4 המלצות בירושלים

סדנה להכנת אוכל ירושלמי שורשי, ביקור בתערוכה מרתקת על קפה, סיור במוזיאון שמציג את חיי יהדות איטליה שלפני המלחמה, וקינוח בקוקטייל בבר אפל • יום בירושלים החורפית

החורף יפה לירושלים. תמיד אפשר לטייל בעיר העתיקה, בנחלאות ובשוק, במוזיאון ישראל וברחוב יפו, אבל אין כמו יום חורף לסיור קצת אחר, בתוך קירות מוגנים, עם אדים מהבילים וניחוחות מגרים, צלילה אל ההיסטוריה, השורשים והנוסטלגיה, וגם אל תולדותיו וייצוגיו של אחד המשקאות האהובים עלינו ביותר.

 

 

1 שוקרייה: אוכל ירושלמי אותנטי

 

התחלנו את הסיור ב"שוקרייה – בית לתרבות קולינרית ירושלמית", שנפתח ממש עכשיו ברחוב המלך ג'ורג'. המקום מציע סדנאות בישול ואפייה, אירועים קולינריים אינטימיים, וכן ארוחות שף לקבוצות קטנות.

 

בכניסה מקבלים את פנינו עם כוס יין חם מתובל וטעים. המקום משלב ישיבת סלון על ספות מגניבות, ישיבה על הבר לדרינקים או לארוחות קטנות, וישיבה משפחתית לארוחות כיד המלך. העיצוב בהשראת מראות העיר העתיקה, וכולל גם צלחות קרמיקה ארמנית. הבעלים, אברהם ואודיה פרייזן, שף ושף־קונדיטורית, שעבדו במסעדות ירושלמיות מובילות כטלביה, אנה (שנסגרה) וסמדר, עד שבגל הראשון של הקורונה יצאו לחל"ת. כשישבו בבית, התבשל הרעיון לפתוח מסעדה ומקום לסדנאות אפייה ובישול ירושלמי אותנטי. "אנחנו מציעים שילוב של אוכל ערבי ואוכל ירושלמי עתיק, מחודש ומשולהב בריחות וטעמים מהמערב ומהמזרח", הם אומרים.

 

בסדנאות לומדים המשתתפים להכין אוכל של שלל התרבויות שמרכיבות את העיר – אוכל ערבי־פלסטיני, אוכל יהודי של צפון אפריקה, הלבנט ומזרח אירופה, וכמובן מאכלים ירושלמיים שנולדו פה. סדנת אפייה מעשית אורכת כשלוש־ארבע שעות (עד 15 משתתפים), ובה לומדים להכין בין היתר קובנה תימנית ממולאת בגבינת משק ישראלית ועשבי תיבול מקומיים, בייגלה ירושלמי, מנקיש (פיתה זעתר) בטאבון עם זעתר ירושלמי או בצל מטוגן, עוגת בבקה שוקולד, מרציפן בעבודת יד וחביתת ירק פרסית (קוקו סבזי).

 

בסיום הסדנה פותחים שולחן בראנץ' שכולל קובנה ממולאת עם ממרחים ומטבלים תוצרת בית, הרינג מ"כהן" במאה שערים, "ציבלע מיטעייר" – סלט ביצים עם בצל מקורמל, סלט שוק טרי, סטייק חציל ברוטב יוגורט ומנקיש זעתר ובצל מטוגן, ולקינוח: פלטת חלוות מ"אל יסמין", פתוש פירות העונה עם קרוטוני בייגלה ירושלמי מתוקים וקצפת קייזר שמרן, פירות אדומים וגלידת מסטיקא. אוכלים, וגם מצטיידים לדרך. ניתן להגיע בקבוצה של כ־15 משתתפים, או להירשם לאחת מהסדנאות. המחירים: 250־550 שקל לאדם, תלוי בכמות האנשים ובארוחות שמזמינים.

 

ואם בא לכם רק בראנץ' על הבר, התפריט כולל מנת פתיחה אישית של ארבע "צ'יקטי ירושלמי" – צלוחיות קטנות עם מנות ביס מושלמות, מוגשות עם צ'ייסר גראפה מקומי – טרטר דג ים, קרם חציל, לאבנה עיזים ואבן יוגורט על בייגל ירושלמי אפוי בטאבון. כן מוגשים סלט ביצים ומטיאס בכבישה ביתית על חלת בריוש, רייט סלמון, לטקעס תפוחי אדמה מהטאבון וקונפי דג ים, חלמון כבוש, ועלי מיזונה על לחם מחמצת. יש גם קובאנה סמנה מעושנת עם מבחר ממרחים ומטבלים, פיתה דרוזית במילוי עלי גפן, פול, גרגירי חומוס, לימון כבוש ושום צלוי מוגש עם ירקות טריים ויוגורט, סלט ירקות עזתי, חסה ליטל ג'ים צלויה בטאבון עם קישאק בלאדי וקרמבל פיצוחים מתובלים, ומנאקיש ביצה וגבינות משק מוגש עם רסק עגבניות ובצל. מחיר הבראנץ': 250־380 שקל לאדם.

 

המקום חלבי ופועל בהשגחת צהר.

 

שוקרייה – בית לתרבות קולינרית ירושלמית, המלך ג'ורג' 37, א'־ו' 8:00־12:00, בשבת סגור, shukriya.co

 

 

2 מוזיאון יהדות איטליה

 

האם שמעתם את סיפורה מעורר ההשראה של הקהילה היהודית באיטליה, ששמרה על מורשתה בקנאות? במורד רחוב הלל, במה שנקרא המתחם הגרמני, שנבנה במאה ה־18, שוכן "מוזיאון יהדות איטליה ע"ש ש. א. נכון". החזית לא מרשימה, אבל כשתיכנסו תחושו מיד בניחוחה של ההיסטוריה ותתחילו במסע קסום אל סיפורם של היהודים בארץ המגף.

 

המוזיאון מציג פריטים מחיי היהודים באיטליה מהרנסנס ועד ימינו – תשמישי קדושה, חפצי בית, מסמכים ותעודות. הפריטים הועלו לארץ בשנות ה־50 וה־60 במבצע הצלה שמנע את הריסתם ואובדנם בעזובה שנותרה לאחר חורבן הקהילות במלחמת העולם השנייה. במוזיאון ניתן לראות בין היתר ארונות קודש מקוריים ומיוחדים שהוצבו בבתי כנסת שונים באיטליה, אבל גולת הכותרת היא בית כנסת יפהפה שהועתק כולו, מהעיירה קונליאנו ונטו הסמוכה לוונציה.

 

בתהליך נטישת היהודים את הערים הקטנות לטובת הערים הגדולות והחשובות יותר באיטליה, בתי כנסת רבים שהיו בעיירות התרוקנו, וכך קרה גם לבית הכנסת הזה. המפתח לבניין הופקד בידי אישה תושבת העיירה, כנראה נוצרייה, עד שב־1951 הוא הועבר במלוא הדרו לירושלים. היום הוא בית כנסת פעיל שבו מתפללים יהודים, והוא מהיפים בעיר.

 

• מוזיאון יהדות איטליה, רחוב הלל 25, א', ג'־ה', 10:30־16:30, כל יום חמישי ב־11:00 מתקיים סיור מודרך. כרטיסים: moija.org

 

 

3 תערוכת קפה במוזיאון לאמנות האיסלאם

 

מי לא אוהב להתענג על כוס קפה בבוקר? הקפה, שהפך לחלק חשוב בשגרת יומנו, זוכה בימים אלה לתערוכה ייחודית במוזיאון לאמנות האיסלאם, ששמה "קפה מזרח ומערב". התערוכה רחבת ההיקף בוחנת את הקפה כתופעה תרבותית, חומרית, דתית וכלכלית. בכניסה לתערוכה מוצג אוסף גדול וחשוב של כלי קפה מתקופת האימפריה העות'מאנית, שהייתה מעצמת קפה והאחראית על הפצת הקפה ברחבי יבשת אירופה. האוסף מוצג לראשונה במסגרת מוזיאלית, ובין עשרות הפריטים שבו יש, למשל, ספל קפה המיועד לשימוש בעלי זקנים, ספל קפה עם מסתור לאופיום, ספל קפה מיניאטורי שיועד לנסיכים בארמון הסולטן, זארפים — מחזיקי ספלוני קפה מפוארים העשויים בעבודות צורפות מעודנות המשלבות אבנים טובות ועוד.

 

לצד האוסף העות'מאני תוכלו לראות אוסף של עשרות כלי קפה אייקוניים של מעצבים ואדריכלים בינלאומיים, המבטאים את התפתחות עולם הקפה והשפעתו על זירת העיצוב העכשווית. ויש גם ייצוג ישראלי – אוסף המונה מאות כלים להגשת קפה של מפעלי הקרמיקה שפעלו פה במאה שעברה. בין הפריטים — כוס הקפה של דוד בן־גוריון, מערכת הקפה "הנשיא" שנוצרה עבור בית הנשיא ושגרירויות ישראל בחו"ל בזמן כהונתו של יצחק בן צבי, ועוד.

 

לצד המוצגים, התערוכה מספרת גם על קפה ונשים: איך שימש הקפה כאמצעי להפרדה בין נשים לגברים, אבל גם כדרך ליצירת סולידריות והעצמה נשית. כך, למשל, במאה ה־17 נשים לא הורשו לשתות קפה במרחב הציבורי, וכך הפכה שתיית הקפה לסממן של סולידריות נשית. ואילו בסוף המאה ה־17 החלה באנגליה מחאה נשית להגבלת מכירת הקפה, כי הגברים בילו את רוב זמנם בבתי הקפה. עוד בתערוכה: כרזות פרסומת לקפה משנות ה־50 וקופסאות קפה של חברות הקפה הישראליות. אוצרת: יהל שפר.

 

המוזיאון לתרבות האיסלאם, הפלמ"ח 2, ב'־ד' 10:00־15:00, ה' 10:00־19:00, שישי־שבת 10:00־14:00, עד 30 במאי, https://katzr.net/ec5b92

 

 

4 גטסבי: בר מחתרתי

 

לסיום הסיור בחרנו להגיע למקום שהוא אולי מהברים הייחודיים בארץ – גסטבי. זהו בר קוקטיילים המעוצב באווירה מחתרתית, בסגנון שנות ה־20, בהן מכירה של אלכוהול הייתה לא חוקית. ייתכן שתתקשו למצוא אותו בהתחלה, עד שקיר מסתורי של ספרייה ייפתח בפניכם ויכניס אתכם פנימה. ברקע מתנגנת מוזיקת ג'אז, הברמנים מקצוענים, ענובי פפיון ויודעים להתאים לכם את המשקה, ולמרות שהמומחיות של המקום היא קוקטיילים, יש גם מגוון לא קטן של בירות, ואפשר לאכול גם ארוחות ערב. מחירי הקוקטיילים נעים בין 48 ל־60 שקל, והתפריט שלהם עונתי ומשתנה. יש קוקטיילים מעושנים, חריפים, חמוצים, מתוקים, מרירים ואפילו מלוחים. תפריט האוכל כולל נשנושים, מנות המתאימות ליד הקוקטייל כמו פיצות ונאצ'וס וקראק פאי לקינוח. קהל היעד: מי שמעל 18, אוהב קוקטיילים ומחפש בר שונה.

 

גטסבי, הלל 18, ראשון־שבת 18:00 עד הלקוח האחרון, gatsby.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים