הנדידה הגדולה
שמיים פתוחים: כחצי מיליארד בעלי כנף חולפים בשמי ישראל מדי שנה – מרביתם דווקא ציפורי שיר
כחצי מיליארד בעלי כנף, כך לפי ספירות והערכות שונות, חולפים בשמי ישראל מדי שנה. אלא שחלק מהציפורים זוכות ליחסי ציבור רבים, ואחרות זוכות לנפנוף מתעלם מרוב הציבור.
כל ישראלי מכיר כמובן את נדידת החסידות, השקנאים והעגורים, כאשר גם נדידת העופות הדורסים היא תופעה מוכרת. אבל יש כ־350 מיליון ציפורי שיר שמבקרות בישראל, מדי שנה, בדרכן לארצות החמות. בסך הכל מדובר ב־280 מיני עופות שנודדים אצלנו.
"אנחנו מעצמת צפרות וגן עדן לצפרים", אומר דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, "אבל תשומת הלב ניתנת בעיקר לעופות הגדולים". המסה הגדולה של הנדידה מורכבת ממגוון גדול מאוד של ציפורים קטנות (בעיקר ציפורי שיר), בינוניות (למשל חופמים וברווזים) וגם מינים גדולים יותר כמו אנפות וכפנים.
"הנדידה מתחילה כבר באמצע הקיץ, אז מתמלאים מקווי מים רדודים במיליוני חופמים נודדים ובהמשך מתמלאים השמיים בציפורי שיר, שחלקן חולפות כאן במספרים גדולים מאוד, כמו עלווית אפורה, נחליאלי צהוב, מיני פיפיונים, מיני סנוניות ועוד", מציין אלון.
"הגיבורות הגדולות של הנדידה הן אלה הקטנטנות, הנודדות בלילה, כאלו ששוקלות פחות משקיק קטשופ", אומר ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה, "כשיורד החושך, השמיים מתמלאים במיליוני ציפורי שיר קטנות, שחולפות דרכנו בסתיו ובאביב. הרוב נודדות לבד או בקבוצות קטנות, חלקן בלהקות. בליל נדידה מדובר במאות קילומטרים".

