוסתרת גרועה, זום אופטי מוגבל, סוללה בינונית, יקר.
ציון: 8

