yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 13.10.2021
    התו הירוק
    יותר בקשות לקנאביס בעקבות פוסט־טראומה, יותר בקשות עבור ילדים בני שנה עד תשע והרבה יותר חולים שמקבלים אישור לצרוך את החומר • נתונים שהגיעו ל"ידיעות אחרונות" בעקבות פניית התנועה לחופש המידע חושפים את העלייה הדרמטית בשימוש בקנאביס רפואי בשלוש השנים האחרונות ‑ והמומחים מעריכים שזאת רק ההתחלה: "מתרחשת כאן מהפכה של ממש"
    אדיר ינקו

    הדיון הסוער אתמול במליאת הכנסת העלה מחדש לסדר היום את הביקוש ההולך וגובר לקנאביס מסיבות רפואיות. כעת, בעקבות בקשת התנועה לחופש המידע, מתברר עד כמה נפוץ הפך השימוש בחומר בשנים האחרונות בישראל.

     

    על פי הנתונים, בין השנים 2018 ל־2020 נרשמה עלייה של 85 אחוזים בכמות הבקשות לאישור ולחידוש מרשמים לקנאביס רפואי בעקבות פוסט־טראומה. בגילים שנה עד תשע נרשמה עלייה של 71 אחוזים במספר הבקשות להנפקה ולחידוש של רישיונות לקנאביס רפואי תוך שנתיים.

     

    הנתונים הללו עולים בקנה אחד עם מספר הבקשות החדשות שהוגשו בשנים הללו: 23,973 ב־2018 לעומת 43,526 בקשות ב־2020 ‑ זינוק של 81%. לא רק במספר הבקשות החדשות חלה עלייה, אלא גם במספר האישורים שניתנו: אם ב־2018 59.5% מהבקשות אושרו, ב־2020 שיעור האישורים טיפס ל־72%. בנוסף, במחוזות מרכז ותל־אביב נרשם המספר הגבוה ביותר של בקשות לשימוש בקנאביס רפואי ב־2020, יותר מבכל אזור אחר. בשנה זו בשני המחוזות הוגשו 47,750 בקשות ‑ לעומת 42,078 ביתר האזורים בארץ.

     

    נכון לסוף 2020 בישראל ישנם 91,889 אלף בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, שמשמש בין היתר חולי סרטן הסובלים מכאבים משמעותיים, חולים הסובלים מבעיות נוירולוגיות ומבעיות רפואיות נוספות (בהן כאבים כרוניים וטיפול תומך לקראת סוף החיים), וכן מטופלים הסובלים מפוסט־טראומה. מהנתונים עולה כי 9,500 חולי סרטן בטיפול כימותרפי פעיל עושים שימוש בקנאביס רפואי ו־47 אלף בעקבות כאב כרוני שאינו קשור לסרטן. כ־2,600 מתמודדים עם מחלות גסטרו ולמעלה מ־2,700 עם מחלות נוירולוגיות.

     

    ב־2018 היו בישראל כ־32 אלף מטופלים בקנאביס עם רישיון, אך ב־2019 יצאה לדרך רפורמת השימוש בקנאביס, שמנסה להסדיר את השימוש בחומר לצרכים רפואיים ‑ והמספר יותר מהוכפל. "כפועל יוצא, הרפורמה יצרה גם עלייה בביקוש", מסביר פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל שיבא והרופא הראשי של יחידת הקנאביס הרפואי. "השימוש בקנאביס הרפואי עוד יגדל. בסוף, מי שכותבים את המרשמים הם רופאים שעברו את ההכשרה וצריך להחליט האם מאמינים בקנאביס כטיפול רפואי. ברגע שהורדנו חסמים שאינם רפואיים וכוללים, בין השאר, זמינות של רופאים מוכשרים לנושא על ידי הכשרה של יותר רופאים, זמינות של בתי מרקחת ופיתוח מערכות מחשוב יעילות שמקצרות את טווחי הזמנים ‑ אז ברור שהמספרים יגדלו. הבעיה המרכזית בחשיבה של אנשים היא שהם לא מבדילים בין קנאביס רפואי לקנאביס בשימוש חברתי. התחליף של קנאביס רפואי הוא תרופות אחרות, ואז יש לשאול מה היעילות של קנאביס ומהן תופעות הלוואי שלו לעומת תרופות אחרות, ובהן אופיואידים".

     

    "השינוי המרכזי התרחש בגלל המדיה", מסביר מתן שמיר, מומחה ויועץ לטיפול ולרגולציה בקנאביס ומרצה בקורס לקנאביס רפואי במכללת רידמן. "פעם שמענו על קנאביס רפואי לעיתים רחוקות, ואילו בשנתיים האחרונות המדיה הכניסה את זה למיינסטרים. בנוסף, גם כמות הרופאים שרושמת את המרשמים לקנאביס עלתה, אבל התעשייה הזו למרבה הצער נשלטת על ידי החברות המסחריות ‑ והמידע עליו צריך להיות מונגש לכל חולה".

     

    "סוגיית ההיתרים לשימוש בקנאביס רפואי נמצאת בלב השיח הציבורי וכן בלב מאבקים שונים שהתנהלו בהקשרים אלו בשנים האחרונות", אומר עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע ומנחה בקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל. "המידע שהתקבל מלמד שבשנים האחרונות מתרחשת מהפכה של ממש בתחום. השימוש בקנאביס כתכשיר רפואי הפך לנפוץ הרבה יותר מבחינת מספר המשתמשים בו, וכך גם רופאות ורופאים מעניקים אישורים באחוזים גבוהים יותר ככל שחולפות השנים. בגלל שהסוגיה כה משמעותית, מדובר במידע חשוב שמלמד על תמורות בתחום הרפואה בישראל. ראוי ששיח כזה יהיה מבוסס על נתונים מהימנים ועדכניים".

     

     


    פרסום ראשון: 13.10.21 , 23:54
    yed660100