ירוק פסגות
יערות אורן שלא נפגעו בשריפה האחרונה, אוויר הרים, מרחבי דשא פתוחים והיסטוריה קיבוצית: במעלה החמישה נפתחו בשנתיים האחרונות שלושה בתי מלון בדרגות שונות, ובאזור יש שפע מסלולי טיולים, יקבים המציעים סיורים וטעימות ומסעדות שלא מביישות את תל־אביב | נווית זומר
קיבוץ מעלה החמישה שוכן בראש אחת הפסגות הגבוהות בהרי ירושלים, בגובה 810 מטר מעל פני הים, בסמיכות לאבו גוש, קריית יערים והר אדר. מדובר בקיבוץ קטן וותיק, בן 80, שהופרט לפני שש שנים והשנה הפך ל"מעצמת" מלונאות. יש בו שלושה בתי מלון בשלוש רמות שונות – החל ממלון סוויטות שהלינה בו עולה 5,000 שקל ללילה, ועד הוסטל משודרג של "מנתור", מרשת סלינה הבינלאומית. את ההצלחה התיירותית הזאת אפשר לזקוף בין היתר לנוף, לאוויר ההרים הצלול כיין, לקרבה בו־זמנית לירושלים ולתל־אביב, ובעיקר לתשתיות האירוח ההיסטוריות של מעלה החמישה. בקיבוץ פעלו בית הארחה "יערים" וכן בית מרגוע היסטורי שהוקם לעובדי מפעלי האשלג בקליה ובסדום. שני אלה נשכרו על ידי יזמים שונים, שופצו והוסבו למלונות חדשים.
שאנטי וסיור בקיבוץ
המלון הראשון, גורדוניה, הוקם לפני כשנתיים. גדי פריבר, לשעבר מנכ"ל מלונות פתאל, הקים חברה לניהול מלונות, ששכרה מהקיבוץ שורה של מבני אבן מרווחים, שבזמנו כונו על ידי חברי הקיבוץ "בתי הלורדים", בקו ראשון לנוף, והסב אותם ל־21 סוויטות מפוארות עם בריכת שחייה פרטית, ספא ואופציה לשף פרטי. אלה משווקות ב־5,000 שקל ללילה.
מטפסים טיפה במעלה ההר, ופוגשים את מלון יערים. המלון, שהתיישן עם הזמן ובשנים האחרונות שימש בעיקר לאירוח קבוצות של ועדי עובדים וכדומה, הועבר גם הוא לניהולה של חברת הניהול של פריבר, והושק מחדש לאחר השקעה של 10 מיליון שקל בשיפוץ ועיצוב עדכני. יתרונו הגדול הוא השטחים הציבוריים הנרחבים והמדשאות המקיפות אותו, מול נוף הררי של יותר מ־100 דונם יער אורנים (למזלו של הקיבוץ, השריפה הגדולה שהשתוללה לפני כשבועיים באזור לא התקרבה אליו, אלא התרחשה מהעבר השני של כביש 1). אלה סובבים את המקום ונותנים תחושה של בית הבראה ולא של מלון המוני.
במלון יש בריכה מקורה (גם הבריכה החיצונית של הקיבוץ מותרת לשימוש האורחים) וחדר אוכל חדש עם קיר זכוכית המשקיף אל הנוף. המלון מעולה למשפחות בגלל המרחבים וריבוי אתרי הטבע מסביב. מנכ"לית המלון, זהרה רון ג'רבי, היא בת הקיבוץ שחזרה אליו לפני מספר שנים. אביה היה מנכ"ל המלון בימים שהיה בניהול הקיבוץ, וסבתה ניהלה את חדר האוכל.
המחירים נגישים – באמצע השבוע מוצעת חבילה של חופש ויין, הכוללת לינה, בראנץ' וביקור ביקב קדמא בכפר אוריה, ב־700 שקל לזוג; חופשה קולינרית עם לינה, ארוחת בוקר וסיור טעימות בלווי שף בשוק מחנה יהודה בירושלים, ב־740 שקל לזוג; חבילת ספא הכוללת לינה, ארוחת בוקר ושני טיפולים באורך 50 דקות, ב־899 שקל לזוג.
לנופשים מוצע סיור חינם בקיבוץ על שלל סיפוריו ההיסטוריים, כולל עצירה לחליבה ברפת, ביקור בחדר האוכל המונומנטלי, ביקור בבית צילה (בית התרבות על שם צילה כהן־רוטבליט, שנרצחה ב־1945 בהתקפה על טיול ילדים שליוותה למצדה) ועוד. בלב הקיבוץ, במקום שבו הייתה בעבר חממת סחלבים מפוארת, פועלת מסעדה איטלקית של השף דוד אסלן שהצטרף לקיבוץ לפני תשע שנים. המקום פועל בשעות 17.00־23.00 ומגיש פיצות, פסטות ועוד, ויש בו גם חנות פרחים שמוכרת בין היתר עציצי סחלבים (טלפון: 02-5347500).
האזור שבו נמצא הקיבוץ משופע במסלולי טיול בטבע. בכניסה למלון יערים יש דפי מידע עם מסלולים מוצעים בלוויית צילומים. רק תבחרו.
במרחק קצר ממלון יערים, בשטח הקיבוץ, הושק בימים אלה המלון השלישי בקיבוץ – "מנתור הרי ירושלים" מבית רשת סלינה. סלינה החלה כהוסטל משודרג שהקימו שני ישראלים בקוסטה־ריקה, וכיום היא רשת בינלאומית של מתחמי אירוח מיוחדים. המלון הוקם בשותפות עם המוזיקאי מוש בן ארי והשחקן אורי גוטליב, בדגש על התוכן – סדנאות, אירועי ריטריט או סתם נופש במבנה האבן הירושלמית בעל שתי הקומות, שעד היום מתנוסס עליו השלט מימיו כבית מרגוע לעובדי מפעל האשלג. יש נוף ירוק ואווירת שאנטי, אף שהחדרים מרווחים וברמה גבוהה. באתר סלינה כתוב שהרשת מיועדת לנוודים אלקטרוניים. בארץ ניתן לתרגם זאת לעובדי הייטק ומשפחותיהם וקהל מודע אחר שמעריך נוחות.
למחצית מהחדרים מרפסת לנוף מהמם, המסדרונות מוצפים בעציצים ירוקים, אבל אין חדר אוכל. ארוחת הבוקר מוצעת על גבי עגלה ברחבת הכניסה המקורה, שבה יש גם מרבצי ישיבה. יש פוד טראק שמספק ארוחות קלות, ולאורחים מוצע תוכן משתנה: שיעורי יוגה או פעילויות אחרות, סדנת טעימות יין, סדנת מיחזור לילדים ועוד. גם כאן המחיר נגיש – 750 שקל לזוג ללילה וארוחת בוקר. ארוחת ערב תעלה 80 שקל לאדם. הזמנות – רק דרך האינטנרט.
איפה אוכלים באזור
בדרך למעלה החמישה עצרנו לארוחת בוקר ביקב קדמא בכפר אוריה. היקב, שנמצא בבעלות משפחת סלוצקי שמוצאה מגיאורגיה, הוא היחיד בארץ שמשתמש בכדי חרס ענקיים לייצור היין – טכניקה שהובאה מגיאורגיה. ליקב צמוד קפה־מסעדה עם חצר מוצלת שמשקיפה לנוף מדהים, והוא מציע גם סיורים הכוללים הרצאה על ייצור היין וטעימות. הזמנו פלטה כפרית זוגית של גבינות בוטיק קשות ורכות, ירקות, טחינה, זיתים וסלסילת לחמים (99 שקל) בתוספת כוס יין (38 שקל), צפינו בנחל שורק שלמרגלותינו ונרגענו. היקב פתוח מ־11.00 עד 17.00, בשבת מ־10.00 עד 18.00. רצוי להזמין מקום בטלפון: 054-9195156.
האזור משופע ביקבים – קסטל, צובה, עמק האלה, קלו דה גת – כולם פתוחים לביקור ולעצירה, אבל צריך לתאם ביקור מראש. יש גם שפע אפשרויות קולינריות. בנוסף לקרבה לאבו־גוש – לחובבי החומוס והז'אנר – בקריית ענבים ישנה מסעדת מומה של איתמר חובב, אחיו של גיל חובב, השוכנת במבנה הרפת העתיק של הקיבוץ ומציעה בשרים ואוכל אותנטי בסגנון סבתא ירושלמית. טלפון: 02-6459727.
במושב בית נקופה הסמוך צמחו מסעדות שלא מביישות את תל־אביב, בהן נאיה, מסעדת הרים אסיאתית רחבת ידיים שמעידה על עצמה שהיא מסעדת פיוז'ן בין מערב למזרח. באמצע השבוע היא הייתה מפוצצת בקהל עם תור ארוך של ממתינים. התפריט עשיר – מסושי ועד ראמן ברווז (78 שקל), באן בקר (58 שקל), סלט אטריות שעועית (48 שקל) או דגי מומבאי בקארי (118 שקל). טלפון: 02-9900070.
לצד נאיה נמצאת איכר הארץ – מאפייה־מעדנייה־בית־קפה חלבי, מקום מקסים, מרווח ובהיר, שאפשר לרכוש בו מאפים, לחמים, גבינות, פסטות מצוננות, או לשבת על קפה ב־10 שקלים, מאפה או סנדוויץ' קרואסון סלמון ב־39 שקל, או רביולי ב־56 שקל. טלפון: 02-5453397.
מבית נקופה המשכנו לכפר עין ראפה. בסוף הכפר עצרנו בשביל חצץ וטיפסנו לעין לימור – בריכת מים עתיקה לא גדולה אבל די עמוקה, שמקורה בנחל כיסלון, והיא מעולה לטבילה צוננת ביום חם.