החשד: הטבות מספקים תמורת העלאת מחירים

כבר לא רק חשד לתיאום מחירים: רשות התחרות חוקרת האם הציעו הספקים לרשתות המזון הטבות תמורת תמיכה בהתייקרויות • מנכ"ל שופרסל אברכהן הכחיש בוועדת הכלכלה כי קיים תיאום בין רשתות המזון • רמי לוי הוצא מהדיון לאחר עימות קולני עם ח"כים ובהמשך היום הגיע למשרדי רשות התחרות ותושאל במשך שבע שעות

האם הספקים עומדים בבסיס החקירה בנוגע לניסיון להעלאות מחירים לכאורה? כפי שנחשף אתמול ב־ynet החקירה של רשות התחרות בעת הפשיטה על משרדי שופרסל ושטראוס לא מתמקדת רק בחשד לתיאום מחירים בין רשתות השיווק על בסיס הצהרותיהן בתקשורת אלא גם בשאלה האם נעשה ניסיון לכאורה של הספקים לפעול להעלאת מחירים באמצעות שיתופי פעולה עם שופרסל ורשתות אחרות.

 

כמו כן, הרשות בודקת האם נעשה ניסיון מצד הספקים להציע או להעניק לרשתות הטבות בתנאי סחר (למשל הנחות מחירון) בתמורה לתמיכתן במהלך להעלאת מחירים - כדוגמת הצהרה בכלי התקשורת כי עליות המחירים בלתי נמנעות, ובכך להכשיר את האווירה לעליות.

 

שלשום, בנוסף לחקירות שבוצעו במשרדי הרשות, פשטו חוקרי הרשות על משרדי שופרסל ושטראוס והחרימו מסמכים במטרה למצוא בהם עדויות לחשדות, כמו תכתובות. במקביל נחקרו מנהלי ונושאי משרה בכירים משתי הרשתות וגם מוויקטורי ומדיפלומט. רמי לוי, בעלי "רמי לוי שיווק השקמה", הגיע גם הוא אתמול למשרדי רשות התחרות באור־יהודה ושהה במקום כשבע שעות. בימים הקרובים הרשות תמשיך בחקירות וככל הנראה יזומנו גם גורמים נוספים בשוק.

 

בתוך כך, על אף שמדובר בחברות ציבוריות המחויבות לדווח למשקיעים על אירועים משמעותיים כדוגמת חקירה, ויקטורי ודיפלומט הודיעו רק אתמול בבוקר לבורסה על כך שבכירים בשתי החברות נחקרו שלשום ברשות התחרות.

 

רמי לוי מוצא מהדיון בוועדת הכלכלה | צילום: עמית שאבי
רמי לוי מוצא מהדיון בוועדת הכלכלה | צילום: עמית שאבי

 

 

במקביל, ועדת הכלכלה קיימה אתמול דיון בנוגע להצהרות של בכירים ברשתות השיווק על עליית מחירים בענף המזון ומוצרי הצריכה שהובילו לפתיחת חקירה ברשות התחרות בחשד לתיאום מחירים. מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, שנחקר שלשום, הגיע לדיון. גם בכירי שטראוס נחקרו, כמו גם בכירי דיפלומט, אחת היבואניות הגדולות בישראל.

 

יו"ר הוועדה מיכאל ביטון (כחול לבן) אמר בפתח הישיבה: "אנחנו בבוקר קשה במדינת ישראל. לדעתי אנחנו בטלטלה. אנחנו פוגשים פה אירוע שהוא בראשיתו. ועדת הכלכלה בראשותי שבה וטענה כי לא יוזלו המחירים בישראל ויוקר המחיה לא ישתנה אם לא נוכל לטפל בקצה שרשרת המזון. לא היבואנים ולא החקלאים ולא היצרנים יקבעו את המחיר במדף הישראלי. לצערי, מי שקובע זה רשתות השיווק הגדולות והספקים הגדולים שהריכוזיות בקרבם הולכת וגואה".

 

מיכל כהן, ממלאת מקום הממונה על רשות התחרות, הבהירה: "יש כאן חקירה פלילית פרי הכנה מאומצת ושקטה שהתחילה לפני הדיון הזה. אני לא מעוניינת ולא מתכוונת להגיד מה החשדות ולא אגיד מה נחקר כי כל מילה עלולה לשבש את החקירה. תנו לנו את הזמן. כשנוכל להגיד - נגיד".

 

מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן הגיע גם לדיון בוועדה, ובתשובה לשאלתו של יו"ר הוועדה האם שופרסל תיאמה מחירים טען: "תגידו, אתם נורמלים? ברור שלא".

 

רמי לוי, שהגיע גם הוא לדיון, טען שאם לא היה מייבא לפני שנה עגבניות, הן היו נמכרות ב־25 שקל ולא ב־4-2 שקלים לקילו. בתגובה לכך אמרו חברי הכנסת, בהם ח"כ רם שפע ואופיר סופר, כי השאלה היא מה הרווחיות. לוי השיב: "אני לא מכיר אותם" וגרם לסערה בדיון. בתגובה לכך הוציא אותו היו"ר ביטון: "לא נאפשר לדבר ככה לחברי כנסת, ולא משנה מי אתה וכמה אתה שווה".

 

המשותף לארבעת השחקנים בענף המזון שנחקרו ברשות התחרות הוא שארבעתם רמזו שצפויה עליית מחירים או הודיעו שיעלו מחירים. דיפלומט ושטראוס כללו צפי לעליית מחירים בדוחות הכספיים שלהן (שטראוס לא העלתה מחירים מאז), ומנכ"ל שופרסל הודיע בתקשורת כי אין מנוס מהעלאת מחירים, למרות שספקים גדולים לא פנו אליו בבקשה כזאת בכלל.

 

תבוסה כפולה לקואליציה במליאה

 

גם במליאת הכנסת סערו הרוחות אתמול: הקואליציה נחלה שני הפסדים בהצבעות. חוק הקמת בית חולים בסכנין וחוק הכרה בהסתה נגד חרדים כגזענות - עברו שניהם בקריאה טרומית. עם זאת, הסיכויים שלהם לעבור בקריאה שנייה ושלישית אפסיים.

 

החוק הראשון שהאופוזיציה הצליחה להעביר בקריאה טרומית הוא חוק שאותו הובילה הרשימה המשותפת ומבקש לקבוע שיוקם בית חולים בסכנין. הקואליציה לא הצליחה לגייס רוב לחוק, או לכל הפחות שוויון קולות שיפיל את החוק, לאור תמיכתו של ח"כ מאזן גנאים מרע"מ, לשעבר ראש העיר סכנין, שהצביע בעד החוק. בכך החוק עבר ברוב של 51 תומכים לעומת 50 מתנגדים.

 

מאוחר יותר נחלה האופוזיציה ניצחון נוסף: ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) הצליח להעביר בקריאה טרומית הצעת חוק המגדירה הסתה נגד חרדים כעבירה פלילית המקבילה לגזענות. הצעת החוק של אשר עברה ברוב של 33 תומכים מול 32 מתנגדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים