yed300250
הכי מטוקבקות
    פינג פונג
    7 ימים • 02.02.2022
    "בהערכה די פרועה אגיד שאני מקווה שהחורף הבא ייראה אחרת. לא שהנגיף ייעלם, אבל יש אפשרות שזה הגל האחרון המשמעותי"
    מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש מגלה סימנים של אופטימיות לגבי המגפה, ומדבר גם על הרגע שבו מתנגדי החיסונים הצליחו לפגוע בו, הקריירה שפיספס כשחקן כדורגל, והפעם ההיא באילת, שעלה להופיע עירום על במה
    רז שכניק

    פרופ' נחמן אש, נשוי לד"ר שפרה אש ואב לשלושה, נולד בשנת 1961 וגדל בפתח־תקווה. למד בתיכון עמל ב', במגמת מכשור ובקרה. התגייס לצה"ל כעתודאי, ולמד רפואה באוניברסיטת תל־אביב. בהמשך עבר קורס קצינים ושירת כרופא בגבעתי ובסיירת מטכ"ל. היה הרופא הראשון שטיפל בפצועי אסון צאלים ב'. ב־1999 למד לתואר שני במחשוב רפואי בהרווארד וב־MIT בארה"ב. בוגר תואר שני במדע המדינה באוניברסיטת חיפה. ב־2007 מונה לקצין רפואה ראשי בצה"ל. אחרי השחרור מונה ב־2012 לסמנכ"ל בכיר למידע ומחשוב במשרד הבריאות, וב־2014 מונה לראש חטיבת הבריאות של מכבי שירותי בריאות. מנובמבר 2020 שימש כפרויקטור הקורונה בישראל וביוני האחרון מונה גם למנכ"ל משרד הבריאות.

     

    שמע, אמרו לי שיש לך את התשובה הבלעדית לשאלה מתי כל זה ייגמר.

     

    "נגיף הקורונה לימד אותנו הרבה שיעורים בצניעות, והמחיש לנו מספר פעמים למי ניתנה הנבואה. מי האמין בינואר 2021, כאשר היינו בשיאו של מבצע החיסונים, ראשונים בעולם, שכעבור שנה נמצא את עצמנו עם קרוב למאה אלף מאומתים ביום? אז אני אופטימי, אבל מסרב להתנבא".

     

    אז בוא נלך על האופטימיות. האם האומיקרון מסמל את תחילת הסוף של המגפה?

     

    "רבים מאיתנו נדבקים מדי יום. לשמחתנו, המחלה קלה יותר מאשר זו שנגרמה על ידי וריאנטים קודמים, כך שבאופן תיאורטי ייתכן שזה מסמן את סיומה של המגפה. אלא שהדבר תלוי בהגנה שנוצרת בגוף נגד וריאנטים אחרים שיופיעו בהמשך, ובהתחסנות של האוכלוסייה, כאשר ההגנה הזו תתחיל להתפוגג עם הזמן. בסופו של דבר, הפתרון שיוביל לסיומה של המגפה לאורך זמן הוא התחסנות האוכלוסייה. בהערכה די פרועה אגיד שאני מקווה שהחורף הבא ייראה אחרת. לא שהנגיף ייעלם, אבל שלא נחווה גלים כאלה. אני מעריך שיש אפשרות שזה הגל האחרון המשמעותי. ויכול להיות שלפני החורף הבא נצטרך מבצע חיסונים נוסף".

     

    יש יותר ויותר עדויות על תופעות נוירולוגיות בקרב ילדים חולי קורונה, מעבר לפימס המדובר. מה אתה יכול לספר לנו?

     

    "מבין מאות אלפי הילדים שנדבקו בנגיף בחודש האחרון, היו מספר מקרים בודדים של תחלואה מלווה בתופעות נוירולוגיות. אני מעריך שלא מדובר בתופעה מיוחדת לאומיקרון, וכפי שנגיפים אחרים יכולים - במקרים נדירים - לפגוע במערכת העצבים המרכזית, כך גם הקורונה. אנחנו לא יודעים עדיין אם התופעות האלה חולפות, ומתי. אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי התופעה. זו הזדמנות להדגיש את החשיבות של חיסון ילדים למניעת תופעות כאלה או סיבוכים מאוחרים כמו פימס ותופעות המיוחסות ללונג־קוביד. הוכח שחיסונים מגינים מפני כל הדברים האלה".

     

    אתה ומשרד הבריאות הייתם נגד סיום בידודי הילדים בבתי הספר. מה לדעתך המחיר שנשלם בשבועות הקרובים?

     

    "לפני כשבוע, יום לפני תחילת מתווה החינוך החדש, ביקשנו לדחות את תחילתו בשבוע. הסיבות היו העלייה בתחלואה והחשש מהעומס בבתי החולים. בדיונים אינטנסיביים שקיימנו באותו יום, שיפרנו את המתווה, והפכנו אותו לבטוח יותר: קבענו את חובת הדיווח על ביצוע הבדיקות בפורטל משרד החינוך, יצרנו מוטיבציה גבוהה לביצוע הבדיקות וקבענו שמי שלא מבצע אותן, ייכנס לבידוד אם אותר מאומת בכיתה. קבענו שאם ילד נחשף למאומת בבית, הוא חייב בבידוד. להערכתי, השיפורים האלה במתווה יובילו לביצוע בדיקות רבות של התלמידים, לגילוי מאומתים שלא היו מתגלים אחרת, ועל ידי כך, נוכל להפחית את ההדבקות בבית הספר, כדי שלא תהיה עלייה משמעותית בתחלואה עם תחילתו של המתווה החדש. בכל מקרה, אנחנו כמובן עוקבים באופן שוטף אחרי הנתונים, על מנת לזהות שינוי מגמה, אם יופיע".

     

    מה למשל יוביל לשינוי במדיניות?

     

    "יכולים להיות כמה דברים. או התפרצות תחלואה בלתי סבירה או שנראה סיבוכים שהיום אנחנו לא רואים. שאלת על התופעות הנוירולוגיות, ואם נגלה פתאום שיש לנו הרבה, המונים, אם יהיו עומסים בלתי סבירים על בתי החולים מבחינת הילדים, אלה הדברים שיכולים להחזיר את מדיניות הבידודים של הילדים".

     

    כמובן שגם הילדים משלמים מחיר, ובינתיים זמן ההמתנה הממוצע להשיג פסיכולוג או פסיכיאטר ילדים בשירות הציבורי הוא בלתי אפשרי. למה בעצם?

     

    "אני מודע לעלייה בחרדה, באלימות ובתופעות נפשיות אחרות בקרב הילדים כתוצאה מהשפעותיה של המגפה. לכן חברו שלושה משרדי ממשלה, בריאות, רווחה וחינוך, לגיבוש תוכנית למתן מענה נרחב יותר לילדים הסובלים מהבעיות האלה. התוכנית תגדיל את הזמינות של שירותי בריאות הנפש לילדים שצריכים אותם. התורים הארוכים נובעים ממחסור במטפלים מסיבות שונות, ואנחנו פועלים להרחיב את היצע המטפלים במסגרת התוכנית החדשה הזו, ובכלל".

     

    למה אתם מתנגדים להסרת התו הירוק? נראה שהוא שריד ארכיאולוגי כבר.

     

    "בוא נעשה סדר. התו הירוק הינו כלי אפידמיולוגי, שנועד להקטין הדבקות על ידי יצירת מרחב בטוח יותר לפעילויות שונות, מאירועי תרבות ועד לפעילות בחדר הכושר, באמצעות חיסונים ובדיקות אנטיגן למי שאינו מחוסן. יש לו עדיין משמעות בהפחתת הדבקות ובהקטנת התפשטות התחלואה. זה נכון שבעידן האומיקרון התו הירוק איבד חלק מהשפעתו, מאחר שהווריאנט מדביק גם מחוסנים. שאלת נחיצות התו הירוק בעת הזו תלויה באיזון בין התועלת שנותרה בו, לבין המחירים שמשלמים על המשך התוקף שלו, בפן הכלכלי ובפן החברתי. ההחלטה לגבי המשך הנהגת התו הירוק תלויה במציאת מתווה שבו הערך יגבר על המחיר".

     

    אז מתי להערכתך הוא יוסר לחלוטין?

     

    "מעריך שביציאה מהגל הזה. יש עדיין סימן שאלה גדול מתי יסתיים הגל הזה במובן שנרד לרמת תחלואה נמוכה".

     

    אם מסתכלים על המספרים, מבצע חיסוני הילדים נכשל. יודע לומר כבר היום מדוע? מי אשם?

     

    "מספר הילדים בני חמש עד 12 שהתחסנו נמוך ממה שהיינו רוצים לראות: רק כרבע מהילדים התחסן. אני מעריך שזו תוצאה של החשש של הורים לחסן את הילדים, חשש שאיננו מוצדק לטעמי. למרות מאמצי הסברה רבים והנגשת החיסונים לבתי הספר ולרשויות, ההיענות של הילדים - והוריהם - נשארה נמוכה. לדעתי, היו מספר גורמים שתרמו לכך, ביניהם ההשפעה הרבה של מתנגדי החיסונים, שעשו מאמצים רבים להרתיע את הציבור מפני חיסון הילדים - וכן הפצת שקרים ופייק ניוז בדרכים שונות. לצערי, חווינו במהלך שיאו של מבצע חיסוני הילדים תופעות כמו כתובות על קירות בית הספר, הפגנות ואף איומים על תומכי חיסונים. אני בטוח שהייתה לכך השפעה הרסנית".

     

    האיומים האלה הגיעו גם אליך?

     

    "אני לא חש מאוים וממשיך בחיי ובתפקידי כרגיל, ללא מורא. היו הפגנות מול הבית שלי וקיבלתי הודעות נאצה ממתנגדי חיסונים. הזכירו לי בהודעות האלה את פשעי הנאצים וחוקי נירנברג, כאילו יש קשר בין דברים נוראיים אלו להחלטות שלי על חיסון הציבור. אני מצטער מאוד שהשיח הגיע לכך שמאיימים על אנשי ציבור, שחייהם מוקדשים לבריאותו של הציבור".

     

    עד עכשיו נראה שהחיסון הרביעי לא באמת עזר לבני ה־60 פלוס מול האומיקרון. עד כמה הייתה היענות מתחת לגיל הזה להתחסן ברביעית?

     

    "ההחלטה שקיבלתי על מתן החיסון הרביעי התקבלה לאחר לבטים רבים, ולשמחתי מעל חצי מיליון בני ה־60 פלוס החליטו להתחסן. בניתוח הנתונים ניתן לראות בבירור שהחיסון הרביעי יעיל. הוא מונע הדבקות פי שניים יותר טוב מהחיסון השלישי, שיעילותו מתפוגגת עם הזמן, ומונע תחלואה קשה בערך פי ארבעה. אלה תוצאות טובות מאוד ומעודדות, שתרמו לירידה מוקדמת של התחלואה במבוגרים ולהגנה על חייהם. כשראינו את התוצאות האלה, הרחבנו את אוכלוסיית היעד לחיסון הרביעי גם לבני פחות מ־60, אם הם סובלים ממחלות רקע או שיש להם סיכון גדול יותר להדבקה. עדיין לא עבר מספיק זמן על מנת שנראה את גודל ההיענות של האוכלוסייה הצעירה לקבלת החיסון".

     

    בסוף השבוע האחרון נראה שיצאו תדרוכים של לשכת ראש הממשלה נגד ד"ר שרון אלרעי פרייס. איך אפשר להתנהל בתוך מאבקי הלשכות האלה?

     

    "אחד המפתחות העיקריים להצלחה במאבק במגפה הוא העמידה האחידה של כל הגורמים המעורבים בהתמודדות עם האתגר הגדול. לצערי, לאורך כל התקופה, היו אירועים ואמירות שפגעו באחידות הזו. כאשר אתה נדרש לעסוק במענה לדברים כאלה, שמופנים נגדך, זה פוגע בהשגת היעדים".

     

    תוכל לתת דוגמאות?

     

    "למשל המאבקים מול משרד החינוך, שבמסגרתם היו תדרוכים נגד אנשי מקצוע במשרד הבריאות. ד"ר אלרעי פרייס הינה אשת מקצוע מצוינת ואמיצה, שממלאת את תפקידה בצורה מצוינת. דעותיה ודעותינו ימשיכו להישמע, גם אם אינן נוחות. זה חלק מתפקידנו".

     

    הגל הנוכחי נוהל כמו שצריך? לפחות בהתחלה זה היה נראה שאתם מזגזגים.

     

    "גל האומיקרון היה ועדיין גל מאתגר מאוד, מאחר שהוא שובר את פרדיגמת ההתמודדות עם המגפה עד כה. הכלים שהיו יעילים בגלים הקודמים, כגון מגבלות וסגרים, כבר אינם רלוונטיים בגלל יכולת ההדבקה הגבוהה של הגל, וגם החיסונים נפרצו על ידי הווריאנט. בנוסף, הוא גורם למחלה קלה יותר, כך שהחשש של הציבור מפני הדבקה ירד מאוד, וכתוצאה מכך ירדה גם ההקפדה על ההנחיות. אני חושב שלא ניתן היה למנוע את התפרצות הגל בגלל רמת ההדבקה הגבוהה מאוד של הווריאנט. בתחילת הדרך עוד סברנו שמגבלות התקהלות יכולות לעזור בהפחתת התפשטות התחלואה, אבל מהר מאוד הבנו שזה בלתי אפשרי".

     

    היית עושה משהו אחרת בדיעבד?

     

    "מרחיב מאוד את ההסברה והשכנוע להתחסן, גם בקרב הילדים וגם בקהל היעד לחיסון הדחף השלישי. לו היינו מחוסנים יותר, עוצמת הגל החמישי הייתה נמוכה יותר".

     

    נשיא צרפת מקרון אמר שצריך למרר את חיי הלא־מחוסנים. מסכים איתו?

     

    "אני מאמין בהסברה ובשכנוע ולא בענישה או בהגבלות נגד מי שלא התחסן, לכן אינני בעד למרר את החיים למי שלא התחסן. יש הרואים את כללי התו הירוק כאמצעי להטלת הגבלות על לא מחוסנים, אבל אנחנו מקפידים להסביר שמטרת התו הירוק היא אפידמיולוגית – צמצום הדבקות – ולא הגבלה על לא מחוסנים".

     

    לאורך הדרך חשבת פה ושם להתפטר מתפקיד פרויקטור הקורונה?

     

    "שמע, למרות שהתפקיד שאותו אנחנו ממלאים הוא קשה ותובעני, עד כדי כפוי טובה לעיתים, אני לא זוכר אף רגע שבו חשבתי להתפטר. גם ברגעים הקשים, כאשר לא קיבלו את דעתי, אמרתי לעצמי שוב ושוב שאלה הם הכללים במדינה דמוקרטית, ועליי לעשות את המיטב במסגרת המציאות הזו. היו רגעים קשים בתקופות של עלייה בתחלואה והיו גם רגעי סיפוק, שבהם ראיתי את המצב משתפר כתוצאה מהחלטות נכונות שהובלנו".

     

    מכיוון חברת מודרנה יצא חשש שבמקרה שאדם נדבק באומיקרון ובדלתא יחד, עלולה להיווצר מוטציה חדשה, קטלנית כמו הדלתא, ומידבקת כמו האומיקרון. נשמע כמו גיהינום שבפתח.

     

    "קטונתי מלחלוק על המדען הראשי של מודרנה, שהעלה את האפשרות הזו, אבל הסיכוי שהדבר הזה יקרה הוא נמוך מאוד לדעתי. האפשרות שתתפתח מוטציה יותר קטלנית, קיימת. אבל אני לא חושב שזה יקרה במנגנון המתואר כתוצאה מהדבקה של שני וריאנטים את אותו אדם. ובכלל, אני סבור שלא צריך להפחיד את עצמנו במחשבות על וריאנטים קטלניים".

     

    זה חלק מתופעות הלוואי של התקופה, אבל נשנה כיוון: מה ההצלחה הכי גדולה שלך כפרויקטור הקורונה?

     

    "הסיפוק הגדול ביותר היה בתהליך היציאה מהגל השלישי, תוך כדי בניית מתווה התו הירוק על בסיס מבצע החיסונים המוצלח. זו הייתה תוצאה של עבודת צוות של אנשי המקצוע המובילים במשרד הבריאות, שהובילה לתקופה ארוכה יחסית, של תחלואה נמוכה, כזו שאיפשרה לציבור לצאת מהטראומה של תקופות הסגר הממושכות ולחזור לחיים רגילים".

     

    והכישלון?

     

    "אני חש שלא הצלחנו בהתמודדות עם הסברת הכזב של מתנגדי החיסונים. על אף שמרבית האוכלוסייה הלכה איתנו והתחסנה, נותרו רבים מדי שלא בחרו בחיסון".

     

    אגב, למה היה חשוב למשרד להוציא הודעה נדירה על פייק ניוז, בעקבות הפוסט שקידמו אורלי וגיא לגבי קשר אפשרי בין לידות שקטות לחיסוני קורונה?

     

    "אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים מולנו הוא להתמודד עם השקרים והדהוד אי־הדיוקים של מתנגדי החיסונים בחוסר אחריות עד כדי נזק ממשי. אנחנו יודעים שכל אמירה שמתבססת לכאורה על עובדות - שאינן אמיתיות - משפיעה על דעת הקהל ותורמת להקטנת מספר המתחסנים. יש חשיבות עצומה להגיב מהר ובאופן ברור. הדבר נכון במיוחד ככל שמדובר בהשפעה על התחסנות של נשים בהיריון. למדנו לאורך הזמן על הסיכון לתחלואה קשה של נשים בהיריון, ומאחר שידיעות על כך שהחיסון גורם להפלות שקטות עלולות להרתיע נשים רבות מלהתחסן, יש חשיבות עצומה לסתור ידיעות כאלו במהירות, על מנת שלא ישפיעו".

     

    אתה כבר מצולק בוודאי מהמערכת הפוליטית בתקופה הזו. מה למדת בהיבט הזה?

     

    "המבט מבחוץ על המערכת הפוליטית שונה מאוד מההתנסות מבפנים. למדתי על מגבלות הכוח של המנהיג, שצריך להוביל להסכמה של המתנגדים בתוך הקבינט במחיר של ויתורים משמעותיים. אתה כמובן יודע שקח ותן זה כלי משמעותי בחיים בכלל, ובפוליטיקה בפרט, אבל הפתיע אותי השימוש הרב בו, גם ברמת המנהיגות הגבוהה ביותר. אני לא רוצה, מעבר לזה, להיכנס לסוגיות פוליטיות".

     

    מתישהו הפרוטוקולים החשאיים של קבינט הקורונה יותרו לפרסום. מה נגלה שם?

     

    "אני יכול לומר בביטחון שלא נגלה שום דבר שיפתיע אותנו. הדיונים, שחלקם התנהלו בזום, היו חשופים למדי לציבור. הדברים העסיסיים הודלפו וכל השאר בדרך כלל משעמם וצפוי".

     

    משוכנע? כי יש עדיין כאלו שטוענים, כמו מנהל המכון הביולוגי לשעבר, פרופ' שמואל שפירא, שישראל הייתה מעבדת הניסוי של פייזר. דעתך?

     

    "שטויות. מדינת ישראל מיסדה מערכת יחסים עם חברת פייזר שהייתה טובה ומועילה לשני הצדדים. התאפשר לנו להביא חיסונים במספר גבוה ומוקדם ככל שניתן, על מנת שנוכל לצאת מגלי התחלואה מהר יותר – והיה לכך ערך רב לאזרחי ישראל, כולל צמצום תחלואה קשה ותמותה. לצד זה היו יכולים אנשי משרד הבריאות לנתח את הנתונים ולהציג לעולם תובנות על יעילות החיסונים ודעיכה ביעילותם. התובנות האלה היו לערך רב, בראש ובראשונה לנו, וגם לעולם כולו. מדינת ישראל חלוצה בעניין הזה, ותורמת את המידע החשוב למדינות אחרות בעולם, שלומדות ממנה".

     

    “מערכת היחסים עם פייזר הייתה טובה לשני הצדדים", אש מתחסן | צילום: עידו ארז
    “מערכת היחסים עם פייזר הייתה טובה לשני הצדדים", אש מתחסן | צילום: עידו ארז

     

    קצת מדכדך ברמה התיאורטית שלא המשכנו לפתח את החיסון הישראלי. הוא ממשיך עכשיו לשלבים הבאים במדינות זרות. החמצה?

     

    "אנחנו ממשיכים בתהליך הפיתוח של החיסון הישראלי והמחקר שנועד להראות את בטיחותו ויעילותו. התהליך לא הפסיק. המעבר לביצוע השלבים הבאים של המחקר במדינות זרות נובע מהיכולת לגייס מתנדבים למחקר במדינות אלו".

     

    כבר רואה וירוס מסוכן חדש באופק?

     

    "כפי שלא צפינו את ההתפרצות של המגפה כתוצאה מהווירוס הזה ממשפחת הקורונה, אני לא חושב שאפשר לראות את הווירוס הבא שיפתיע אותנו. יחד עם זאת, אחד מהכלים החשובים שאנחנו מפתחים הוא יכולת איסוף מודיעין טובה, שתאתר סיכונים אלו מוקדם ככל האפשר, תלמד על מאפייניהם ותכין תגובה מיידית כדי שנהיה מוכנים להתמודדות מהר ככל שניתן וטוב ככל האפשר".

     

    יש לקח אחד גדול שהמגפה הזו משאירה לנו, האנושות?

     

    "אני חושב שהלקח החשוב, שעדיין לא נלמד, הוא איך מנהלים מגפה כזו מתוך ראיית העולם כולו כיחידה אחת, שצריכה להתמודד עם האיום ביעילות הגדולה ביותר, כדי להסירו. כפי שלא ניתן להתמודד עם ההתחממות הגלובלית בלי שיתוף פעולה עולמי, כך לא ניתן לעצור מגפה בעידן הזה בלי לתת מענה להתפשטות של הנגיף בכל המקומות בעולם. עדיין לא למדנו איך לשתף פעולה כדי להגיע ליעד הזה. העיסוק במגפה כמעט אך ורק ברמה המדינתית בלבד, משאיר פערים רבים במקומות שיכולים להיות המקור לווריאנט הבא".

     

    מה הזיכרון הכי מוקדם שלך?

     

    "אבא שלי חוזר על מדים במלחמת ששת הימים. הייתי אז בן שש, מלא גאווה באבא ששב מהמלחמה, למרות שלא ממש הבנתי מה עבר עליו".

     

    מה הפחד הכי גדול שלך?

     

    "להיכשל. זה פחד שקיים בתפקידים מאתגרים, כמו זה של הפרויקטור. אתה יודע שאתה הולך למשהו ענק ויודע שאתה יכול להיכשל. זה מפחיד. אני חי עם זה, יודע שזה קיים וזה לא משהו שמשתק אותי. אולי הפוך".

     

    מתי היית הכי קרוב למוות?

     

    "לא הרגשתי אף פעם ממש קרוב למוות, אבל הייתי מעורב בתקרית ירי מעבר לקווי האויב, וכרופא הייתי צריך לטפל בנפגעים".

     

    מניח שכרופא צבאי הצלת לא מעט חיים. יש מקרה שנחרת אצלך?

     

    "כשהייתי רופא גדודי בגבעתי הייתה תאונת אימונים מירי של מרגמה והיה פצוע קשה. לא הייתי הרופא היחיד שם, היו כמה, ולא הצלחנו להציל את החיים שלו. זו תחושה לא נעימה. מהצד השני של העולם הזה, אני עד היום בקשר עם מישהו שנפצע בצאלים".

     

    מה ההחמצה הגדולה של חייך?

     

    "שלא הפכתי לשחקן כדורגל. שיחקתי במכבי פ"ת, כמגן שמאלי, עד קבוצת הנוער. הפסקתי כי זה התנגש לי עם הקורס במד"א. אחרי שנים, כשהייתי קרפ"ר, עשיתי סיור בקופת חולים מאוחדת, ויצא שאחד הבכירים שם היה המאמן שלי בנוער. עכשיו, לא הייתי מהכוכבים המרכזיים בקבוצה והזכרתי לו שהיה המאמן שלי בנוער. הוא אמר: 'טוב שלא התקדמת להיות שחקן כדורגל'. חלק מהסיבות שעזבתי אז היה המאמן, כי לא נתן לי הזדמנות. או שהייתי לא מספיק טוב".

     

    מתי בכית לאחרונה?

     

    "לא בוכה בדרך כלל".

     

    מה הרגע הכי מביך שהיה לך?

     

    "בירח הדבש שלי הופעתי בעירום על הבמה, בקלאב מד באילת. רגע, תתקן, היו כובעים שמכסים".

     

    מי צריך לבקש ממך סליחה ולמה?

     

    "הייתה מפגינה פרטית מול ביתי, ולאט־לאט היא אספה חברות. הן הציבו שלטים שאמרו: 'אתה יודע מה זה חוקי נירנברג'. זה היה אחד הדברים הפוגעים שחוויתי, משני טעמים. אני בן של ניצול שואה ואחד מהעיסוקים שלי הוא נושא הרפואה בשואה. אם יש דבר שאני מבין בו ומכיר לעומק, אלה הניסויים הנוראים שעשו הנאצים. לראות שלטים כאלה מול הפנים היה קשה מאוד עבורי. באיזשהו שלב, אחרי כמה פעמים, הזמנתי את המפגינים לפגישה במשרד שלי, ודיברנו. לא שזה שיכנע מישהו מהצדדים, אבל הם הפסיקו להפגין".

     

    "אחד הדברים הפוגעים שחוויתי", הפגנת מתנגדי חיסונים | צילום: יובל חן
    "אחד הדברים הפוגעים שחוויתי", הפגנת מתנגדי חיסונים | צילום: יובל חן

     

    ממי אתה צריך לבקש סליחה ולמה?

     

    "מאמא שלי, שלא ראיתי אותה כמה שבועות טובים, כי אני מפחד ללכת אליה בגלל הקורונה".

     

    הקורונה ביקרה במשפחה שלך?

     

    "הבן שלי, בן 26, היה חולה. הוא לומד רפואה בפראג וחלה שם לפני תקופת החיסונים".

     

    מה ההישג הכי גדול שלך לדעתך?

     

    "טיפוס על הקילימנג'רו. עשיתי את זה ב־2012 בקבוצה. הלילה האחרון מאוד קשה, הלכנו בסופת שלגים, קור אימים. זה אתגר מנטלי יותר מאשר אתגר פיזי".

     

    מי ישחק בתפקיד נחמן אש בסרט על חייך?

     

    "שלמה בראבא, שחקן גדול לדעתי".

     

    מה מדאיג אותך לפני השינה?

     

    "כמה מאומתים יהיו מחר כשאפתח את האפליקציה ואסתכל בה על הבוקר, ומה יהיה מקדם ההדבקה".

     

    ואתה מצליח לישון בלילה?

     

    "בין ארבע לחמש שעות. לא מסתדר עם זה כל כך. קשה".

     

    מתי היית הכי מאושר?

     

    "אין יום אחד, אבל הימים הכי משמחים שהיו לי נרשמו בטיולים המשפחתיים בחו"ל. הבילוי יחד של חמישתנו בסביבה שמנותקת מחיי היום־יום, טרקים בנופים מדהימים, זה משהו שאני מאוד מתגעגע אליו".

     

    איזה שיר ישמיעו בלוויה שלך?

     

    "לוקח את השיר של החתונה שלי, לאונרד כהן, Dance Me to the End of Love. לא ידעתי את הקשר של השיר לשואה, וגיליתי ברבות השנים. את לאונרד כהן אני מאוד אוהב".

     

    באיזו מילה אתה משתמש יותר מדי?

     

    "תראה..."

     

    איזו סדרה כולם צריכים לראות כרגע?

     

    "זה לא חדש, אבל 'מראה שחורה'. עסקתי לא מעט בחדשנות רפואית, אני מרצה על מחשוב רפואי, ומאוד מעניין אותי העיסוק בטכנולוגיות וההשפעה שלהן על ההתנהגות האנושית ועל סוגיות אתיות שכרוכות בהן. 'מראה שחורה' מביאה לידי ביטוי דברים קיצוניים בתחום וכמובן דמיוניים".

     

    מה הגילטי פלז'ר שלך?

     

    "שוקולד קשור בי לאורך כל השנים. יש תקופות שאני מצליח להתנזר. בתקופה הזו אני לפעמים גונב לראש המטה שלי מהמצבורים שלה".

     

    האם עברת פעם חוויה על־טבעית?

     

    "לפני הרבה שנים היה לי כלב שחייו היו סביב עץ לימון, המלונה הייתה ליד, עולמו בכללי. יום אחד הוא מת. כעבור כמה שבועות גם העץ מת".

     

    מיילי סיירוס או ג'סטין ביבר?

     

    "אין לי מושג".

     

    ריהאנה או ביונסה?

     

    "אפשר חוה אלברשטיין?"

     

    מה הדבר שאתה הכי שונא במראה החיצוני שלך?

     

    "אני בגיל שבו אני חייב להיות שלם עם עצמי".

     

    באיזו תוכנית ריאליטי היית מסכים להשתתף?

     

    "שום סיכוי שאשתתף בריאליטי".

     


    פרסום ראשון: 02.02.22 , 22:49
    yed660100