yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 28.10.2021
    כשהיו באופוזיציה: "למה כל אחד יכול לסחוט מה שמתחשק לו" עכשיו בממשלה: "זה לא סחיטה, אצלנו זה נועד למטרות חברתיות"
    "הכסף הקואליציוני הוא של אזרחי המדינה, הפוליטיקאים מתבקשים להסיר את ידם מכספי מדינת ישראל", כך אמר ח"כ יאיר לפיד • אבל זה היה כאשר עוד היה באופוזיציה: בתקציב החדש, שיעלה להצבעה בשבוע הבא, מתכוננת ממשלת בנט־לפיד לחלק 1.4 מיליארד שקלים בכספים קואליציוניים — חצי מיליארד יותר מממשלת נתניהו־גנץ • יש עתיד בתגובה: "השינוי הגדול הוא ביעדים שלנו"
    גד ליאור

    גם אם "ממשלת השינוי" של בנט־לפיד הבטיחה פוליטיקה שונה, כאשר מדובר בחלוקת הכספים הקואליציוניים, נראה כי גם הממשלה הנוכחית ממשיכה במסורת הארוכה — והבעייתית — של חלוקת מאות מיליוני שקלים לשלל מטרות על מנת לרצות את חברות הקואליציה השונות. יו"ר יש עתיד לפיד ויו"ר ישראל ביתנו ליברמן אומנם שבו והבטיחו שיפסיקו את הנוהג הפסול. אך חלוקת 1.4 מיליארד שקלים במסגרת הכספים הקואליציוניים, מוכיחה כי דיבורים לחוד ומעשים לחוד.

     

    הממשלה הקודמת, כזכור, נפלה בשל אי העברת תקציב. בשבוע הבא צפויה הכנסת לאשר לראשונה מזה שלוש וחצי שנים תקציב חדש. אתמול אישרה ועדת הכספים את התקציב ל־7 שבועות שנותרו ב־2021 ולכל 2022. מתוך 609.1 מיליארד השקלים שכלולים בו, נוספו ברגע האחרון, בעקבות סיכום עם הח"כים החרדיים 1.17 מיליארד שקל לישיבות, ייתכן כמחווה בניסיון לקרב את החרדים לממשלה.

     

    מה שבלט במיוחד בהוצאות זה גודל הכספים הקואליציונים: כשעוד היה באופוזיציה, שב ושאל לפיד את הממשלה "איפה הכסף?", הבטיח לבטל את המנהג הפסול ואף הגיש נגד כך הצעת חוק. לאחר העברת תקציב 2015, תקף את "הדילים שנעשו מתחת לשולחן", טען כי "זה לא תקציב, זו מכירת חיסול" ושאל "למה כל אחד יכול לסחוט מה שמתחשק לו?". רק לפני שנה האשים ש"לוקחים כסף מאזרחי ישראל ונותנים אותו בלי בושה לפוליטיקאים רק כדי לקנות שקט", והצהיר: "הכסף הקואליציוני הוא של אזרחי המדינה, הפוליטיקאים מתבקשים להסיר את ידם מכספי מדינת ישראל".

     

    התקציב הנוכחי מוכיח כי לא רק שלא עמד לפיד במילתו, אלא עשה הפוך: ממשלת בנט־לפיד עולה על קודמתה, ממשלת נתניהו־גנץ, שחילקה 940 מיליון שקל. נדמה שהפעם כמעט כל סיעה, ואפילו ח"כ, זכו לנתח יפה מהעוגה התקציבית. כך, למשל, יחולקו 12 מיליון שקל לעיקור חתולי רחוב, 29 מיליון לתרבות וזהות יהודית, שני מיליון למימון הסעה לגוש דן של תושבי אילת הטסים לנתב"ג, 3.5 מיליון לחינוך הבלתי פורמלי להכנה לצה"ל, 1.5 מיליון לתוכניות עבור אנשים על הספקטרום האוטיסטי, ועוד עשרות מיליונים למימון פעילות מורשת, ספורט ותרבות.

     

    אין מדובר כמובן בנוהל חדש: גם ממשלות נתניהו חילקו מיליארדי שקלים במסגרת כספים קואליציוניים — והגיעו לסכום שיא של 5.3 מיליארד שקל ב־2015־2016.

     

    המבקרים טוענים שאם יש צורך בהוצאה תקציבית, אסור שתהיה סקטוריאלית ויש לעגן אותה בתקציב, מבלי לנסות להעבירה "בדלת האחורית". רוצים 12 מליון שקל לחתולים? תכניסו לתקציב משרד החקלאות, הם אומרים. רוצים לבנות בתי כנסת ביו"ש? תוסיפו לתקציב משרד הדתות. לדבריהם, גם אם ברוב המקרים מטרת הכספים לגיטימית והוגנת — נותר מצב של חוסר בקרה מסוכן.

     

    בתגובה לביקורת, השיב אתמול בגל"צ ח"כ יוראי להב־הרצנו (יש עתיד): "השינוי הגודל הוא ביעדים — אנחנו מעבירים את הכספים למטרות חברתיות. תאר לך לאן דרעי, ליצמן, סמוטריץ' ובן גביר היו מעבירים את הכספים".

     

    כדוגמא לעד כמה חוששים הח"כים עצמם מלחשוף את השיחות החשאיות על חלוקת כספים, ניתן להצביע על חילופי הדברים שאירעו אתמול במליאה בין יו"ר רע"מ לבין ח"כ יואב קיש מהליכוד. בתגובה להתקפות הליכוד, איבד עבאס את סבלנותו, ואיים לחשוף את השיחות בינו לבין נתניהו: "אני עוד זוכר את הנאום שקרא בנימין נתניהו מולי בבלפור, על השותפות בין הליכוד לרע"מ, וכתב אותו יואב קיש. עכשיו אתם רוצים להציג אותנו כתומכי טרור?". לאחר שקיש הכחיש, עבאס הוסיף: "יואב, אתה כתבת את הנאום. נתניהו הקריא לי את הנאום. ואני אמרתי, 'איזה נאום נפלא', ואתה אמרת לי, 'אני כתבתי אותו', אם תמשיכו עם ההסתה, יש לי עוד הרבה מה להגיד".

     

    בהכנת הידיעה השתתף עמיחי אתאלי

     

    yed660100