yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    המוסף לשבת • 06.01.2022
    דרמת הגולן
    לצד התקיפות האוויריות בסוריה מתנהל כבר שנתיים מבצע מתגלגל נגד יחידה 840 של משמרות המהפכה, "פיקוד הדרום" של חיזבאללה, וקציניו של אסד שמשתפים איתם פעולה | השיטה: פעולות קרקעיות חשאיות באזור הגבול, ירי טילים מדויקים, הפצת כרוזים מאיימים בערבית והצהרת כוונות באמצעות הפצצת משרדים ריקים | כך פועל צה"ל, בהובלת אוגדה 210, כדי להרחיק את האיראנים מרמת הגולן
    אלכס פישמן

    בשאר אל־חוסיין, קצין תצפיות במודיעין של חטיבה 90 הסורית הפרוסה סמוך לקו הגבול ברמת הגולן, הופתע לדעת עד כמה הוא פופולרי ביחידת דובר צה"ל. לפני כחודש וחצי גילה כי תמונתו מתנוססת באתר דובר צה"ל בערבית ותחתיה אזהרה מפורטת. ליתר דיוק — כתב אישום וגזר דין. אל־חוסיין, שדרגתו נקיב (סרן), הוצג שם כציר המרכזי המקשר בין מִפקדת הדרום של חיזבאללה, הפועלת בגולן, לבין גיס 1 של הצבא הסורי, האחראי על הרמה כולה. הוא הואשם כי סייע לחיזבאללה בתצפיות ובאיסוף מודיעין על ישראל מאזור החיץ בניגוד להסכמי הפרדת הכוחות, ושיתף אותם במידע מודיעיני על ישראל.

     

    הרמז היה ברור: אנחנו מכירים אותך, יודעים עליך, ומוטב שתנתק מגע מאנשיו של נסראללה. אבל הקצין הסורי העדיף להתעלם. כעבור ימים אחדים, בשעת לילה מאוחרת, נמחק משרדו בבסיס חטיבה 90, כעשרה ק"מ צפון־מזרחית לקונייטרה. טיל פגע פגיעה מדויקת במבנה, בעיתוי שנבחר בקפידה. נראה שהחליטו לא לפגוע בקצין הסורי אלא רק לאיים עליו ולהרתיע אותו, לכן התקיפה בוצעה כשהמשרד היה ריק. מאז לא נראה יותר סרן אל־חוסיין בגזרה.

     

    על קצין הארטילריה של חטיבה 90, ראא'ד (רב־סרן) לביב ח'דר, נחתו עלונים מן האוויר שבהם הוזהר "התרחק מהרוע ותשיר לו (פתגם ערבי שמשמעותו: תתרחק מבעיות), דאג לחזור בשלום לביתך ולמשפחתך, עשה שעיסוקיך יהיו לבניית מולדתך". פיזור העלונים לווה בפעולה כוחנית. אחרי שראה את המוות לנגד עיניו בחר גם הוא להיעלם מהשטח.

     

    הם לא היחידים. כמה וכמה אנשי צבא סורים קיבלו הודעות דומות בדרכים שונות ומשונות. במקביל בוצעו בגולן הסורי לא מעט פעולות כירורגיות, רובן עלומות. כך, למשל, הושמדו מוצבי תצפית המשותפים לחיזבאללה ולצבא אסד. כשהקימו עמדת תצפית בבית החולים הנטוש בקונייטרה, שהיא אזור מפורז, טנקים של צה"ל השמידו אותה. הם חזרו לשם שוב ושוב, ובכל פעם העמדה הושמדה.

     

    שנת הבחירה של אסד

     

    את הקשר בין גיס 1 הסורי למִפקדת הדרום של חיזבאללה, בפיקודו של חאג' האשם הלבנוני, מגדירים בצה"ל כיחס של "אם פונדקאית". כדי לעקור את חיזבאללה מרמת הגולן צריך לנתק אותו מהרחם הסורי. ואכן, ניתוק חבל הטבור היה השלב הראשון במבצע התקפי שהחל לפני יותר משנתיים ביוזמת פיקוד הצפון, ומטרתו למנוע את התבססות חיזבאללה והאיראנים ברמת הגולן. הביצוע הופקד בידיה של האוגדה המרחבית 210 (אוגדת הבשן), הפרוסה על קו הגבול בגולן. בשבוע שעבר הוענק למפקד האוגדה, תא"ל רומן גופמן, "אות ההערכה המבצעי מטעם הרמטכ"ל" שקיבלה אוגדת הבשן "על יוזמה, תכנון והובלת רצף של מבצעים התקפיים ייחודיים שהביאו להישגים מערכתיים חשובים".

     

    לצד התקיפות האוויריות ברחבי סוריה שמיוחסות לישראל, בשנתיים האחרונות התבצעה בגבול רמת הגולן פעילות יבשתית שכללה מאות פעולות חשאיות בשילוב של ירי טילים מתוחכמים. זו מעין מכסחת דשא שפועלת מקו הגבול ובתוך שטח סוריה ומטרתה לאפשר תפנית ביחסי הכוחות בגולן, מיקרוקוסמוס של המערכה הגדולה שמנהל צה"ל כבר שנים ארוכות בחזית הסורית. דווקא על רקע ההישגים שצברה ישראל בבלימת ההיאחזות האיראנית בסוריה, ב־2022 צפויה הפעילות הזו להיות הרבה יותר אינטנסיבית כדי לשמר את המומנטום. יותר ויותר מטרות הקשורות למשטר הסורי ומשרתות את האינטרס האיראני ייפגעו במסגרת הפעלת הלחץ על אסד. על פי הערכת המצב בישראל, נשיא סוריה נמצא כיום על פרשת דרכים: שיקום ארצו או המשך מתן יד חופשית לאיראנים לממש את התוכניות האסטרטגיות שלהם על אדמת סוריה. "שנת הבחירה של אסד", מכנים זאת במודיעין הישראלי. אלא שישראל היא רק שחקן אחד — ולא בהכרח המשפיע ביותר — במערכת הלחצים שמופעלת על אסד. האינטרס הישראלי לסילוק האיראנים משתלב בראש ובראשונה באינטרס של רוסיה, שמחפשת דרך לחזק את הגורמים הפרגמטיים סביב אסד כדי לפתוח את סוריה לעולם הרחב. המפרציות לוחצות לסילוק האיראנים מסוריה כתנאי להזרמת כספים, מצרים וירדן מבקשות להחזיר את סוריה לליגה הערבית בתנאי שההשפעה האיראנית תסולק, והאמריקאים מוכנים להגיע להסדר עם הרוסים ולעזוב את האזור בתנאי שגם האיראנים יסתלקו. בכל מערכת הלחצים הזו ממלאת ישראל את תפקיד הפטיש החובט במשטר. לכן, אף אחד אינו מתלונן על התקיפות של ישראל בסוריה.

     

    גורמי הלחץ הללו יעבדו השנה ביתר שאת, שכן כולם מעריכים שאסד בשל להחלטה. הנשיא הסורי נמצא היום בשיאו: הוא ניצח את המורדים, הוא שולט על מה שהוא מכנה "סוריה החיונית" (המהווה בין 60 ל־70 אחוז משטח המדינה),הוא נבחר שוב לנשיאות, והחשוב מכל: הוא הגשים את החלום הרטוב של שושלת אסד להביא לשינוי דמוגרפי מהותי. כ־3.5 מיליון איש עזבו את סוריה ועוד שישה מיליון מסתובבים בתוכה כפליטים. רובם מוסלמים־סונים. המיעוט העלווי השולט, שהיווה פעם 11־12 אחוז מתושבי סוריה, מוערך היום בכשליש מהאוכלוסייה.

     

    זו ההזדמנות של אסד להתחיל לנהל מדינה כלבבו. אלא שההשקעות הנדרשות לשיקום סוריה נאמדות, על פי האו"ם, בסכום של 500 מיליארד דולר. עם 90 אחוזי עוני, 70 אחוזי אבטלה ותשתיות הרוסות, סוריה לא מסוגלת להרים פרויקט כזה בלי הכסף הגדול של העולם הערבי. וכאן האיראנים תקועים לה כמו עצם בגרון.

     

    תוצאות המאמץ ההתקפי הישראלי בגולן הסורי ברורות. מבחינת חיזבאללה, רמת הגולן היום היא חזית בהקפאה. נסראללה לא משקיע שם כוח אדם ומשאבים כבעבר. גורמי מודיעין ישראלים אומרים בחצי חיוך כי הסיבה היחידה שחטיבת הדרום של חיזבאללה עדיין פרוסה ברמת הגולן, גם אם ברמת פעילות מינימילית, היא שנסראללה לא יכול להרשות לעצמו להיתפס כמי שנכנע ללחץ ישראלי. אחרת כבר היה מתקפל משם.

     

    |
    |

     

    האנשים שמאחורי תיק 142

     

    ערב המבצע שיזם פיקוד הצפון כדי לבלום את ההתבססות האיראנית בגולן, התמונה הייתה שונה לחלוטין. ב־2018 שב הצבא הסורי לרמת הגולן בחסות מוסקבה. הרוסים התחייבו לישראל כי יפקחו על שמירת השקט באזור, וצה"ל ניתק את קשריו עם חלק מן המורדים שהסתייעו בו. המשטר הסורי התחייב לתת למורדים חסינות מפני העמדה לדין והטבות כלכליות. אבל דבר מזה לא קרה, חלק מהמורדים עברו לצפון סוריה ושליש מתוך 1.2 מיליון תושבי הגולן הסורי, מרביתם סונים, היגרו, מה ששינה את ההרכב האתני של אוכלוסיית הגולן. אל תוך הוואקום הזה נכנסו איראן וחיזבאללה. אלה גם אלה הרעיפו כספים על תושבי הגולן הסורי וגייסו אותם לצורכיהם. "תיק 142" של חיזבאללה, שמטרתו להקים בגולן תשתית צבאית במנותק מ"מפקדת הדרום" של הארגון, החל לקרום עור וגידים. לישראל מיוחסים חיסולים של ראשי ההתארגנות הזו, ובהם ג'יהאד מורניה, סמיר קונטאר ואחרים. כלי רכב על נוסעיהם התפוצצו בזה אחר זה על כבישי הגולן הסורי. האיראנים וחיזבאללה הבינו בדיוק מי מדבר איתם והחלו להיראות פחות ופחות על הצירים ובמוצבים. גם יחידה 840 – יחידת פיגועי חו"ל של משמרות המהפכה, גייסה פעילים סורים לביצוע פיגועי טרור נגד ישראל כמו הנחת מטענים על הגבול.

     

    לצד הפעילות הצבאית החלו חיזבאללה ואיראן להשקיע בפעילות חברתית כדי לנטוע שורשים עמוקים בגולן. האיראנים קנו את נאמנותם של כפרים שלמים. הם ניסו, למשל, לרכוש את נאמנותם של הדרוזים תושבי סווידה – העיר המרכזית בג'בל א־דרוז – והזרימו לשם כספים כדי להקים תשתיות אזרחיות, מתוך אמונה שבכך תפתח איראן דלת גם לדרוזים בישראל. אלא שההנהגה הדרוזית דחתה אותם, שכן יחד עם הכסף הגיעו פשיעה וסחר בסמים. בקרב הסונים הם רשמו הצלחה גדולה יותר, עד כדי כך שכמה כפרים סוניים החלו לקיים טקסים שיעיים.

     

    במקביל לבניית מסגדים ולפעילות דתית וכלכלית רכשו האיראנים אדמות ונדל"ן בגולן, על חשבון חוב של כ־80 מיליארד דולר שחייבת ממשלת סוריה לטהרן. חלק מהנדל"ן נועד לשמש מחסנים לאמצעי לחימה ולציוד צבאי שחיזבאללה ביקש לפרוס בגולן.

     

    כדי לבלום את הפעילות הענפה הזה הוחלט בישראל על מבצע מתגלגל של לחימה אגרסיבית שתכליתה לעקור את חיזבאללה והאיראנים מגזרת הגולן – לפני שתהפוך לגרסה הסורית של דרום לבנון. ערב המבצע צריך היה לשוב ולבנות תמונת מודיעין עדכנית בגולן, שכן חלק מהתמונה הזו נמחקה כשצה"ל ניתק את קשריו עם תושבים מקומיים והצבא הסורי חזר לגזרה. צריך היה לסמן את אנשי חיזבאללה שנטמעו בתוך מסגרות הצבא הסורי. למשל, ג'וואד האשם, בנו של מפקד חטיבת הדרום ומי שאחראי על פעילות הארגון בגזרה של דיוויזיה 7 הסורית ועל הקשר עימה. צריך היה גם לסמן היכן נמצאים אנשי יחידה 840 האיראנית, היכן נמצאים אנשי תיק 142 של חיזבאללה, מיהם אנשי המפתח בניהול המערכה וכו'.

     

    המנוע הגדול של הפעילות הזו נמצא במה שמכונה היום "קום הקטנה" – שכונות דרום דמשק, סמוך לשדה התעופה הבינלאומי, המהוות כבר שנים חלק מהאוטונומיה האיראנית בסוריה. במחסנים, במפקדות ובמשלוחי הנשק שמגיעים לשם מטפל חיל האוויר כמעט כדבר שבשגרה. השלוחות שמגיעות לרמת הגולן מטופלות על ידי אוגדת הבשן. באוגוסט האחרון חוסל מדחת סאלח, דרוזי יליד מג'דל שמס שישב בכלא הישראל ואחרי שחרורו חצה את הגבול לסוריה והפך לחבר פרלמנט ולמחזיק תיק הגולן בממשלת אסד. בשלב מסוים החל לעבוד עם המודיעין האיראני ולעסוק בהקמת תאי חבלה. הוא נהרג מירי צלף שארב לו בצהרי היום ליד דירתו המבצעית בעין א־תינה שבצפון רמת הגולן. האיראנים כבר מינו לו מחליף – אבל המסר עבר. יורשו, אגב, הרבה יותר זהיר.

     

    עיר איראנית במדבר הסורי

     

    כמו אסד, גם האיראנים ניצבים בפני דילמה: האם להוריד פרופיל בסוריה, או דווקא להעמיק את חדירתם? אסד כבר החל לחלק את פרוסות עוגת השיקום: נתן פרויקטים לטורקים, נתן פרויקטים לרוסים, ורק לאיראנים כמעט שלא נשאר, דבר שעורר את כעסם. האם זה מבטא שינוי מגמה בסוריה? לא ברור. מידת המעורבות של המומחים האיראנים בתוך מוסדות השלטון והצבא הסורי פחתה משמעותית. בנובמבר אשתקד דווח בתקשורת הערבית כי המפקד האיראני של כוח קודס האיראני בסוריה, ג'ואד ע'פארי, הוחלף על פי בקשת הנשיא אסד, שראה בו מי שגורר את ישראל לפגוע בתשתיות המשטר על אדמת סוריה. המחליף ששלחה טהרן לדמשק אינו בכיר כקודמו וספק אם יוכל לבנות מחדש את יחסי האמון עם אסד.

     

    עיקר הפעילות האיראנית בסוריה מרוכז כיום בפרברי דמשק, ובהיקפים קטנים מבעבר. כ־30 אחוז מהציוד שמנסה איראן להבריח דרך סוריה ללבנון מגיע ליעדו. איראן עדיין מחזיקה בסוריה חטיבות שיעיות מאפגניסטן ומעיראק המונות כ־20 אלף איש, וכן יחידות המפעילות מל"טים וכאלה שיש להן יכולות לשגר טילים ורקטות משטח סוריה. חלק מהיחידות, כמו "עלי א־סייף" ו"זולפיקאר", מנוהלות על ידי אנשי חיזבאללה ופועלות לצד הצבא הסורי. כך שלישראל יש עוד לא מעט מטרות בסוריה.

     

    זאת ועוד: אם בעבר תקף חיל האוויר בעיקר יעדים ספציפיים שהיו קשורים להברחות של אמצעי לחימה – למשל שיירות – בשנתיים־שלוש האחרונות היעדים כוללים גם תשתיות משטר סוריות המשרתות את האינטרס האיראני. נמל לטקיה, המשמש את האיראנים להעברת אמל"ח וציוד, הותקף פעמיים בחודש האחרון, פעולות המיוחסות על פי פרסומים לישראל. הרוסים שנמצאים בבסיס חמיימים, לא הרחק משם, נשארו לשבת על הגדר. הם לא רוצים לראות את האיראנים בלטקיה.

     

    אם בתחום הצבאי מוצאים את עצמם האיראנים פגיעים על אדמת סוריה ובגולן, בתחום האזרחי הם ממשיכים לתקוע יתדות בסוריה. מרג' א־זהור שבמדבר הסורי הפכה לעיר איראנית. דרום דמשק היא בפועל טריטוריה איראנית. אסד ביטל את תפקיד המופתי הסוני הראשי של סוריה ובמקומו נתן יד להקמת מועצת חכמים שהעדה השיעית – מיעוט בסוריה – נהנית בה מהשפעה גדולה. יש דיווחים על מסגדים סוניים בסוריה המאמצים את הגישה השיעית. כך שגם אם האיראנים ינמיכו את הפרופיל הצבאי שלהם בסוריה, זהו הישג לטווח קצר. ההשקעות האיראניות בחברה הסורית הן לטווח ארוך. תחת השפעה איראנית – חברתית, תרבותית וכלכלית – הגולן הסורי עלול להוות בעיה ביטחונית לישראל.

     

    fishmanalex1@gmail.com

     

     

     


    פרסום ראשון: 06.01.22 , 16:20
    yed660100