מבצע "אושן": 78 סוחרי נשק הופללו, עשרות כלי נשק נתפסו
המלחמה בפשיעה בחברה הערבית עלתה אתמול מדרגה: בפשיטה משטרתית ענקית נעצרו עשרות אנשים ונתפסו מצבורי נשק ענקיים • זה היה שיאו של מבצע "אושן", בו הופעל סוכן סמוי שביצע עסקאות מפלילות בהיקף של מיליונים • רה"מ בנט: מפרקים את אחד ממצבורי הנשק הבלתי חוקיים הגדולים במזרח התיכון
לאחר ש־78 סוחרי נשק מהחברה הערבית נעצרו במבצע חסר התקדים, החלה העבודה הקשה של השמירה על העבריין שהפליל אותם: במסגרת ההסכם שחתם הוא יועבר לרשות להגנת עדים, יחד עם קרובת משפחתו. אתמול בבוקר הגיע לשיאו מבצע "אושן", שארך כשנה. מאות שוטרים פשטו על בתיהם של עשרות סוחרי נשק שנחשבים מהגדולים בישראל. זאת לאחר שסוכן סמוי – עבריין שחצה את הקווים – ביצע עשרות עסקאות עימם. במסגרת הפשיטה נתפסו רובים, אקדחים ואמצעי לחימה אחרים כמו מאגים ומקלעי בראונינג – שכל אחד מהם נמכר בעשרות אלפי שקלים. בין היישובים בהם נעצרו החשודים: טמרה, שפרעם, עוספיה, נצרת וכאבול, שם אותרו אב ושלושת בניו שפתחו עסק משפחתי לסחר בנשק בלתי חוקי.
אתמול בערב קיימו ראש הממשלה נפתלי בנט, השר לביטחון הפנים עמר בר־לב ובכירי המשטרה מסיבת עיתונאים בתום סקירת כלי הנשק שנתפסו במסגרת המבצע. ראש הממשלה אמר כי מדובר באחד המבצעים המתוחכמים והנועזים. "השימוש המופקר בנשק בחברה הערבית גובה חיי אדם. במשך שנים נבנה כאן אחד ממצבורי הנשק הבלתי חוקיים הגדולים במזרח התיכון, ואת זה אנחנו נפרק. צריך להבין – אלה לא חיילים זוטרים, אלה סוחרי נשק", הוסיף.
השר לביטחון הפנים עמר בר־לב סיפר כי בנט הגדיר בפניו את הפשיעה בחברה הערבית כאחת משלוש המשימות המרכזיות של הממשלה. "המבצע היום מהווה עליית מדרגה בפעילות השוטפת של משטרת ישראל. זו עוד עליית מדרגה חשובה, אבל הדרך עוד ארוכה. המבצע מראה לאזרחי ישראל הערבים שאנחנו עושים ולא מדברים. כשאנחנו מסמנים מטרה ומפעילים יוזמה, נחישות והתמדה – אנחנו נצליח".
מפכ"ל המשטרה, רב־ניצב יעקב שבתאי, הבהיר שכל כלי נשק שנתפס עלול היה לשמש לפגיעה באוכלוסייה. "חשפנו למעלה מ־16 פרשיות שבהן הופעלו סוכנים אמיצים. 521 עבריינים נעצרו בתקופה האחרונה, ומספר תיקי האמל"ח זינק פי ארבעה. מרבית שוטרי ישראל פועלים כעת בצורה זו או אחרת למיגור הפשיעה בחברה הערבית".
הסוכן הופעל לאורך השנה האחרונה במטרה להגיע לראש הפירמידה. בסך הכל הסוכן רכש מהעבריינים קרוב ל־70 כלי נשק, מטעני חבלה וטילי לאו. המבצע הסתכם בכ־6 מיליון שקלים, מתוכם למעלה מ־4 מיליון על עסקאות הרכישה המפלילות. "התפיסה הייתה לייבש את הביצה, לפגוע בראשי הנחש, באלה שהיקף פעילותם משפיע באופן משמעותי על תחושת הביטחון", אמר ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה. "בהפעלת הסוכן נחשפנו ביתר שאת לעולם הסחר באמל"ח בחברה הערבית". בעוד שרוב החשודים היו יעדים מודיעיניים של המשטרה, היו לא מעט אנשים שזהותם הפתיעה את חוקרי המשטרה בשעה שקיימו עסקאות נשק עם הסוכן הסמוי. בין החשודים שקיימו עסקאות נשק, מתברר, יש גם לוחם בגולני ושני תלמידים – אחד בכיתה י"א והשני בכיתה ח', רק בן 13.
הסוכן הסמוי, עבריין נשק בצפון, נעצר באחת מתחנות המשטרה בצפון וחיפש דרך לצאת מעולם הפשע. אחד ממפעילי הסוכנים בימ"ר צפון, שהוקפץ לדבר איתו, שיכנע אותו לסייע לתפיסת מי שהיו עמיתיו. הסוכן ישהה בימים הקרובים בחזקת ימ"ר צפון ובליווי אנשי הרשות להגנת עדים, עד לסיום העימותים עם החשודים. מיד לאחר מכן ימריא למדינה אחרת, ורק לקראת המשפט, שיתחיל בעוד מספר חודשים, יחזור להעיד בבית המשפט.
כבר בשלב המוקדם הוכנס בסוד העניינים ראש הרשות להגנת עדים אבי נוימן, שנפגש עם העבריין והבטיח לו את החסות של הרשות. אנשי הרשות כבר נפגשו עם החשוד והכינו לו את סיפור הכיסוי לפרק החיים החדש אליו הוא הולך. למדינת היעד תצטרף אליו עוד קרובת משפחה אחת. העובדה שמדובר בעד מדינה שהוא עבריין מהחברה הערבית הפכה את ההכנות למסובכות מעט יותר.
אתמול במהלך היום הגיעו לבתי משפט השלום בנצרת ובטבריה 60 מבין החשודים שנעצרו אתמול בבוקר. לפי שעה הוארך מעצרם של 28 מהם בשבוע.

