קייס היסטורי
אבות אבותיו היו קייסים, לאפרים לאווי (35) היה ברור שהוא ילך בדרכם – וכבר בגיל 13 הוא הוכרז כמנהיג הרוחני הראשון של העדה האתיופית שנולד בארץ • לרגל חג הסיגד הוא אומר: "זה חג של כל עם ישראל שמסמל אחדות"
"התפילות בסיגד הביאו אותנו לירושלים", אומר אפרים לאווי (35) מכרמיאל, שהוא הקייס הראשון של העדה האתיופית שנולד בישראל.
היום יציינו בני העדה את חג הסיגד שאותו חגגו באתיופיה במשך דורות. החג מסמל את ערגתם ואת אהבתם לציון, חלום שחלק גדול מהם הצליחו להגשים ועלו לישראל. עשרת אלפים נוספים, שנמצאים באתיופיה, מחכים זה שנים לאישור עלייה מממשלת ישראל. מצבם מחריף כעת נוכח ההסלמה במלחמת האזרחים באתיופיה (ראו ידיעה בעמוד 14).
"יום הסיגד מתחיל כמו יום כיפור, בתענית, בצער ובבקשת מחילה מהקדוש ברוך הוא", אומר הקייס לאווי, המשמש כמנהיג הרוחני של בני העדה בעירו. "פעם התפללנו להגיע לירושלים, היום אנחנו מתפללים שנצא מהמגפה, שיוחזרו החיילים השבויים, לאחדות העם ולבניית בית המקדש השלישי".
"עברתי מסלול ישראלי שגרתי. גן, בית ספר, צבא. לא היו לי תוכניות להיות קייס", מספר לאווי, נשוי ואב לחמישה. "סבא־רבא שלי, סבא שלי וגם אבא שלי היו קייסים, אז אבי רצה שאמשיך בשושלת המשפחתית והכריז עליי כקייס כבר בגיל 13. בצבא הבנתי שצבע העור שלי עושה אותי שונה, ושאני רוצה להמשיך את הדרך ואת הערכים שקיבלתי בבית. הרגשתי שאני חייב להגשים את המשימה הרוחנית שאבי הטיל עליי – להיות קייס". זמן־מה לאחר מכן נבחר לתפקיד הרם.
הוא הוסיף: "משנות ה־80 ועד היום הקהילה חוותה את כל סוגי האפליות ואת כל גילויי הגזענות שאפשר לחוות. היום הקהילה מכירה בזהות העצמית שלה, במורשת שלה. הצעירים חוזרים לשורשים ולמקורות ורוצים להיות בצד של מקבלי ההחלטות ובצד של מובילי הדעה".
הוא מסכם: "חג הסיגד הוא לא רק של הקהילה שלנו אלא החג של עם ישראל, הוא מסמל אחדות וחיבור אחד לשני".
העצרת המרכזית של החג תתקיים בטיילת ארמון הנציב בירושלים בהשתתפות נשיא המדינה יצחק הרצוג, שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו־שטה והקייסים של העדה.

