נבוא אל ההר
הר הנגב מתחיל לתת פייט תיירותי לערבה המשגשגת • יצאנו לטיול באחד הימים הקרים ופגשנו אנשים שאוהבים את המדבר, שמגדלים יין מצוין, שחוקרים את החיות של האזור ואפילו זוג שמכין מסיבות תה אנגליות
עתידות: בקרוב תסעו למדבר, תכלס יש מצב שכבר נסעתם השנה, אולי אפילו יותר מפעם אחת. בכתבות הטרנדים של התיירות לשנים הבאות מככב המדבר כיעד נחשק בעולם. וזה לא ממש מפתיע. הקורונה חנקה - וממשיכה לחנוק - אותנו בבית, והרצון לצאת אל המרחב הפתוח חזק מתמיד. בהצלחה לכם עם לנסות ולמצוא חדר פנוי בערבה, אזור שהיה חלש תיירותית במשך שנים. אבל הערבה לא לבד, אם אתם רוצים עוד מהנופים הצחיחים תשקלו את הר הנגב כאופציה נפלאה ופחות מתוירת. נסעתי לשם באחד הימים היותר קרים של השנה (קר שם בחורף, גובה הפסגה הגבוהה ביותר בנגב, הר רמון, היא מעל 1,000 מטר) ופגשתי אנשים ונופים נהדרים.
הסיור מתחיל בכניסה לירוחם שסביבה פארק אגם ירוחם, מכתש ירוחם, הר אבנון ונחל שועלים. כחלק מהפיתוח התיירותי בתחומה מתוכנן חאן אוהלי גלמפינג, מלון מדברי עם 150 חדרים ברכס הר קשקשים שבפארק ושביל אופניים היקפי. ניקול הוד סטרו, מנכ"לית קרן מיראז, שמשקיעה רבות בנגב, מספרת שהכוונה למתג את אזור הר הנגב כאזור תיירות ויין בדומה לאזורי תיירות בחו"ל. דמיינו לרגע את טוסקנה ותבינו את גודל השאיפות.
דוד מיקב ירוחם
בכרם החדש ורחב הידיים אנחנו פוגשים את דוד פינטו שיחד עם משפחתו וחברים נטע 100 דונם של ענבים בסמוך לאפיק נחל שועלים שבכניסה לירוחם. בינתיים מדובר בניסיונות להכיר את האדמה ואת תנאי האקלים. התוכניות גדולות, אבל הרצינות של דוד פינטו בנו של ג'ימי פינטו ואחיינו של סם פינטו, אנשי עסקים אמידים שפרשו מעבודם ומשקיעים ממרצם ומכספם לשיקום הנגב, כובשת. הבקבוקים הראשונים נבצרו ביקבים מארחים ועל התוויות מככבים איורי שועלים, מחווה לנחל הסמוך ולחיה המזוהה עם כרמים. בקרוב יוקם באזור התעשייה של ירוחם מבנה היקב ומרכז מבקרים מושקע. יש למה לחכות.
אריאל ויהודית מלחם זה
המפגש השני הוא עם אריאל פולק־סטאר שעלתה לארץ עם בעלה מארצות־הברית לפני חמש שנים. ירוחם הקטנה לא דומה בשום אופן לפיטסבורג ש
בה גדלה, אבל היא ומשפחתה מצאו פה קהילה. היא עבדה בהיי־טק עד שהגיעה הקורונה ושיבשה את העניינים. "בקורונה לא יכולנו לבקר את המשפחות שלנו בארה"ב והיה לנו מאוד קשה. יום אחד, כנראה מרוב געגועים, החלטתי להכין בבית בייגל אמריקאי. נתתי ביס בבייגל וירדו לי דמעות. ברגע הזה הבנתי את הכוח שיש ללחם, שהוא יכול לחבר אותנו לשורשים ולזיכרונות ולהוציא מאיתנו רגשות. התחלתי לאפות ולמכור והתברר שיש פה בירוחם הרבה אנשים שמעולם לא טעמו בייגל אמריקאי, וזה די הפתיע אותי כי בארה"ב בייגל נחשב ללחם יהודי. ואז נזכרנו, שכשהגענו לירוחם ראינו דוכן של לחם פרנה וכולם התפלאו שלא הכרנו את הלחם המרוקאי. החלטתי שלחם מחבר בין אנשים והקמתי את 'לחם זה' במטרה למכור לחמים מיוחדים מתרבויות שונות, לעבוד בסדנאות עם קמח ומים וגם לסייע לעסקים קטנים אחרים פה בתחום האפייה", היא מספרת. לצד פולק־סטאר פגשנו את יהודית בן חמו, תושבת ותיקה בירוחם שמכינה לחמי מחמצת נהדרים.
לחם זה, מטבח שיתופי במדבר. פייסבוק: lehemzeh. ההסתדרות 16/2, ירוחם. 058-4053175. כשר.
חנה מכרמי עבדת
המשך הסיור הוא בחוות בודדים, מהוותיקות באזור, שכל הזמן משתנה ומתחדשת. לפני 23 שנה הקימו חנה ואיל יזרעאל חווה אקולוגית תיירותית. בחווה יש כרם ענבים שנשתל על שרידי חווה חקלאית קדומה בת 1,500 שנה. במקום יש שש יחידות אירוח מושקעות שהוקמו במבנים בצורת חצי עיגול עם גגות המכוסים בפח גלי, יש בית קפה ויש את מרתף היין של היקב. אפילו טיהור השפכים במקום חדשני, ובכלל בעלי החווה עושים את כל שאפשר כדי להשתלב בטבע ולקדם את תפיסותיהם האקולוגיות מבלי להפוך את המקום לסגפני. הם שותפים במחקר אוניברסיטאי שחוקר איזה יין יוצר במאות הרביעית עד השישית לספירה, אז היה ידוע ביינות גזה (עזה) שהועברו על ידי גמלים במדבר לספינות ושרידי האמפורות (כלי החרס) שבהן מולאו נמצאו באירופה. זה מקום מבודד ומנותק בקטע בהחלט טוב. לא מתאים לחופשה עם ילדים, כן מתאים למי שרוצה חופשה שקטה ומדברית במקום שאכפת לו, אבל באמת, מהטבע בלי סיסמאות והרבה־
הרבה לפני שזה הפך להיות באופנה.
כרמי עבדת, טעימה של 6 סוגי יינות ב־35 שקל, לילה בצימר כולל ארוחת בוקר וטעימות ביקב בין 850 ל־1,200 שקל. carmey-avdat.co.il.
שחר בגן לאומי עבדת
ד"ר שחר שילה המתמחה בתיירות מורשת לוקח את המשך הסיור לגן הלאומי עבדת. האתר הוא שריד ענק של עיר שהתקיימה כאלף שנה – מהתקופה הנבטית הקדומה עד התקופה הביזנטית. העיר משתרעת על גבעה גבוהה ובולטת מעל לערוץ נחל צין. היא נקראה על שמו של המלך הנבטי עבדת השני, שקבור בה. היא הייתה תחנת דרכים חשובה ב"דרך הבשמים" הקדומה, ושיגשגה בעיקר בתקופה הביזנטית. בהרצאה של שילה בעיר המערות שבאתר הנבטים קמים לתחיה, דרך הבשמים נראית קרובה וריחנית מתמיד והציטוטים מהתנ"ך נשלפים מהשרוול. חוויה. מומלץ שלא לפספס את המקום, למרות שאין לו סיפור הירואי כמו למצדה, הוא מרתק וענק ויש גם נוף נהדר מלמעלה. האתר נמצא כעשרה
ק"מ מדרום למדרשת בן־גוריון. יש כביש גישה קצר המאפשר נסיעה עד לעיר העליונה, אבל שווה לעלות ברגל.
גן לאומי עבדת, כניסה: 28 שקל למבוגר, 14 שקל לילד. ליצירת קשר עם ד"ר שחר שילה, shiloshahar@gmail.com
מריון וג'ון בבית קריבין
במעבר חד מהנבטים אנחנו מגיעים לשדה בוקר, שם הוזמנו להשתתף במסיבת תה בריטית אצל משפחת קריבין. וכמה שזה נשמע משונה בהתחלה, ככה זה סוחף. בקומת קרקע של בית בשכונת נוה צין שבקצה מדרשת בן־גוריון הקימו מריון, הצרפתיה, וג'ון, האנגלי, חדרי אירוח מוקפדים באווירה אירופית עם הרבה מהמגע אישי שלהם. מריון מסתובבת בין החדרים השונים שעיצבו בני הזוג, טופחת על הכריות ומוסיפה עוד עציץ לגינה. יש חדר סטודיו הודי, סטודיו אנגלי, דירה צרפתית וחדר דרום־אפריקאי. לכל חדר יש גינה קטנה ויש גם גינה משותפת נפלאה. בתקופת הקורונה הם ייסדו את מסיבות התה - מפגשי אחרי הצהריים ש
בו חווים מסיבת תה אנגלית עם קנקני תה אותנטיים של אמו של ג'ון, סקונס מלוחים ומתוקים שהם מכינים, קצפת, צ'אטני, ריבות, למון קארד, כריכים והרבה הסברים וכבוד למסורת האנגלית.
לילה וארוחת בוקר החל מ־635 שקל, מסיבת תה 70 שקל לאדם. יש להזמין מקום מראש. טל': 052-7125304, johnjkrivine@yahoo.com.
אבי ממלון שרמנ'ס
מקום הלינה הבא הפתיע את כולם. במבנה שהוקם בשנות ה־80 כבית הארחה לחילופי סטודנטים של המכונים לחקר המדבר יי
פתח בפברואר הקרוב מלון בוטיק עם 14 חדרים. את המקום מפעיל בית הספר שדה מדרשת שדה בוקר והוא שופץ בתקציב של 2.5 מיליון שקל. מנהל בית הספר שדה אבי עטר מסביר שהתכנון הוא שאורחים שיגיעו למלון יקבלו מידע על האזור ויוכלו לצאת עצמאית להכיר את הנגב. המלון ממוקם באחת הנקודות המרהיבות בארץ, על המצוק הצופה מזרחה לבקעת צין. אפשר לצאת בבוקר להליכה, לשבת בספסל שבמצפה דור שהוקם לזכר דור כהן ז"ל שאהב מאוד את נופי הארץ, לפגוש את היעלים ולהגיע עד לאחוזת הקבר של פולה ודוד בן־גוריון.
מלון שרמנ'ס, מחירי הלינה צפויים לנוע בין 800 ל־1,000 שקל לזוג כולל ארוחת בוקר. להזמנות: 08-6532016. כשר.
חיים בספארי לילה
הלהיט של הטיול התחיל מבחינתי באפס ציפיות, כי למי יש חשק לצאת בקור מקפיא לטיול בג'יפ מקפץ. מה שלא לקחתי בחשבון הוא שאת הסיור מוביל ד"ר חיים ברג, זואולוג וחוקר התנהגות בעלי חיים במדבר. חיים הוא איש של נו בולשיט, מדבר מעט אבל משעשע ומרתק. הוא מדגים לנו איך להשתמש בפנסים שקיבלנו ("ללטף את האדמה"), מסביר על העיניים של החיות ("אם הן צמודות זה טורף, אם צדיות זה נטרף") ממליץ להתעטף טוב ויוצאים לדרך. וככה עם חלונות פתוחים ופנסים מלטפים אנחנו מחפשים עיניים זוהרות. רואים דורבן, ציפורים ובין המטעים נראה פתאום שועל. נועה, הילדה שהיי
תה איתנו ברכב, התגלתה כבעלת עיני נץ וצברה הכי הרבה גילויים בקבוצה. כל רגע מישהו צועק "משמאל", "מימין", לפעמים צוחקים כי זאת סתם פחית שהושארה בשטח ולפעמים יש רגע של קסם כשרואים חיית מדבר. בדרך שומעים מברג את סיפוריו על הנמר האחרון שפגש בעין גדי, הקרקל שגרם לו להתקשר לאשתו ולהוציא את הילדים מהמקלחת.
פייסבוק: Negev Jeep נגב ג'יפ. מחיר
לשמונה אנשים בגי'פ 1,280 שקל. 054-5343797.
רונית מרוניתא
רונית דהן, שנשואה לאיש חיל האוויר, בכלל עסקה בביטוח. כשילדיה היו קטנים והמשפחה נדדה מבסיס חיל אוויר אחד לשני, היא גילתה שילדים נמשכים לסירים שלה כמו אחרי הניגונים של החלילן מהמלין. אחרי הילדים הגיעו המבוגרים ובלי להתכוון גילתה שהיא מבלה שעות במטבח, מארחת ומכינה ארוחות ואירועים. מכיוון שהאופציות הקולינריות באזור די דלות, מומלץ לשקול להזמין ארוחת ערב מרונית, במיוחד אם אתם קבוצה, אבל לא בהכרח כי תמיד יש לה משהו במקרר. האוכל טעים, ב
יתי וכשר, והלב של רונית מורגש בכל ביס.
רוניתא, מדרשת שדה בוקר, 054-4739935, rd.ronita@gmail.com.
לירן ממדבראיש
למחרת יוצאים לכיוון פתחת ניצנה. בחווה הסמוכה למושב כמהין אנחנו פוגשים את לירן אלמוסנינו, איש צעיר שהתאהב במדבר. אצל לירן ואשתו אפרת מכירים את השטח באמצעות אבק ואבנים, יותר מדויק - רכבי טומקאר. מקבלים כאפייה ומשקפי מגן, הדרכה קצרה (מי שרוצה לנהוג צריך להציג רישיון נהיגה) ויוצאים בשיירה ברכב שטורף את כל פגעי הדרך, כל מהמורה או סלע בדרך קטנים עליו. בהתחלה זה מעט מלחיץ, אבל די מהר מתרגלים ונסחפים. למרגלות הדיונה לירן פורס מחצלת ומתחיל לחמם מים. בינתיים לוקחים גלשנים ומטפסים לדיונה לגלישת חולות. אם נשארתם עם דופק אחרי העלייה המעט תלולה, תיהנו מגלישה מהירה - ישר לתה ולמעמולים של לירן. את החוויה במעמקי המדבר אפשר לשלב עם אירוח של שתי
יה חמה וקרה, הכנת פיתות על סאג’ ומשחקי חוף. המעוניינים יכולים גם לתאם לינת שטח במקום.
מדבראיש, להזמנות: אפרת 052-5551353, לירן 052-5203025. טיול של שעתיים וחצי שכולל מספר עצירות, בהן עצירה לגלישת חולות בדיונה הגדולה כולל קפה שחור, תה צמחי מדבר, נשנושים ושת
ייה קלה עולה 850 שקל לרכב של ארבעה אנשים.
בועז משפע ישראל
בועז ורינה דרייר הגיעו לישראל מדרום־אפריקה במלחמת המפרץ עם ארבעה ילדים. בלילה, בשדה התעופה המליצו להם להגיע דרומה בגלל הטילים וכך הם התגלגלו לכרם שלום ומשם לבאר מילכה. למרות שהם רצו בהתחלה לגור בצפון הארץ שנראתה להם דומה יותר בגוונים לקייפט
און שעזבו הם התאהבו בנגב. הם מייצרים יין בשיטות שבועז לומד ומשכלל ורינה עוסקת בצמחי מרפא.
יקב שפע ישראל, סמוך למושב באר מילכה, 054-7749323,
shefaisrael.com.
פרננדו מפרננדו'ס
אחרי שנשבע שלא יפתח יותר מסעדות, נכנע פרננדו פריס לתשוקה שלו להאכיל אנשים והוא פתח בקורונה את פרננדו'ס, סנדוויץ'
בר עם בשרים מהמעשנה הממוקם בקיבוץ טללים. טעמנו ראנצ'רו, לחמניית המבורגר עם אסאדו מעושן בנגיעות מייפל, בצל מוחמץ, סלט קולסלואו, חרדל עם צ'יפס וטבעות בצל בצד (69 שקל), כריך עם ספרייבס טלה (72 שקל), אסאדו מפורק בבישול ארוך עם יין (58 שקל). טעים מאוד. שתינו עם הבירות המצוינות של גלנץ.
הכריכים של פרננדו, קיבוץ טללים.
054-2249081, fernandosandwhiches.com . כשר. כדאי לוודא בטלפון אם פתוח.
ענבר מקונדיטוריה קמחי
ליד פרננדו מצאנו את המקום הקטנטן של ענבר, נווה מדבר לחובבי קפה ומתוקים. היא תושבת הקיבוץ שלמדה אפייה ובישול במרכז וחזרה לדרום. מי ששמע על המקום מפה לאוזן עוצר בדרך לטיול או למקום האירוח. יש עוגות ויטרינה, מאפים ועוגות שמרים ברמה גבוהה. קמחי מספרת שהרבה הורים לחיילים וגם חיילים שמשרתים באזור מזמינים מהם. "בסגרים, למשל, הורים שרצו לפרגן לבן או הבת החיילים שלהם הזמינו מאיתנו עוגות שהגיעו ישר לפתח הבסיס". אפשר לשבת מתחת לפרגולה ולהתפנק מעצירה מתוקה.
קונדיטוריה קמחי, קיבוץ טללים,
053-3030600, inbarkimhi.com. כשר.

