yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יובל חן
    חדשות • 28.11.2021
    נחיתה כואבת
    החשש מחדירת זן ה"אומיקרון" לישראל הוביל את הממשלה לנקוט הגבלות מיידיות על הנוסעים שנוחתים בנתב"ג • בין היתר יחזרו המלוניות, יורחבו הבידודים ויופעלו שוב איכוני שב"כ • נכון לעכשיו מופעי חנוכה יפעלו כסדרם – בהצגת תו ירוק או בדיקה שלילית • המקרה הראשון בישראל של הזן הדרום אפריקאי: עובדת זרה שנלכדה אחרי מרדף באילת
    יובל קרני, מאיר תורג'מן, איתמר אייכנר, אדיר ינקו ונינה פוקס

    קבינט הקורונה דן אמש בצעדים להתמודדות עם זן "אומיקרון" הדרום אפריקאי, שגורם לבהלה ברחבי העולם. מסתמן כי בשלב ראשון המוקד יהיה בנתב"ג, כדי למנוע כניסה של תחלואה ולאפשר את המשך שגרת החיים בישראל עד כמה שניתן. נכון לעכשיו אין הגבלות על אירועי חנוכה.

     

    מתווה הכניסה והיציאה מהארץ, עליו הוחלט שלשום, כולל איסור כניסת זרים לישראל מכל המדינות, למעט מקרים שיאושרו על ידי ועדת חריגים. ישראלים מחוסנים או מחלימים יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל ולאחריה ייכנסו לבידוד ביתי. בכפוף לביצוע בדיקת PCR שנייה ביום השלישי שתוצאתה שלילית, הם יוכלו להשתחרר מבידוד. מי שלא יבצעו את הבדיקה הנוספת ביום השלישי יידרשו להשלים בידוד מלא.

     

    ישראלים לא מחוסנים יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל, שלאחריה ייכנסו לבידוד ביתי. בכפוף לביצוע בדיקת PCR שנייה ביום השביעי שתוצאתה שלילית, יוכלו להשתחרר מבידוד. מי שלא יבצעו את הבדיקה הנוספת ביום השביעי יידרשו להשלים בידוד מלא.

     

    ישראלים ששבו ממדינות שהוגדרו אדומות יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בארץ, שלאחריה יועברו לבידוד במלונית קורונה עד קבלת תשובה. לאחר קבלת תשובה שלילית, הם יועברו להמשך בידוד ביתי וביום השביעי יבצעו בדיקת PCR נוספת. בכפוף לתשובה שלילית בבדיקה השנייה, הם ישוחררו מבידוד.

     

    בנוסף, בהידברות בין משרדי האוצר והתיירות יגובשו דרכים לסייע לענף התיירות. כמו כן ייעשה שימוש באיכונים סלולריים שיופעלו על ידי שב"כ למעקב אחר מאומתים שנושאים את הזן החדש. בחללים סגורים יוחל מתווה התו הירוק בהתכנסות העולה על 50 משתתפים (במקום 100 היום). מופעים ופעילויות בחנוכה יוותרו ללא שינוי.

     

    בנט אמר אמש: "אנחנו נמצאים כרגע באי ודאות. המפתח הוא זהירות ומינימום סיכונים עד שנלמד יותר. אנחנו רוצים לשמור על ההישג האדיר של ישראל מול זן הדלתא – ישראל פתוחה ומתפקדת, עם כלכלה מתפקדת, ומערכת חינוך פעילה, כשהילדים הולכים לבית הספר. לשם כך נצטרך פיקוח הדוק על גבולות המדינה".

     

    ישראל נכנסה שלשום רשמית לכוננות "אומיקרון", הווריאנט הדרום אפריקאי החדש. בנט כינס דיון מיוחד בהשתתפות שרים וגורמי מקצוע ונשא דברים בפני הציבור. "אנחנו בנקודה מדאיגה, במצב חדש", אמר בנט, "הווריאנט שהגיע מדרום אפריקה מדאיג ביותר. הזן הזה טס והוא כבר נכנס לארץ. בימים הקרובים נדע האם הוא באמת פורץ חיסוניות. אנחנו בפתחו של מצב חירום".

     

    הצעדים הראשונים, עליהם הוחלט כבר שלשום, מציבים את נתב"ג כקו ההגנה העיקרי מפני הווריאנט החדש, כדי לאפשר שגרה עד כמה שניתן בתוך מדינת ישראל ולהימנע מהגבלות. בין הצעדים: איסור נחיתת טיסות מדרום אפריקה וממדינות נוספת בדרום היבשת, כאמור החזרת השימוש במלוניות הבידוד והרחבה משמעותית של רשימת המדינות האדומות.

     

    כלל מדינות אפריקה, מלבד מרוקו ומצרים, יוגדרו אדומות. השבים ממדינות אלו יופנו כאמור לבידוד במלונית קורונה. כל אדם ששהה באפריקה (מלבד מרוקו ומצרים) נקרא באופן מיידי לביצוע בדיקה, שלאחריה ייכנס לבידוד עד קבלת תוצאה.

     

    במקביל, יירכשו עשר מיליון ערכות PCR מותאמות לזיהוי הזן החדש. במסגרת פיילוט יותקנו מסנני אוויר במאות כיתות וגני ילדים. הליך דיגום הביוב ברחבי הארץ יואץ לצורך איתור תחלואה סמויה בזן החדש.

     

    בנט, כאמור, מבקש להשאיר את ישראל פתוחה מבפנים – ולסגור אותה כלפי חוץ, עד להבנת המצב. ככל הנראה יידרשו למומחים כשבועיים כדי להבין עד כמה החיסונים עמידים מפני הווריאנט החדש. פרופ' סיריל כהן, מומחה למערכות החיסון מאוניברסיטת בר אילן, אמר אמש: "אף פעם לא ראינו זן עם כאלו מוטציות. הוא משלב מוטציות מזן אלפא ודלתא וגם בטא. זה לא נראה טוב. מה שמדאיג עוד זה שלאור הנתונים הראשוניים שקיבלנו מדרום אפריקה, הזן הזה מתפשט מהר. יש כבר הערכות ראשוניות שפי שניים עד שישה יותר מהדלתא. צריך להגיד שכל זה מתבסס על מספרים נמוכים יחסית, אבל זה בהחלט לא מבשר טובות".

     

    לדברי פרופ' כהן, בגלל ריבוי המוטציות יש חשש שהווריאנט יצליח להתחמק מהתגובה החיסונית: "זה לא אומר שאם אדם נדבק הוא ימות מהווירוס; זה אומר שאם הוא נדבק בזן אחר קודם, או התחסן, יכול להיות שזה לא יעיל כדי להתגונן מהזן החדש. אבל צריך עוד כשבועיים כדי לדעת האם הנוגדנים של אנשים שנדבקו או התחסנו מעכבים את ההדבקה".

     

    עד כמה אותר בישראל מקרה בודד ודאי של מאומת לווריאנט החדש. מדובר בעובדת זרה, בת 34, שהגיעה לישראל ממלאווי דרך דרום אפריקה ודובאי. היא קיבלה הודעה שהיא נדרשת לבידוד ולא על כך שהיא מאומתת. לפי משרד הבריאות, היא נסעה במונית למלונית בתל־אביב, ישנה לילה ונסעה באוטובוס לאילת, אל בית חברתה. לאחר שהוזמן לה, בתיאום עימה, אמבולנס לפינוי, היא נעלמה. מאוחר יותר העובדת הזרה אותרה על ידי המשטרה בדירה באילת. קיים חשד לעוד שבעה מקרים, מתוכם שלושה שלא שהו בחו"ל לאחרונה.

     

    yed660100