האם גוגל פיי תחולל שינוי? בינתיים הישראלים מעדיפים כרטיס מפלסטיק
הארנק של גוגל כבר פה אבל הארנק הדיגיטלי בישראל מדשדש: רק 1.1% מהעסקאות באשראי באוקטובר נעשו דרכו • הטבות והנחות: כך ינסו בגוגל לגרום לכם לשלם בסלולרי
על רקע כניסתו לישראל של הארנק הדיגיטלי גוגל פיי (Google Pay): כמה מהישראלים מצמידים את הטלפון הסלולרי לקופה בחנויות ובמסעדות במקום להצמיד כרטיס אשראי? התשובה היא מיעוט שבמיעוט, כך עולה מנתוני חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), המנהלת את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי בישראל. לפי נתוני שב"א לחודש אוקטובר האחרון, גובה ההוצאות בתשלום באמצעות הסלולר בקופות בישראל עמד על 373.76 מיליון שקל מתוך כלל ההוצאות של כרטיסי אשראי באוקטובר (בתוך ישראל בלבד), 35.2 מיליארד שקל. מדובר באחוז זניח: 1.09%. כלומר, למרות שאוקטובר הוא החודש השישי ברצף במהלכו נרשמת עלייה בהיקף השימוש בארנקים הדיגיטליים, הישראלים עדיין לא מאמצים את ההרגל החדש ולא מצמידים את הטלפון הסלולרי שלהם לקופה או את השעון החכם, במקום את כרטיס הפלסטיק.
בזכות כניסת אפל פיי (Apple Pay), הארנק הדיגיטלי של אפל לישראל לפני כחצי שנה, היקף הרכישות בארנקים דיגיטליים קפץ פי 20 אבל הסכומים עצמם עדיין זניחים יחסית להוצאות בכרטיסי אשראי, למרות שהם נמצאים בעלייה.
חשוב לזכור שאפל פיי לא פועלת לבד בשוק. היא רלוונטית רק למשתמשי אייפון, אייפד ואפל ווטש, כשמשתמשי טלפונים ושעונים חכמים הפועלים באמצעות מערכת ההפעלה אנדרואיד, שהם רוב השוק, יכולים כבר למעלה משנה להשתמש בארנקים דיגיטליים מקומיים כמו ביט של בנק הפועלים. גם לישראכרט, מקס וכאל יש ארנקים דיגיטליים שמאפשרים הזנת כרטיסי אשראי לאפליקציה ותשלום בקופה בחנות בלי צורך בכרטיס הפלסטיק אלא באמצעות הצמדת הטלפון או השעון החכם למסוף הקופה.
כעת, כשגוגל פיי נכנסה לפעילות בישראל ומאפשרת שלל הטבות דרך חברות האשראי כדי לעודד הורדת האפליקציה מחנות האפליקציות גוגל פליי ושימוש בטלפון כאמצעי תשלום, יש צפי להאצת העלייה במספר המשלמים באמצעות ארנקים דיגיטליים.
כל חברות האשראי והבנקים נותנים גם הם הטבות למשתמשים באפליקציה, למרות שלרובם כבר יש ארנקים דיגיטליים משלהם. ישראכרט מציעה קופון לפיצה דומינוס חינם למצטרפים. אמריקן אקספרס נותנת 10% החזר כספי. בכרטיסי מאסטרקארד ניתן כפל צבירת נקודות והחברה מעניקה ארוחה חינם במקדונלד'ס בשווי של עד 45 שקל בקניית ארוחה נוספת. כמו כן, ניתנת הנחה של 50% במכונות המשקה והחטיפים האוטומטיות משקר, הנושאות את מדבקת המבצע.
בנק לאומי (שמחזיק באפליקציית פפר) נותן ללקוחותיו שישתמשו בגוגל פיי החזר כספי בגובה של 50 שקל ל־15 אלף הלקוחות הראשונים שיעשו שימוש בגוגל פיי. אפליקציית מקס מציעה, בין היתר, הטבת הצטרפות של 30 שקל מתנה בארקפה, 25 שקל למימוש בצומת ספרים בקנייה מעל 100 שקל, 30 שקל בקרביץ בקנייה מעל 100 שקל, וכן 1+1 ברכישת משקה ברשת בי פרש.
גוגל פיי: למה צריך את זה?
מה זה גוגל פיי?
אפליקציה של גוגל שהיא ארנק דיגיטלי. מאפשרת להשתמש בטלפון הסלולרי, בטבלט או בשעון חכם ככרטיס אשראי. בזכות אפליקציה כזאת, ניתן לשלם עם המכשירים הללו בקופות על ידי הצמדה של המכשיר למסוף הקופה, בלי צורך בכרטיס אשראי פיזי. צריך כרטיס אשראי כדי להצטרף לשירות אך לא חייבים לשלם איתו פיזית.
מה הטכנולוגיה שמאפשרת זאת?
NFC - אנטנה זעירה שמאפשרת חיבור בין מכשירים והעברת נתונים. ניתן לראות על גבי כרטיסי אשראי סימון של קשתות שוכבות על צידן – אינדיקציה לכך שהכרטיס מכיל יכולת תקשורת כזאת. לכל מכשיר סלולרי יש רכיב NFC.
האם זה מאובטח?
כן, זה לכאורה יותר בטוח לשימוש מגיהוץ כרטיס אשראי בזכות תקן emv שמאפשר הצפנה חד־פעמית של כל אינטראקציה כזאת. יחד עם זאת אם מישהו גונב את הטלפון שלכם ויודע את הסיסמה - הוא יכול להשתמש בו בדיוק כמו גניבת כרטיס אשראי.
איך מפעילים את גוגל פיי?
מורידים אפליקציה בשם גוגל פיי google pay מחנות האפליקציות (google play) ומזינים לשם כרטיס אשראי אחד או יותר. בקופת התשלום בבית העסק מקרבים את הטלפון למסופון. אין צורך לפתוח את האפליקציה. הקופה תעביר תשדורת לאפליקציה והטלפון יעביר תשדורת לקופה שהתשלום אושר.
האם יש עוד ארנקים דיגיטליים בישראל?
כן. אפל פיי למחזיקי אייפון. לבנקים וחברות האשראי יש ארנקים דיגיטליים משלהם. וגם שופרסל ורמי לוי בכיוון.
למה זה טוב?
זה העתיד. אין צורך בכרטיס פלסטיק ואפשר להשתמש בסלולרי שממילא הולך איתנו לכל מקום. ויש גם הטבות למשתמשים.

