היועמ"שית של המשטרה: ההילולה הייתה לא חוקית אך נמנעו מאכיפה

תנ"צ איילת אלישר סיפרה בעדותה כי דיון שהתקיים במשטרה לפני האירוע התמקד בעיקר בסכנת ההדבקה מהקורונה ולא בבעיה הבטיחותית • נציג החסידויות הדהים את חברי הוועדה וסיפר כי עלות אירוע במירון "מסתכמת בסכום של שבע ספרות"

אחרי הפסקה של 25 ימים, שבמהלכם פירסמה ועדת החקירה לאסון במירון את דוח הביניים שלה, היא התכנסה אתמול לדיון נוסף. במהלכו נגבו עדויות מדמויות מפתח שהיה להן קשר לאירוע הטרגי שבו נספו 45 בני אדם בהילולת ל"ג בעומר. עד כה העידו בפני הוועדה כמה עשרות ובהם קציני משטרה ואנשים שמנהלים את מתחם קבר רשב"י.

 

1. דיון לא ממוקד. יום הדיונים ה־18 נפתח בעדותה של תנ"צ איילת אלישר ששימשה עד לאחרונה כיועצת המשפטית של המשטרה. היא סיפרה על מאמצים שנעשו בשנים האחרונות להסדרת היחסים בין הרשויות השונות בנוגע להפקת ההילולה – מאמצים שנכשלו במבחן התוצאה.

 

הקצינה הבכירה תיארה דיון מכריע שהתקיים במשטרה כשבוע וחצי לפני האסון. לדבריה, סוגיית הצפיפות הבטיחותית כמעט שלא נידונה בישיבה הזו, והנוכחים התמקדו בעיקר במתווה לצמצום מספר החוגגים בהקשר של מניעת התפשטות הקורונה.

 

לדבריה, "הצפיפות הייתה נקודת מוצא", אך התקווה הסמויה של המשטרה הייתה כי הגבלת התקהלות מסיבות בריאותיות עשויה לתת מענה לסכנה הבטיחותית. היועמ"שית חזרה על דברים שאמרו לפניה מספר עדים: המשרד לשירותי דת התנגד למתווה שיגביל את ההשתתפות לכמה אלפי אנשים – והדרג הממשלתי הבכיר התקפל בפני הלחץ והתיר אירוע המוני.

 

לפי אלישר, במהלך הישיבה התריע המפכ"ל קובי שבתאי מפני סכנת הצפיפות הבטיחותית ואף הציע להיערך לפינוי בעזרת מסוקים של חיל האוויר במקרה של אירוע חריג.

 

יש לציין כי לו הנהלים היו נאכפים כדין ניתן היה לקיים באותו זמן במירון אירוע עם 100 משתתפים לכל היותר בשטח פתוח, כפי שקבעו אז מגבלות הקורונה. בפועל, בהילולה השתתפו עשרות אלפים.

 

למרות ההתקהלות העצומה, המשטרה גם התירה את המשך קיום האירוע וגם לא אכפה במהלכו את תקנות הקורונה. זאת משום שלדברי תנ"צ אלישר "ההגבלה הייתה קיימת רק על הנייר, דבר שהוא לא ריאלי ולא ישים". במילים אחרות: במציאות הישראלית לא הייתה באמת אפשרות לקיים אירוע כזה עם 100 חוגגים בלבד.

 

מכאן ואילך עסקה עדותה בשאלה האם היה זה בסמכות המשטרה להשתמט מחובתה לאכוף את החוק. "אני מתקשה להבין מדוע הדרגים המבצעיים מנועים מלעשות את חובתם המקצועית", העיר חבר הוועדה אלוף (מיל') שלמה ינאי. אלישר השיבה: "אנחנו לא אוכפים בכל זמן ובכל מקום אלא מפעילים שיקול דעת".

 

2. מאבקי הכוח. כמה עולה לקיים אירוע פרטי במתחם מירון, למשל שבת של אדמו"ר עם אלפי חסידיו? יעקב חיים מילר, אחראי הלוגיסטיקה מטעם כמה חצרות שהעיד אתמול, הדהים את חברי הוועדה בתשובתו: "סכום של שבע ספרות". לדבריו, הכסף הגדול מגיע ואז מתעורר כל מי שרק יכול לראות איך הוא לוקח חלק בעוגה. אלוף ינאי העיר בציניות: "לא רע בשביל מקום שהוא אקס־טריטוריה".

 

מילר סיפר על הנעשה מאחורי הקלעים במהלך ארגון ההילולה וסיפק הצצה למאבקי הכוח, השררה והממון בין הגורמים שאוחזים בקבר רשב"י – מרשויות השלטון ועד לעמותות הפרטיות.

 

אף ששלח מבעוד מועד מכתב מפורט לוועדה הסוקר את הדברים, ובכלל זה טענות לניגוד עניינים של גורמים מרכזיים בניהול המתחם, סירב מילר לחזור על תוכנו בעדות הגלויה והפומבית. "יש לי אישה וילדים, אני לא מתכוון שישרפו לי פחים מול הבית ולהיגרר למלחמות", אמר, והוסיף כי הוא חושש גם מתביעות.

 

יו"ר הוועדה, נשיאת העליון בדימוס מרים נאור, העירה למילר כי הוא אינו רשאי לסגת בו ממה שכתב. דבריה לא הרתיעו אותו, והוא ביקש להתייעץ ולחזור עם תשובה בהמשך.

 

על ראש המועצה המקומית מרום הגליל עמית סופר הסכים נציג החסידויות לדבר. הוא הכחיש טענה שמסר סופר בוועדת החקירה שלפיה האירועים במירון לא טעונים רישיונות עסק. "לא רק שהוא דרש רישוי, הוא דרש גם מחירים אסטרונומיים", אמר מילר.

 

הוא סיפר לדוגמה כי המועצה ביקשה ממנו 80 אלף שקלים עבור רישיון לאירוע של חצר סאטמר, במקום כמה מאות שקלים כמקובל, וזאת בשעה שכבר החזיק באישורים לקיומו מכל הגורמים הרלוונטיים. לדבריו, בלית ברירה ותחת לחץ זמנים הוא נאלץ לשלם, אך למחרת ביטל את ההמחאה. לטענתו, מאז סירבה המועצה לאשר אירועים שהוא מפיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים