החיסונים הראשונים: תוך עשרה ימים
שלום מנה א': החיסונים המוקטנים צפויים לנחות בארץ בימים הקרובים ואז יחל מבצע חיסוני קורונה בילדים בגילאי 5 עד 11 • הזריקות יינתנו ככל הנראה בקופות החולים ולא בבתי הספר, גם כדי שההורים יוכלו ללוות את הילדים במהלך החיסון • עדיין לא ברור מה יהיה משך הזמן בין המנה הראשונה לשנייה, וכן האם ייגבה תשלום על בדיקות קורונה של ילדים לא מחוסנים • "הפימס, שתוקפת ילדים מחלימי קורונה, היא לא מחלה סימפטית", מזהיר ד"ר גרינברג, חבר ועדת החיסונים, "מומלץ למהר ולהתחסן"
מבצע חיסוני הילדים ייצא לדרך בתוך כעשרה ימים: לאחר המלצת הצוות לטיפול במגפות מיום רביעי השבוע, מבצע חיסון הילדים בגילאי 5 עד 11 קיבל אור ירוק. במהלך הימים הקרובים ואפילו בסוף השבוע יחתום מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, על הצו שמתיר את חיסון הילדים ולאחר מכן, אולי כבר בשבוע הבא, צפויים לנחות בארץ החיסונים המותאמים לגילם. קופות החולים ערוכות למבצע מבחינה לוגיסטית, וזימון התורים ייפתח לאחר מכן באמצעות האפליקציות או בטלפון. עם זאת, הילדים המלווים בהוריהם יוכלו גם להגיע למתחמי החיסונים ולקבל את הזריקה גם ללא תור.
בדיון שערך צוות הטיפול במגפות לגבי חיסון ילדים נגד קורונה ביום רביעי שעבר הוחלט ברוב גדול להמליץ לחסן ילדים בני 11-5. עם זאת, בהצבעה שנגעה לחיסון ילדים שכבר החלימו מקורונה לא הייתה תמימות דעים. רק 34 תמכו בהצעה לחסן גם אותם, עם הסתייגות לגבי מועד ההחלמה - 23 תמכו באופן מלא, ושמונה התנגדו.
בנוסף, עדיין לא ברור סופית מה יהיה המרווח בין שתי מנות החיסון, שניתנו עד כה לפי המלצת פייזר בהפרש של שלושה שבועות. "נדון בפגישה הבאה האם יש מקום לחרוג כרגע ולהרחיק את המרחק בין המנות. זה נושא מורכב, הנתונים לא מספיק טובים", אמר מזכיר הצט"מ (צוות הטיפול במגפות) ד"ר טל ברוש בעת פרסום החלטת הצוות.
בשלב זה נראה כי לפחות בתחילה עיקר מבצע החיסונים יתרכז בקופות החולים ולא בבתי הספר, אם כי משרד החינוך לא מסרב לכך שחיסוני הילדים יתקיימו גם במוסדותיו. אחת הסיבות למיקוד המבצע בקופות היא שהן כבר הוכיחו יעילות ויכולות ארגון גבוהות במבצעים קודמים. לא פחות חשוב מכך - ההורים ירצו ללוות את הילדים במעמד החיסון ולכן יעדיפו לחסנם בקופות.
אף שילדים בני חמש יוכלו להתחסן לאחר האישור, קיימת סבירות נמוכה מאוד למתן חיסונים בגני הילדים בשלב זה. שאלה נוספת שטרם הוכרעה היא בדבר חיוב בתשלום עבור בדיקות קורונה לילדים שיבחרו שלא להתחסן, לצורך כניסה לאירועים ומוסדות המחייבים תו ירוק. במשרד הבריאות נוטים שלא לחייב בתשלום הורים לילדים כאלו, אך כאמור טרם התקבלה החלטה סופית בעניין והיא תידון בקבינט הקורונה.
"אנחנו לא מקבלים את זה שהמחלה כביכול קלה אצל ילדים ולכן אין להם צורך בחיסונים", אמר פרופ' דוד גרינברג, יו"ר החטיבה לרפואת ילדים במרכז הרפואי סורוקה וחבר ועדת החיסונים של משרד הבריאות. "לנו בסורוקה היו עד כה 38 ילדים מאושפזים עם פימס ‑ תסמונת התוקפת ילדים שהחלימו מקורונה. לא מדובר במספרים קטנים וזו לא מחלה סימפטית. ההמלצה היא חד־משמעית ‑ למהר ולהתחסן".
בתוך כך בוטלה אתמול ישיבת קבינט המומחים לקורונה במחאה על פרסום ההחלטות בנושא ההקלות בהגבלות לציבור ללא עדכון או היוועצות עם חברי הקבינט - כך נודע ל־ynet. עם זאת, יש לציין כי בחודשים האחרונים חלה ירידה במספר הפגישות של חברי הקבינט, וביתר שאת מאז שנכנס פרופ' סלמאן זרקא לתפקיד פרויקטור הקורונה, אחרי ששימש בעבר כחבר בקבינט.
בקבינט המומחים חברים בין היתר פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי־פרייס, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא וראש הצט"מ ד"ר בועז לב.
ביום שלישי פירסמו ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ את ההקלות על רקע דעיכת הגל הרביעי. בין היתר סוכם על ביטול מגבלות ההתקהלות במקומות פתוחים, עד 1,000 בני אדם ללא תו ירוק באירועים במקומות פתוחים והגדלת מספר המשתתפים באירועים במקומות סגורים מ־400 ל־600.

