"המשטרה השתמשה בתוכנת ריגול כדי לעקוב אחר יחסיו האינטימיים של פעיל חברתי"

נפרצו כל הגבולות? כלכליסט מפרסם הבוקר כי המשטרה פרצה לסלולרי של פעיל חברתי נשוי, גילתה שהוא נפגש עם גברים באפליקציית היכרויות — והעבירה את המידע ליחידת המעקבים • יממה לאחר החשיפה על כך שהמשטרה הפעילה תוכנת ריגול כדי לעקוב אחר אזרחים, כעת מתברר שאינה בוחלת באמצעים כדי לאסוף מידע אינטימי על הציבור • כפי שנחשף ב־ynet, אפילו ח"כ דוד ביטן היה על הכוונת: “חושדים כי חומרי חקירה נגדו נאספו על ידי תוכנת ריגול”, מסרו פרקליטיו • המשטרה: "הטענות חוטאות לאמת”

מיד לאחר שנחשף כי המשטרה עשתה לכאורה שימוש פסול בתוכנת הריגול של חברת הסייבר הישראלית NSO כדי לעקוב אחר אזרחים ישראלים ללא פיקוח, מיהרו השר לביטחון הפנים, היועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה וחברי ועדת החוקה בכנסת לדרוש מהמשטרה הבהרות. כדאי שימתינו: תיבת הפנדורה שנפתחה מעלה חשש כי זה היה רק קצה הקרחון. השימוש הבעייתי שעושה לכאורה המשטרה באמצעים טכנולוגיים על מנת לעקוב אחר אזרחים, כך מסתמן, זלגה גם לתחומים אחרים לרבות חקירת השחיתות הרגישה נגד ח"כ דוד ביטן ומעקב אחר חייו האינטימיים של פעיל חברתי.

 

הבוקר מפרסם תומר גנון ב”כלכליסט” כי יחידת סיגינט של המשטרה שתלה תוכנה של NSO בטלפון של פעיל חברתי, ומצאה שהוא משתמש באפליקציית “גריינדר” להיכרויות בין גברים, בזמן שהוא נשוי. החיטוט הפולשני הניב תיק מודיעיני על ה”יעד”, שבו צוין שהמידע הזה יכול לשמש “מנוף לחקירה” נגדו.

 

במקרה של אותו אדם, המידע שהושג מההשתלטות על הטלפון שלו הוכנס למצגת, שהוצגה לאחר השלמת האיסוף לקצין המ”מ. באותה מצגת נכתב כך: “הולך עם גברים ככל הנראה, בזמן שהוא נשוי – מנוף לחקירה, להכין חיסיון, להגיד ליחידה להכין צו האזנות”. לפי התחקיר, החוקרים מסרו ליחידת עיקוב מחוזית מידע על מועדי פגישות שלו עם אותם אנשים — על מנת שיעקבו אחריו בשטח.

 

כך, בזמן שהמשטרה מנסה לטעון לאחר חשיפות “כלכליסט” ביומיים האחרונים כי “אזרחים תמימים” אינם נעקבים, וכי הפעילות נעשית “לפי צו”, המקרים הקונקרטיים שהועלו בתחקיר מציגים תמונה שונה לגמרי.

 

בחלקו השני של התחקיר שפורסם אתמול, למשל, נחשף כי חטיבת הסייבר של המשטרה גם מעסיקה האקרים חיצוניים בתשלום לצורך איסוף מידע מודיעיני. מדובר באזרחים ללא סיווג ביטחוני שלא הוכשרו כשוטרים, אך נחשפים למידע אישי וסודי של אזרחים. בין היתר, נחשף כי הם פרצו לרשתות WiFi, למצלמות פרטיות ולטלפונים שהמשטרה לא הצליחה לפרוץ אליהם. כל הפעולות הללו, כמו גם השימוש בתוכנת הריגול של NSO, בוצעו ללא צו בית משפט.

 

בתחקיר נחשף כיצד מצלמות אבטחה בבית עסק באזור המרכז תיעדו עבירה פלילית חמורה של איש ציבור בכיר. בשלב ראשון, הצליחו חוקרי המשטרה לשים את ידם על הצילומים המרשיעים לכאורה. כתב אישום הוגש. עד כאן זה נראה היה כמו חקירה שגרתית ומוצלחת של המשטרה. למעט העובדה שהיא לא בוצעה על ידי השוטרים עצמם. אלא מי שהשתלט מרחוק על מצלמות האבטחה היה האקר ישראלי, אלישי טובול שמו. טובול הוא אזרח, לא שוטר, ואין לו כל הכשרה בתחום.

 

מהתחקיר עולה כי חטיבת הסייבר סיגינט של המשטרה, זרוע איסוף המודיעין הטכנולוגי באגף החקירות והמודיעין, שכרה במהלך השנים האחרונות לפחות שלושה האקרים חיצוניים, שעבדו כקבלני משנה שלה בתשלום, כדי לסייע באיסוף מודיעין ובפיצוח פרשיות פליליות. חשוב לציין: מדובר באזרחים שנחשפו למידע סודי ביותר ללא סיווג ביטחוני, ללא חתימה על התחייבות שו"ס (שותפי סוד) וללא בדיקות פוליגרף תקופתיות על מנת למנוע ניצול לרעה של המידע שנחשפו אליו.

 

לפי התחקיר, עבודתם של חלק מההאקרים נעשתה לא פעם בדרכים לא חוקיות. למשל, באמצעות פריצה לרשתות WiFi סגורות, הורדת סרטונים ממצלמות במעגל סגור של חברות פרטיות, פריצה ועיון בתיקי ביטוח, ופריצה לטלפונים שהמשטרה לא הצליחה לשתול בהם את תוכנת פגסוס של NSO. הפעולות בוצעו כאמור ללא פיקוח שיפוטי.

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הטענות חוטאות לאמת. משטרת ישראל פועלת בהתאם לסמכויות המוקנות לה בחוק וככל שנדרש על פי צווי בית המשפט, במסגרת נהלים וכללים שנקבעו על ידי הגורמים המוסמכים.

 

הפרשה המטלטלת הורגשה כל הדרך עד לבית המשפט המחוזי בלוד: אתמול התייצב לראשונה בבית המשפט ח"כ דוד ביטן למשפט השחיתות והשוחד המתנהל נגדו. בצל פתיחת משפטו, שנמצא בשלב הדיונים המקדימים, טען גורם בכיר במערכת אכיפת החוק כי המשטרה השתמשה בתוכנת ריגול של חברת NSO גם בחקירת פרשת השחיתות שבה עומד לדין ביטן. לדברי הגורם, התוכנה הופעלה נגד מקורב לביטן שחשוד היה גם כן בפרשה. פרקליטיו של ביטן, עורכי הדין דוד פורר ולימור לוי, חיזקו את הטענה כשמסרו: "מכיוון שחומר החקירה בתיק של ח"כ דוד ביטן כולל צילומים מבית עסק במרכז הארץ, בכוונתנו לבדוק אם המשטרה השתמשה בתוכנת NSO בתיק של ביטן או השיגה ראיות באמצעות האקרים, בדרך שעוקפת את המגבלות החוקיות שחלות על האזנות לחבר כנסת".

 

דוד ביטן | צילום: מוטי קמחי
דוד ביטן | צילום: מוטי קמחי

 

החקירה בעניינו של ח"כ ביטן התנהלה בתקופת המפכ"ל הקודם, רב־ניצב רוני אלשיך. מהתחקיר עולה כי אלשיך דחף לתוצאות מהירות בחקירות המשטרה תוך שימוש בכלים טכנולוגיים כדי לחזק את המאבק בפשיעה האלימה ובעבירות שחיתות. הוא ביקש לנצל במהירות את היעדרה של חקיקה מסודרת בנושא, תוך התעלמות משאלות משפטיות מורכבות הנוגעות לזכויות אזרח, הפעלת אמצעים בלתי מידתיים נגד אזרחים ובעיקר פגיעה בפרטיות. בין היתר, אלשייך גייס לשורות המשטרה קצינים מיחידות מודיעין הסודיות של צה"ל, שתפיסת עולמם זהה לשלו.

 

במשטרה נמנעו מלהגיב לחקירת ביטן, שכן המשפט עדיין מתנהל, אך מסרו בתגובה: "אין שחר לטענות המועלות בפרסומים השונים".

 

בהכנת הידיעה השתתף יורם ירקוני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים