yed300250
הכי מטוקבקות
    ישראל אהרוני
    7 ימים • 23.12.2021
    הברירה הטבעונית
    הוא אוהב לאכול ולהכין בשר, היא מתעניינת במה שיש למטבח הטבעוני להציע לצלחת ולכדור הארץ. היא מבינה אותו יותר מכל טבח אחר, הוא הכי רגיל לבשל איתה. אהרוני ובתו תמרה מציגים: ארוחה טבעונית משפחתית
    ישראל אהרוני | צילום: שי נייבורג

    כבר כשהייתה ילדה קטנה, תמרה בכורתי הייתה מצטרפת אליי לעבודות הבישול בבית, מיוזמתה, באופן טבעי ומבלי ש"אדחף" אותה לזה (או לפחות כך נדמה לי). היא הייתה מסתובבת בין הרגליים של הטבחים ב'תפוח זהב', מביטה בסקרנות בעבודתם הנמרצת וזוכה פה ושם לטעימת ביס מידי אחד מהם. אני מניח שהיה לזה חלק בלתי מבוטל במשיכה שלה לעולמות האוכל בכלל ולבישול בפרט. הנסיעות שלה איתנו סביב העולם עשו את שלהן גם (ויותר מאוחר גם של שאר ילדיי) ובסוף התחוור לי, מבלי ששמתי לב לדבר זמן רב, שגידלתי בשלנית מצוינת לתפארת שמתחזקת גם בלוג אוכל מבוקש למדי (simply cooking).

     

    ארוחות יום השישי אצלנו היו ועודן מאורע משפחתי עם ריטואל קבוע, שבו אני מבשל לאורך כל היום כמעט, כשרשימה מסודרת ומודפסת מוצמדת במגנט למקרר. בפעמים הרבות שתמרה ואני מבשלים יחד, זה עובד נהדר לגמרי. למעט המקרים שבהם היא מזכירה לי בגלגול עיניים ש”היא יודעת וזוכרת”. כלומר יש לנו דיבור במטבח. אנחנו לא באמת צריכים יותר מדי מילים ומשתלבים באופן טבעי אחד בעבודה של השני.

     

    לפני כעשור הוגלינו לקולנוע. היא הכינה ארוחת ערב לעשרה מחבריה והתפריט, אמביציוזי למדי, היה לרווחתי ממוגנט למקרר. אבל השעה כבר הייתה שעת צהריים מאוחרת ואני נחרדתי ממורכבותו ובכלל מהעובדה שהיא עדיין לא התחילה בעבודה. "יהיה בסדר" הפטירה לעברי כלאחר יד, מבלי להרים את עיניה תוך שהיא ממשיכה להקיש בנייד. אני עשיתי פרצוף של "אני את שלי אמרתי", היא לא זיכתה אותי במבט נוסף וכשיצאנו לסרט, חצי שעה לפני הארוחה, היה השולחן ערוך והמטבח מסודר.

     

    כשנתבקשתי למדור חגיגי, "אולי טבעוני?" עם אורח מיוחד שיבוא לבשל איתי, חשבתי שזו הזדמנות לבשל עם תמרה. אחרי הכל, היא האדם שאיתו בישלתי הכי הרבה פעמים בחיי והעניין שלה בטבעונות גדול משלי. בכלל, גם הרעיון של מדור המוקדש לאוכל טבעוני מצא חן בעיניי ולו משום שבכל ארוחה אצלנו יש – והיו תמיד – מנות טבעוניות, רק מבלי לקרוא להן כך והרבה לפני שטבעונות הפכה לדרך חיים (וגם כי הבטחתי).

     

    אני לא טבעוני ואני מניח שאני לא בקיא ברזי הדברים עד תומם. הגרסה שלי לטבעונות גם לא כוללת מנות שנראות "כמו בשר" אבל הן לא. לתפיסתי, הכנראה מוגבלת, אוכל טבעוני לא באמת צריך את זה. מטבחי העולם מלאים במנות טבעוניות כאלה והיכולת לייצר אותן טעימות וטבעיות הוא עצום, בלי הניסיון לחקות עוף או בשר. ועכשיו תורה.

     

    שינויים קטנים גדולים

     

    זו האמת: מצב הכדור מטריד אותי לא מעט. אני יודעת בוודאות שאנחנו, כולנו, חייבים לקחת אותו ואת עצמנו בידיים. כי אם הוא יימשך כך חסר שינוי, בעיה חמורה תגיע לפתחנו הרבה יותר מהר ממה שנדמה. ככל שאני חושבת על זה יותר אני מבינה – ואולי אני טועה - שבתור התחלה, הדבר הכי חשוב שכל אחד ואחת יכולים לעשות זה לקחת אחריות על חלקת האלוהים הקטנה שלהם. כשיוצאים בהצהרות גרנדיוזיות לשינויים גדולים, הסיכוי לעמוד בהן הוא קטן.

     

    אז אני בעד להציב יעדים ריאליים. אני הרי יכולה לומר עד מחר שלא אשתמש יותר בפלסטיק, אבל בפועל רוב המוצרים שאני קונה בסופר ארוזים בו. לעומת זאת, אני יכולה לבחור לא לקנות יותר כלים חד־פעמיים; אני יכולה לבחור לקחת איתי לסופר שקית מהבית במקום לקחת עוד שקיות ניילון; אני יכולה לבחור להפסיק להשתמש במגבוני ניקוי ולהשתמש בסמרטוטי בד.

     

    אני יכולה להפחית את השימוש בפלסטיק. אם כל אחד יתחיל בשינויים קטנים שבקושי דורשים מאמץ, משהו ישתנה בגדול. אצלנו בבית החלטנו בדיוק על זה ועברנו למתכונת של MEATLESS MONDAY. וזה לא קשה כמו שחשבתי. הנה כמה מתכונים שמשנים את חלקתנו ומככבים בה בימי שני.

     

    פלאפל כרובית

     

    החומרים:

     

    250 גרם גרגירי חומוס יבשים מושרים למשך הלילה

     

    1 כרובית קטנה וטרייה

     

    1 בצל קלוף

     

    4 גבעולי בצל ירוק

     

    1/2 צרור כוסברה

     

    1/2 צרור בזיליקום

     

    2 שיני שום

     

    1 פלפל ירוק חריף

     

    קליפה מגוררת מ־2 לימונים

     

    3/4 כוס קמח חומוס

     

    4 כפות שמן זית

     

    1 כפית כמון

     

    מלח, פלפל שחור

     

    שמן לטיגון

     

    ההכנה:

     

    1. מפרקים את הכרובית לפרחים.

     

    2. במעבד מזון טוחנים בפולסים קצרים את פרחי הכרובית וגרגירי החומוס לפירורים, ומעבירים לקערה גדולה.

     

    3. טוחנים במעבד המזון (אין צורך לשטוף אותו) את עשבי התיבול, הבצל, השום, הפלפל החריף ומוסיפים לקערה.

     

    4. מוסיפים לקערה את יתר המרכיבים ומערבבים היטב לתערובת אחידה.

     

    5. בידיים משומנות יוצרים מהתערובת קציצות שמנמנות ופחוסות ומסדרים אותן על מגש מרופד בנייר אפייה.

     

    6. במחבת גדולה מחממים שמן בגובה של כ־2 ס"מ.

     

    7. כשהשמן חם מטגנים בו את קציצות הפלאפל כ־3־4 דקות מכל צד עד שהן שחומות ופריכות.

     

    סלט אטריות שעועית

     

    החומרים:

     

    1/2 חבילת אטריות שעועית

     

    1 גזר חתוך לרצועות דקות

     

    1 מלפפון חתוך לרצועות דקות

     

    חופן שעועית ירוקה חלוטה

     

    1/4 כרוב סגול פרוס דק

     

    1/2 כוס עלי נענע

     

    1/2 כוס עלי כוסברה

     

    1/2 כוס עלי בזיליקום

     

    5 גבעולי בצל ירוק חתוכים לפיסות של כ־5 ס"מ

     

    1 צ'ילי אדום פרוס

     

    1/2 כוס בוטנים קלויים קצוצים גס

     

    לרוטב:

     

    5 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי מגורר בפומפייה דקה

     

    2 שיני שום כתושות

     

    1/4 כוס רוטב סויה בהיר

     

    1/2 כפית שמן שומשום

     

    1 ו־1/2 כפות סוכר חום

     

    מיץ מ־1/2 לימון

     

    1/4 כוס מים

     

    ההכנה:

     

    1. מניחים את האטריות בקערה גדולה ומכסים אותן במים חמים עד שהן מתרככות.

     

    2. מערבבים בקערית את כל חומרי הרוטב לתערובת אחידה.

     

    3. מסננים את האטריות היטב ומעבירים לקערה (מומלץ: לגזור אותן עם מספריים לחתיכות קצרות יותר).

     

    4. מוסיפים את הירקות, יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים היטב. מוסיפים את עשבי התיבול ומערבבים.

     

    5. מפזרים מעל את הבוטנים ומגישים מיד.

     

    תבשיל ירקות שורש וערמונים ביין אדום

     

    החומרים:

     

    5 כפות שמן זית

     

    8 בצלי שאלוט קלופים, שלמים

     

    1 ראש סלרי קלוף וחתוך לקוביות של כ־2 ס"מ

     

    4 גזרים קלופים

     

    6 לפתות קטנות

     

    1 סלסילת פטריות פורטבלו קטנות, טריות ומוצקות

     

    4 קישואים קטנים וטריים

     

    1/2 כרובית מופרדת לפרחים גדולים

     

    3 שיני שום קצוצות גס

     

    1 כף גדושה קמח

     

    1 בקבוק יין אדום יבש

     

    2 כפות רכז עגבניות

     

    2 שקיות ערמונים בוואקום

     

    3 עלי דפנה

     

    5 גבעולי תימין

     

    1 גבעול מרווה

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    ההכנה:

     

    1. חותכים את הגזרים לפרוסות אלכסוניות של כ־2 ס"מ.

     

    2. חוצים את הלפתות הקטנות ל־2 (או ל־4, תלוי בגודל שלהן).

     

    3. חוצים את הקישואים לאורכם וגם אותם חותכים לפרוסות של כ־2 ס"מ.

     

    4. חותכים ומסירים את רגלי הפטריות.

     

    5. מחממים את השמן בסיר וכשהוא חם, מוסיפים את בצלי השאלוט השלמים, מטגנים ומשחימים אותם במשך כ־5 דקות. מוציאים מהסיר.

     

    6. מוסיפים לסיר את הגזרים, ראש הסלרי והלפתות, ממליחים ומפלפלים. מטגנים כמה דקות עד שהם משחימים מעט. מוציאים מהסיר.

     

    7. מוסיפים לסיר את הפטריות השלמות, ממליחים ומפלפלים, ומטגנים כ־3 דקות עד שהן משחימות מעט. מוציאים מהסיר.

     

    8. מוסיפים לסיר עוד מעט שמן, את השום ומטגנים דקה. מוסיפים 1 כף קמח ומערבבים דקה נוספת. מוסיפים את היין, ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה.

     

    9. מחזירים לסיר את הירקות המטוגנים, מוסיפים את רכז העגבניות, עלי הדפנה, התימין, המרווה, המלח והפלפל. מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה כחצי שעה.

     

    10. מוסיפים את הקישואים והערמונים וממשיכים לבשל מכוסה עוד כחצי שעה. מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה ומגישים (עם אורז או פירה, למשל).

     

    תבשיל פארו איטלקי

     

    פארו היא סוג של חיטה קדומה ויש להשיגה בחנויות טבע, אבל אפשר גם להשתמש בגריסי פנינה לתבשיל מרקי נהדר.

     

    החומרים:

     

    1/4 כוס שמן זית

     

    1 בצל גדול קצוץ גס

     

    4 שיני שום קצוצות

     

    8 עלי מרווה

     

    1 שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך לקוביות קטנות

     

    3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

     

    1 ראש סלרי חתוך לקוביות קטנות

     

    6 גבעולי סלרי פרוסים

     

    3 קישואים קטנים חתוכים לאורכם ואז לפרוסות של כ־1 ס"מ

     

    1/2 כרובית טרייה מופרדת לפרחים

     

    1 ו־1/2 כוסות שעועית לבנה מבושלת קפואה

     

    1 כוס פארו או גריסי פנינה

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    3 כפות רכז עגבניות

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את השמן, השום והמרווה בסיר גדול ומחממים. כשהשמן חם, מוסיפים את הבצל, הגזר, שורש הפטרוזיליה, שורש וגבעולי הסלרי, המלח והפלפל. מטגנים תוך ערבוב כ־3־4 דקות.

     

    2. מוסיפים 6 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה.

     

    3. מוסיפים את שאר החומרים ומוסיפים מים כדי כיסוי. מביאים שוב לרתיחה וממשיכים לבשל עוד כחצי שעה. בודקים ומתקנים תיבול.

     

    בהגשה מוסיפים לכל קערת מרק מעט פסטו ואם אתם רק צמחונים, חופן גבינת פרמזן יתקבל בברכה.

     

    תבשיל קארי ירוק

     

    החומרים:

     

    3 כפות שמן

     

    3 שיני שום קצוצות

     

    3 בצלי שאלוט פרוסים דק

     

    1 כף ג'ינג'ר קצוץ דק

     

    2 מקלות למון גראס חבוטים היטב

     

    2־3 כפות של משחת קארי ירוק (אהרוני מת על Blue Elephant)

     

    1 פחית של קרם קוקוס

     

    3 עלי כפיר ליים (אפשר בלי)

     

    3 גזרים קלופים פרוסים ל־1 ס"מ עובי

     

    250 גרם דלעת חתוכה לקוביות גדולות

     

    2 קולרבי קטנים חתוכים לקוביות

     

    1/2 כרובית מופרדת לפרחים

     

    3 כפות רוטב סויה בהיר

     

    4 כפות מיץ ליים

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    חופן עלי כוסברה

     

    חופן בצל ירוק קצוץ

     

    2 צ'ילי אדום פרוסים דק

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את השמן בסיר וכשהוא חם, מטגנים בו את השום, הג'ינג'ר ובצלי השאלוט כ־2 דקות. מוסיפים את משחת הקארי ומטגנים תוך ערבוב עוד 2 דקות.

     

    2. מוסיפים את קרם הקוקוס, מערבבים היטב, מביאים לרתיחה ומבשלים יחד כ־3 דקות.

     

    3. מוסיפים את כל הירקות, ומוסיפים מים כמעט כדי כיסוי.

     

    4. מביאים לרתיחה ומבשלים כ־15־20 דקות.

     

    5. מוסיפים את הסויה, מיץ הליים, המלח והפלפל על פי צורך, מבשלים עוד 2 דקות.

     

    6. מפזרים מעל את הצ'ילי, הכוסברה והבצל הירוק ומגישים עם אורז לבן, למשל. תהיו טובים. בתיאבון.

     


    פרסום ראשון: 23.12.21 , 00:14
    yed660100