הושלם פינוי גבעת עמל: "נשארנו בלי בית וגם בלי פיצוי"
לאחר יום של מחאות, תחינות, הפגנות וחסימות כבישים: 30 המשפחות האחרונות של שכונת גבעת עמל בתל־אביב פונו אמש מבתיהן תוך עימותים עם המשטרה • למרות הסיכומים עם המדינה הם טרם קיבלו פיצוי כספי, והייאוש גדול: "כל החיים היינו כאן. עכשיו זהו, אנחנו ברחוב, בלי כסף"
"הוציאו אותי בלי כסף, הציעו סכום שאני לא יכולה לקנות איתו דירת חדר בבת־ים. כעת אין לי בית, לקחו לי אותו", כך אמרה אמש בייאוש לבנה רצאבי (74) רגע לאחר שפינתה את ביתה בשכונת גבעת עמל בתל־אביב.
עשרות שנים לאחר שהמאבק התחיל פונו אתמול רצאבי ואחרוני תושבי השכונה מבתיהם לאחר יום של תחינות, מחאות ובעיקר חוסר ודאות לקראת העתיד וייאוש גדול: עד כה הם טרם קיבלו את הפיצוי שהובטח להם על ידי המדינה, בינתיים הם ישוכנו במלון.
תושביה הראשונים של גבעת עמל, הסמוכה לשכונת בבלי בצפון תל־אביב, היו עולים ראשונים שנשלחו לגור שם כשנה לפני קום המדינה.
בתחילת שנות ה־60 נמכר השטח ליזם פרטי ונערך איתו סיכום כי ידאג לדיור ראוי עבור הדיירים שיפונו. במרוצת השנים עברה הקרקע מיזם ליזם, ומגמת הפינוי נמשכה בעוד התושבים, שהתחילו להבין את הערך הנדל"ני העצום של האזור, דרשו פיצוי הולם.
המאבק נמשך לאורך שנים, במהלכן עזבו חלק ניכר מהתושבים, אבל קבוצה אחת, המונה כ־30 משפחות שגרו ב־11 מתחמים, סירבה להתפנות. הם נשארו בבתיהם.
אתמול בבוקר, מועד הפינוי שנקבע, הגיעו לשכונה כוחות גדולים של משטרה ומג"ב כדי לוודא שהפינוי עובר בשלום. הכוחות חסמו את הרחובות המובילים לשכונה, בעוד המשפחות, שהתארגנו מבעוד מועד, התבצרו בבתיהן עם פעילים חברתיים המלווים את מאבקן וסירבו לעזוב. חלקם ישבו במעגלים, אחזו ידיים וזעקו במקהלה "בושה, בושה".
נוסף לכך תלו שלטים של ראש הממשלה בנט, שר המשפטים סער, שרת הפנים שקד וראש העירייה חולדאי. מתחת לתמונות כתבו "מנותק", "אדיש" ו"מתחמקת". בשלטים אחרים נכתב: "עיריית תל־אביב רואה מגדלים, לא תושבים". כן פירסמו הודעה בה נאמר: "מסכת התעללות בת 74 שנה, רצופה בהפרת הבטחות שלטוניות, מסתיימת בחרפה".
רחל לוי, שגרה במתחם אחד עם שלושת ילדיה ומשפחותיהם, סיפרה כי הפיצוי הכולל שהם אמורים לקבל הוא בסך הכל 3 מיליון שקלים. "עם התשלום לעורך הדין יישאר כל אחד מאיתנו עם 800 אלף שקל. איך אפשר למצוא בית בסכום הזה? לעזוב בית אחרי עשרות שנים זה הכאב הכי גדול שיש. גידלתי כאן ארבעה דורות, כל החיים שלנו היינו כאן. בן־גוריון הביא אותנו לכאן, לא באנו על דעתנו".
הפינוי לווה בעימותים בין התושבים לשוטרים, ובחסימות כבישים שגרמו לפקקים באזור. מי שסירב להתפנות נישא על ידי השוטרים החוצה. לקראת חמש בערב, כאשר כל המשפחות פונו, אמרה לוי בייאוש: "זהו, גמרנו. אנחנו בחוץ, ברחוב. הזמנתי מוביל והוא לקח את כל הדברים. הבטיחו לנו שייקחו אותנו למלונית לחודש, ואחר כך זהו – תמצאו לכם בתים". חני סמוכה־לוי, שפונתה עם הוריה בני ה־80: "זרקו אותנו לרחוב".
פסק דין מאפריל האחרון של בית המשפט המחוזי קבע כי המדינה הפרה את התחייבותה לתושבים, ותוכנו מדבר בעד עצמו: "סיפורה של גבעת עמל הוא אולי תמצית המהות של משפט ועוני, המפגש בין אנשים החיים בעוני לרשויות, בניסיון לעמוד על זכויותיהם. אנשים החיים בעוני שפשוט לא הקשיבו להם, על אף שניסו ופנו וביקשו במשך למעלה מ־70 שנה".
עד אמש לא הועברו למשפחות כספי הפיצויים למימון דירה חלופית. ח"כ גבי לסקי (מרצ), שליוותה את המשפחות עם ח"כ נעמה לזימי (העבודה), אמרה: "עדיין לא אישרו את העברת הכסף לתושבים. כל משרד העביר את הכדור למשרד אחר, וכך הגענו ליום העצוב הזה".
לבנה רצאבי, אחרונת העוזבות, סיכמה בעצב: "לקחו לי את הבית. זו מדינה של מושחתים. רק כסף הם רואים".

