שבועיים אחרי גלזגו: קפיצה של 22% בשנה בכריתת יערות באמזונס
רק לפני כשבועיים החליטו מנהיגי המעצמות בוועידת האקלים בגלזגו לעצור את כריתת היערות באמזונס עד 2030, אבל כנראה שהם לא הבינו עד כמה המצב נוראי ומצריך טיפול חירום מיידי. עכשיו מתבררת התמונה האמיתית: דוח של סוכנות חקר החלל בברזיל (Inpe) מעלה כי כריתת העצים ביערות הגשם באמזונס עלתה ב־22% בשנה אחת, והגיעה לרמה הגבוהה ביותר זה 15 שנה. ברזיל הייתה בין המדינות שהבטיחו לסיים את כריתת היערות עד 2030, אבל בינתיים המסורים שם עובדים במלוא העוצמה.
האמזונס הוא ביתם של כשלושה מיליון מינים של צמחים ובעלי חיים, ושל מיליון ילידים. היערות שם הם קולטי פחמן דו חמצני חיוניים שמאיטים את קצב ההתחממות הגלובלית. על פי הנתונים, במהלך השנה האחרונה אבדו בהם כ־13 אלף קמ"ר של עצים – הכמות הגבוהה ביותר מאז 2006.
כריתת היערות התגברה תחת שלטונו של הנשיא ז'איר בולסונרו, שמעודד חקלאות וכרייה ביערות הגשם. השר לאיכות הסביבה הברזילאי, חואקים לייטה, הגיב לנתונים ואמר שהם מהווים "אתגר". "אנחנו חייבים להיות יותר תקיפים בקשר לפשעי כריתת היערות הלא חוקית", אמר. בעבר נחשפו שרשראות בינלאומיות של אספקת מזון שמקורו בשטחי יערות שנכרתו שלא כחוק באמזונס. בשנה שעברה, חקירת גרינפיס גילתה שבסופרמרקטים ובמסעדות באירופה נמכר מזון שמקורו שם. האיחוד האירופי אמנם הודיע כי יאסור יבוא ומכירה של מוצרים אלה, אך לא ברור איך הדבר ייאכף.

