כמה עולה להיות איירון מן
תחרות איש הברזל, שתיערך החודש לראשונה בארץ, לא דורשת רק מאמץ פיזי מטורף - ההכנות כרוכות בהוצאה של עשרות אלפי שקלים בשנה • בדקנו על מה תשלמו כדי למתוח את קצה גבול היכולת
זמן שבשאר העולם, התחרויות בוטלו בזו אחר זו בשל מגפת הקורונה, מותג הספורט "IRONMAN" בחר לקיים לראשונה את האירוע היוקרתי – בו בוחנים הספורטאים את קצה גבול היכולת הפיזית והנפשית שלהם – בישראל. זה יקרה ב־12 בנובמבר בטבריה, ורגע לפני שהטירוף מתחיל, בדקנו על מה המהומה, מהן הדרישות ובעיקר כמה עולה להיות "איש ברזל".
תחרות "IRONMAN 70.3” – חצי איש ברזל – כוללת 1.8 ק"מ שחייה, 90 ק"מ רכיבה על אופניים, ולקינוח 22.1 ק"מ ריצה. לשם השוואה: בטריאתלון אולימפי שוחים "רק" 1.5 ק"מ, רוכבים 40 ק"מ ורצים 10 ק"מ. מצד שני, בתחרות המלאה המרחקים כפולים, כך שהכל בחיים יחסי.
"ההחלטה להשתתף ב־IRONMAN אינה פשוטה. היא כרוכה בהתחייבות לחודשים רבים ומפרכים של הכנה פיזית ונפשית, שתאפשר לגוף לעמוד באחת התחרויות הקשות ביותר שבה מתחרים מדי שנה יותר מ־35 אלף ספורטאים ברחבי העולם. מי שמחליט לקחת בה חלק מבין שעליו להקדיש בממוצע 18־24 שעות שבועיות לאימונים לקראת התחרות, כלומר בין 3־4 שעות אימון ביום, לפתח משמעת ברזל ולהוציא הרבה כסף", מציין תומר פולמן, מנהל שותף באיירון־מן ישראל מקבוצת קומטק (זכיינית המותג בארץ).
להיט ישראלי
"בשנים האחרונות המגמה שתופסת תאוצה בענף הריצה והטריאתלון הפכה לתופעה רחבה בישראל, בקרב נשים וגברים, צעירים ומבוגרים. ההחלטה להשתתף בתחרות טומנת בחובה המון שיקולים שצריך לקחת בחשבון. היא דורשת אימון וחיזוק פיזי ומנטלי שיאפשר לגוף ולמוח לעמוד באחת התחרויות המאתגרות בעולם. מדובר באנשים בעלי משמעת עצמית חזקה שיש להם את הרצון והיכולת לאתגר את עצמם״.
לצד ההשקעה הפיזית והאימונים המפרכים, מדובר גם בעסק יקר, אפילו יקר מאוד. "רכישת הציוד והמוצרים הנלווים, כחלק בלתי נפרד מההכנות לתחרות, עשויה להגיע ל־24 אלף דולר, מדגיש פולמן.
"עלות ההכנה לאיש הברזל מתחילה מהרגע שבו ניצת החשק להגשים חלום", מספר אילן בצלאל, מנהל חנות הדגל ומדריך ראשי בחברת ר.א.ן ספורט, יבואנית המותגים: Brooks - נעליים וביגוד ריצה ו־Assos - ביגוד רכיבה שווייצרי הנחשב למותג חזק בקרב אנשי הברזל.
העלויות הקבועות הן על ההצטיידות בציוד ובשמירה על תקינותו, ניהול שגרת אימונים ותחרויות הכנה, בקרה רפואית, ביטוחי בריאות, מאמנים, מאמנים מנטליים, ייעוץ תזונתי, סימולציות תחרות indoor/outdoor ועוד.
בעלויות המשתנות נכללות עלות התחרות (מאות שקלים), לינה ואוכל, נסיעות ושינוע של הציוד, טיפול בפציעות, הוצאה חד־פעמית לצורך שדרוג ציוד או בגין תקלה והתאמת הציוד לתנאי מזג האוויר הצפויים ביום התחרות".
העיקר הנראות
ועוד לא דיברנו על הצורך לתעד את החוויה ברשתות החברתיות, ולהיראות כמה שיותר מקצועיים. זה אומר להצטייד במותגים המובילים שהם המילה אחרונה בתחום – הוצאה בלתי מבוטלת כלל וכלל.
כאמור, IRONMAN נוחתת לראשונה בארץ הקודש ומצטרפת לשורה של אירועי ספורט גדולים שמאחוריהם עומדת קומטק, כמו הג'ירו ד'איטליה, אליפות אירופה בכדורסל, הגראנד־סלאם בג'ודו והמשחק הבלתי נשכח בין ארגנטינה לאורוגוואי בהשתתפות כוכב הכדורגל לאו מסי. עלות ההפקה של התחרות מגיעה למיליוני שקלים.
מדובר בלהיט אמיתי בקרב אלפי ישראלים, שמדי שנה לוקחים חלק בתחרויות הטריאתלון ברחבי בעולם. התחרות נערכת ללא הפסקה, כאשר למשתתפים זמן קצוב לסיום כל אחד מקטעי התחרות וזמן גג כולל לסיומה, לכן "IRONMAN" מאתגרת את קצה היכולת האנושית והמשתתפים בתחרות נדרשים לכושר גופני ברמה גבוהה במיוחד. התחרות מתקיימת ב־50 מדינות וסך הכל בשנה נערכות 170 תחרויות, כאשר הסלוגן של התחרות הראשונה שנערכה בהוואי היה: "שחה 2.4 מייל, רכב 112 מייל, רוץ 26.2 מייל - תתרברב כל חייך".
עו"ד גיורא אבן־צור, שמתחרה כבר מספר שנים באיש הברזל ומחכה בשקיקה להגעתה לטבריה, מספר: "לצד האימונים המפרכים בשעות לא שעות, מדובר באורח חיים שעולה הרבה מאוד כסף. בין אם תשלום על מאמן או אימונים כחלק מקבוצה, תזונה, והרבה ממנה, כדי לשמור על השרירים, תוספים למיניהם, וכמובן הציוד שחשוב שיהיה איכותי, אמין ובטיחותי. מדובר על הוצאה שנתית שמסתכמת בעשרות אלפי שקלים. יחד עם זאת, בשביל הסיפוק והאיזון שזה נותן לי בחיים - זה מחיר שאני מוכן לשלם".
למכורים בלבד
יאיר קליינמן, איש ברזל ומאמן טריאתלון בקבוצת קליינמנס יחד עם אשתו אסתר, מכשירים ילדים ומבוגרים לתחרויות. גם ארבעת ילדיהם הם טריאתלטים. יאיר קיבל לאחרונה זימון לתחרות בהוואי והיה אמור להתחרות גם בקזחסטן, אך לפני כחודש נפל מאופניו במהלך אימון ושבר את עצם הבריח. לכן, הוא ייאלץ להחמיץ גם את התחרות שתיערך בישראל, אבל לפחות יזכה להדריך קבוצות, ויעודד את אשתו שתיקח חלק בחוויה המפרכת.
אז מי הם אנשי IRONMAN ועל מה הם משקיעים כל כך הרבה כסף? לרוב מדובר באנשים מהעשירון העליון, שיש להם את מירב המשאבים כדי להיכנס לקהילה הזו. מלבד ההוצאות הכספיות, מדובר בתהליך שנמשך שנים, בו הופכים המשתתפים לאנשים דייקנים, המחשבים כל רגע ומודעים למשמעות הזמן כמשאב שנמצא במחסור תמידי גם ככה, כי כולנו רוצים להספיק כמה שיותר בכמה שפחות זמן. מכאן שלמשמעת העצמית הגבוהה ולחיים מסביב לשעון יש השפעות על מבנה האישיות של הספורטאים.

