יום הדין של יצחק אברג'יל
יצחק אברג'יל עמד בראש ארגון הפשע המפחיד ביותר בישראל • לאחר חקירה שנמשכה קרוב לעשור ועלתה עשרות מיליוני שקלים הוגשו ב־2015 כתבי אישום נגדו ונגד 17 מאנשיו • עם שבעה מהמעורבים, כולל אחיו מאיר, נחתמו הסדרי טיעון, נאשם אחד נמלט מהמדינה, אחר נפטר בתאו • מחר תינתן הכרעת הדין בעניין התשעה האחרים, ביניהם אברג'יל ויד ימינו אבי רוחן
חקירה שעלתה עשרות מיליוני שקלים, אלפי שעות של האזנות סתר חובקות עולם, חמישה עדי מדינה, עשרות אלפי עמודי פרוטוקול – מחר תינתן הכרעת הדין בתיק 512, בו נאשמים ראש ארגון הפשע יצחק אברג'יל ועוד שמונה מאנשי ארגונו – וכך יגיע לסיומו המשפט הארוך והמסובך ביותר שנוהל אי־פעם נגד ארגון פשע בישראל.
במשך שנים רבות הטילו העבריין המסוכן יצחק אברג'יל ואנשיו את אימתם על המדינה. משפטם הוא הסמל הגדול למלחמה שמנהלות המשטרה והפרקליטות נגד ארגוני הפשע בישראל. אם אברג'יל יורשע בשלושת מעשי הרצח שבהם הוא מואשם, וכן בסחר של מאות קילוגרמים של קוקאין, הוא לא יצא לעולם מהכלא. אם לא יורשע - זו תהיה מפלה גדולה לשלטונות החוק.
מלבד אברג'יל הואשמו בפרשה עוד 17 נאשמים, ביניהם בכירי הארגון אברהם רוחן, האח מאיר אברג'יל ומרדכי חסין. תשעה מהנאשמים, בראשם יצחק אברג'יל ואבי רוחן, יגיעו מחר להכרעת הדין. אחד הנאשמים נפטר בכלא ונאשם נוסף ברח למרוקו. שבעה אחרים חתמו במהלך המשפט על הסדרי טיעון. גם יצחק אברג'יל ופרקליטו, עו"ד שמשון וייס, ניסו להגיע מספר פעמים להסדר טיעון עם המדינה, אבל בסופו של דבר הסדר לא נחתם.
העבירות בכתב האישום מתייחסות לשנים 2006-2002. אולם רק בחודש יולי 2015, אחרי שנים רבות של מעקבים והאזנות סתר בכל העולם, הצליחה הפרקליטות לגבש כתב אישום ולהגיש אותו לבית המשפט המחוזי בתל־אביב. כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד נסים מרום מפרקליטות מחוז תל־אביב, אשר עומד בראש צוות של פרקליטים, ייחס ל־18 הנאשמים, כל אחד לפי חלקו, רצח של שלושה עוברי אורח תמימים: נפתלי מגד, רחמים צרויה ומשה מזרחי. זה קרה במהלך פיגוע פלילי ברחוב יהודה הלוי בתל־אביב, שם ניסו לחסל את העבריין זאב רוזנשטיין עם מטען חבלה.
חברי הארגון נאשמים גם בעבירות של ניסיון רצח, עמידה בראש ארגון פשע, חברות בארגון פשע, רכישת כלי נשק רבים – כולל מטעני חבלה וטילי לאו - וסחר בסמים ברחבי העולם: 800 ק"ג קוקאין ואקסטזי, שנמכרו תמורת 227 מיליון שקלים. בעקבות הגשת כתב האישום הוגשה בקשה לחילוט רכוש ששייך לכאורה לארגון הפשע, כולל נדל"ן, כלי רכב וחשבונות בנק שבהם הוחזקו 45 מיליון שקלים.
כאמור, במהלך ניהול המשפט נחתמו הסדרי טיעון עם שבעה נאשמים, ובראשם אחיו הבכור של יצחק, מאיר אברג'יל. הוא הורשע במסגרת ההסדר בקשירת קשר לביצוע פשע – ניסיון הרצח של זאב רוזנשטיין. לפי הסדר הטיעון היה עליו לרצות שמונה וחצי שנות מאסר. מהעונש הופחתו השנים שבהן כבר היה מאחורי סורג ובריח בחו"ל ובארץ, נותרו לו רק שלוש שנים בפועל – ומאז הוא כבר השתחרר. כמו כן חויב מאיר אברג'יל לפצות את משפחות שלושת הנרצחים ב־150 אלף שקלים בסך הכל. הוא הורשע גם במעורבות בעסקת סמים בשווי 33 מיליון שקלים. בפרשה זו הוא נדרש לשלם קנס של 350 אלף שקלים. בנוסף, חולטו 2 מיליון שקלים מרכושו.
הסדר טיעון נחתם גם עם מוטי חסין, שלטענת המשטרה היה אחד האנשים החזקים בארגון, "איש ביצוע אלים ואיש אמונו של אברג'יל". חסין הורשע בהסדר טיעון בקשירת קשר לפשע על גרימת מותו של עבריין אחר ונידון לחמש שנות מאסר.
גם סמי ביטון, זכריה אדרי, משה מלול, אילן בן־שטרית ודודו בן־שטרית חתמו על הסדרי טיעון והורשעו בעבירות של סחר בסמים וחבלה בכוונה מחמירה, ונגזרו עליהם עונשים של שנה וחצי עד שבע שנות מאסר.
אחד הנאשמים בתיק, גולן אביטן, הצליח לברוח מישראל במהלך המשפט בעודו עצור בביתו. הוא הגיע למרוקו, ושם נכלא. נאשם אחר, יוסף (ז'וז'ו) לוי, נמצא לפני שנה מת בתאו בכלא איילון.

