yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אדיר ינקו
    חדשות • 18.10.2021
    משבר המתמחים בדרך לפתרון
    המתמחים כבר הגישו אתמול מכתבי התפטרות, אבל אז הפתיע שר הבריאות ניצן הורוביץ עם הצעה שעשויה לפתור את המחלוקות • בתחילה ייושם מתווה קיצור התורנויות בעשרה בתי חולים בפריפריה, ועד סוף 2022 — גם בשני בתי חולים במרכז הארץ • "אנחנו לא רוצים שאפילו רופא אחד יתפטר", אמר הורוביץ • מובילי מאבק המתמחים: "פריצת דרך משמעותית, אבל נבקש לראות מתווה כתוב"
    אדיר ינקו

    משבר המתמחים בדרך לפתרון: לאחר שכ־200 מתמחים הגיעו אתמול לבתי חולים ברחבי הארץ מצוידים במכתבי התפטרות, הציגו שר הבריאות ניצן הורוביץ ומנכ"ל משרדו פרופ' נחמן אש מתווה לקיצור התורנויות. המתווה ייושם תחילה בבתי חולים בפריפריה, ובסוף נובמבר 2022 גם בשני בתי חולים במרכז הארץ.

     

    לפי הודעת הורוביץ, בעוד שבוע תחל הפעלת צוות יישום למתווה קיצור התורנויות בראשות המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. ב־31 במארס 2022 יחל יישום מתווה קיצור התורנויות בעשרה בתי החולים בפריפריה וב־30 בנובמבר 2022 - יורחב המתווה למחלקות פנימית ורפואה דחופה בשני בתי חולים במרכז הארץ. בין האפשרויות: בתי החולים אסף הרופא, וולפסון או אסותא.

     

    על פי המתווה, ב־31 במארס 2023 יורחב מתווה קיצור התורנויות למחלקות פנימית ורפואה דחופה בכל בתי החולים בישראל. הורוביץ הבהיר כי מתווה קיצור התורנויות יכלול קיצור גם במקצועות כירורגיים.

     

    "בכוונתי להקדים את השלמת מתווה קיצור התורנויות בכל הארץ עד לסוף 2025", אמר שר הבריאות ופנה למתמחים במסיבת העיתונאים שערך בבית החולים שערי צדק בירושלים: "רבים מכם חוששים שמתווה קיצור התורנויות שגיבשנו לא יושלם. זו אינה אפשרות מבחינתי. על מנת לספק לכם ודאות אני מציג בפניכם ובפני מערכת הבריאות כולה מפת דרכים ברורה, המעגנת באופן ממשי את מחויבותנו להשלמת המהלך".

     

    שר הבריאות הציג את עיקרי תוכניתו, אתמול בבית החולים שערי צדק | צילום: אלכס קולומויסקי
    שר הבריאות הציג את עיקרי תוכניתו, אתמול בבית החולים שערי צדק | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    הוא הוסיף: "אנחנו מקווים שבעקבות הדברים האלה לא יהיו שום התפטרויות. אנחנו מבינים את המתמחים והלחץ שלהם, אנחנו מבינים את המצוקה הזאת, באנו מתוך רצון לפתור את הבעיה ומביאים כאן פתרון, ואני מקווה שהדבר הזה ישים קץ למשבר. הם עבדו קשה ואנחנו רוצים שימשיכו וחלילה שלא יעזבו את מערכת הבריאות. אנחנו לא רוצים שאפילו רופא אחד או רופאה אחת יתפטרו. המאבק שלכם הוא המאבק של מערכת הבריאות, הוא המאבק שלי. נצליח בו, יחד".

     

    בארגון "מרשם" שהוביל את מחאת המתמחים נשמעו אתמול אופטימיים למדי באשר להצעת השר. "אחרי ימים ארוכים של שיחות לתוך הלילה, הצעות ובחינה של מתווים אפשריים, נראה כי הדברים מתכנסים לכיוון הנכון ואנחנו שמחים על הודעת השר ועל רוח הדברים שיוצאת ממנה. יחד עם זאת, אנחנו מבקשים לראות את המתווה הכתוב ולוודא שהוא מעוגן גם תקציבית וגם ברמת המחויבות מעבר לרמה ההצהרתית. ככל שהמתווה שהוצג אכן מעוגן באופן הזה, הרי שאנו סבורים שהוא מהווה פריצת דרך משמעותית שמביאה לידי ביטוי את עמדתנו. אנו תקווה שהדברים יתבהרו בשעות או בימים הקרובים".

     

    לא רוצים להתפטר

     

    מוקדם יותר אתמול הגיעו כ־200 מתמחים מרחבי הארץ לבתי החולים מצוידים במכתבי ההתפטרות האישיים, לאחר שלא הושגו הסכמות בין נציגיהם למשרד הבריאות. 58 מתמחים התפטרו מבית החולים איכילוב מהמחלקות הפנימיות, הנשים והמיון, ואל מחלקת הנשים והילדים בוולפסון הגיעו לפחות 25 מתמחים עם מכתבי ההתפטרות.

     

    כמה מתמחים התפטרו גם מעבודתם בבית החולים העמק בעפולה במחלקות הילדים והנשים. בבית החולים בילינסון התפטרו מתמחים שעבדו במחלקה לרפואה דחופה (מיון). חלק מהמתמחים במחלקות הפנימיות בבית החולים מאיר בכפר־סבא הגישו גם הם את מכתבי ההתפטרות, וכך גם בבית החולים אסותא באשדוד - שם התפטרו 38 מתמחים, בין היתר ממחלקות אא"ג, אורולוגיה, נוירולוגיה וילדים. ההתפטרות של המתמחים אמורה להיכנס לתוקפה בעוד שבועיים מהיום.

     

    יש לציין כי בסוף השבוע הקודם חתמו לכאורה כ־2,500 מתמחים וסטאז'רים על הצהרת ההתפטרות, אך אין לה שום תוקף חוקי או משפטי שכן את המכתבים יש להגיש למעסיקים בלבד, שהם בתי החולים.

     

    "אנחנו לא מוכנים יותר לתנאי העסקה של תורנויות באורך 26 שעות", אמר ד"ר רועי דומב, מתמחה במחלקת הילדים של בית החולים וולפסון, לאחר שהגיש את 25 מכתבי ההתפטרות של מתמחים מהמוסד הרפואי. "לצערנו לא קיבלנו מענה, לא ממשרד הבריאות ולא ממשרד האוצר. אף אחד מאיתנו לא רוצה להתפטר בעיקרון, כולנו אוהבים את המקום שבו אנחנו עובדים".

     

    בטרם הוגשו מכתבי ההתפטרות הפנו מובילי המחאה מ"מרשם" אצבע מאשימה כלפי שר הבריאות ניצן הורוביץ. כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", השר נפגש עם מובילי המחאה באופן אישי רק פעם אחת בלשכתו במשך שלושה חודשים, עד השבוע שעבר. "למעשה, לאורך כל השבועות האחרונים, למעט פגישה חטופה, שר הבריאות הדיר עצמו מהמגעים איתנו", אמרו ב"מרשם".

     

    מלחמות המתמחים

     

    במקביל לניסיונות הפשרה בין המתמחים למשרד הבריאות, אתמול התברר כי לא כל המתמחים מסכימים עם צעדי ההתפטרות שננקטו. "26 שעות זו נורמה שצריכה לחלוף מהעולם, אבל אני לא מסכימה עם דרך המחאה", אומרת ד"ר ניצן עטיה, מתמחה בבית החולים ספרא לילדים בשיבא וסגנית יו"ר פורום המתמחים בהסתדרות הרפואית. "התפטרות זה צעד שצריך לבחון טוב מתי עושים בו שימוש, וזה צעד שהוא בעייתי לנו כרופאים, להגיד שאנחנו מתפטרים ועוזבים את המטופלים. בסוף כן יש לנו אחריות כלפי המטופלים, ובית החולים פועל על בסיס מתמחים בכל שעות היום. אם מחלקה שלמה מתפטרת אז כל המטופלים בה נשארים בלי מענה. אם אנחנו דנים על מחאה שמטרתה לשפר את מערכת הבריאות בישראל, אנחנו לא יכולים לפגוע במטופלים.

     

    "אין קונצנזוס בקרב המתמחים, לא לגבי דרך המאבק ולא לגבי הקיצור עצמו. כל המתמחים יגידו שאנחנו עובדים יותר מדי שעות בחודש, יותר מדי שעות בתורנות, ובעומס שקשה לתת רפואה טובה. לגבי איך עושים את זה, אין הסכמה וגם לא תהיה הסכמה במאה אחוזים. אבל רוב הרוחות נושבות לקיצור משך התורנות והגבלת מספר התורנויות. המחאה עשתה רעש וזה רעש טוב, אבל ההתפטרות יצאה מפרופורציה וכמות המתפטרים יצאה מפרופורציה. הפיצול בין המתמחים הוא לרעתנו. זה מאפשר לממשלה לקיים שיח עם שנינו ולעשות למעשה הפרד ומשול".

     

     


    פרסום ראשון: 18.10.21 , 23:55
    yed660100