בקיצור, חמין

אמרתם חמין, אמרתם הכנות מקדימות והרבה סבלנות. אבל מה לעשות שבקצב החיים של כולנו לפעמים זה פשוט לא אפשרי. אז הנה לכם חמין מהיר שמתבשל ב־4 שעות(!), שלא דורש השריה ארוכה של קטניות ובישול ארוך ואיטי. חמין, גרסה לממהרים

מכירים את הרגע הזה, לרוב בשישי בבוקר, שהגשם מתחיל לרדת והרוחות מתחזקות וכל מה שאתם רוצים זה סיר חמין שילווה את הסופ"ש? אז לי זה קורה כל שבוע בערך מהרגע שהחורף כאן. הבעיה היא שבכל פעם מחדש אני שוכחת להשרות את הקטניות לילה קודם, או לא מספיק סבלנית לחכות 12 שעות עד שהחמין יבלה את הלילה בתנור.

 

בכלל, חמין הוא אחד המאכלים שדורשים הכי הרבה סבלנות ואיפוק. תראו לי מישהו שלא קם בלילה כדי לבדוק את הסיר או לאכול ממנו בארבע לפנות בוקר כי אי־אפשר עם הריח.

 

אז הפעם הכנתי לכם מתכון לחמין שמוכן תוך 4 שעות (אפילו קודם) וגם לא מצריך השריה מקדימה. ואני אוהבת אותו גם כי הוא מביא איתו טעמים עמוקים למרות זמן האפייה הקצר יחסית וגם כי קל מאוד להכין אותו. בעצם, כל מה שצריך זה לטגן מלא בצל ומעל להניח את כל מרכיבי החמין. בנפרד מערבבים את נוזל הבישול, שופכים לסיר - וזהו. תוך 4 שעות יתקבל חמין משגע עם ריח שאין שני לו.

 

ומה מגישים ליד? את החמוצים מהמדור של השבוע שעבר, שגם אותם לוקח שעה להכין. תודו שמדובר בדיל משתלם.

 

טל סיון ציפורין
טל סיון ציפורין

 

חמין עוף/צמחוני ב־4 שעות

 

מה צריך (לסיר חמין גדול שיכול להיכנס לתנור):

 

• 4 כפות שמן זית

 

• 2 בצלים לבנים, קלופים

 

• 10 שיני שום, קלופות

 

• 6 חלקי עוף או נתחי פרגית – לגרסה צמחונית מוותרים על העוף

 

• 1 כוס גריסי פנינה

 

• 2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים

 

• 3/4 כוס שעועית מש - לא חובה

 

• 3/4 כוס שעועית אזוקי – לא חובה

 

• 2 כוסות שעועית לבנה/חומה מבושלת (קפואה משקית)

 

• 9-7 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים

 

• 9-7 ביצים

 

• 3 ראשי שום

 

לנוזל הבישול:

 

• 1 ליטר מים *כמות מדויקת בשלבי הכנה

 

• 2 כפות פפריקה מתוקה

 

• 1 כף מלח

 

• 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

 

• 3 כפות דבש/סילאן

 

• 1 כף סוכר חום

 

• 1/2 כפית אבקת שום

 

• 3 כפות שמן זית

 

כך עושים:

 

1. אם יש לכם זמן, ניתן להשרות גריסים, שעועית מש ושעועית אזוקי במים למשך הלילה ולסנן בבוקר. אם לא, אפשר רק לשטוף אותם היטב.

 

2. קוצצים את הבצלים לקוביות וחותכים את השום לרבעים.

 

3. בסיר גדול שמתאים לחמין, עדיף רחב, מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והשום במשך 5 דקות.

 

4. מוסיפים את חלקי העוף, עם הצד של העור כלפי מטה, ומטגנים במשך 10 דקות. מדי פעם מערבבים את הבצל מסביב כדי שלא יישרף.

 

5. הופכים את העוף לצד השני כך שהעור הצרוב כלפי מעלה.

 

6. מסדרים מעל גריסי פנינה, שעועית מש, שעועית אזוקי ושעועית לבנה/חומה.

 

7. מסדרים מעל תפוחי אדמה, ביצים וראשי שום. ניתן לקטום מעט את החלק העליון של השום, אבל לא חובה.

 

8. בינתיים מערבבים בקערה גדולה ליטר מים ביחד עם כל מצרכי נוזל הבישול ושופכים לסיר בזהירות. הנוזל צריך לכסות את כל החמין. אם הוא לא מכסה מוסיפים מים.

 

9. מחממים תנור ל־180 מעלות. מכסים את הסיר עם מכסה (שמתאים לתנור) ומעבירים לתנור.

 

10. אופים במשך שעתיים על 180 מעלות ואז מורידים את הטמפרטורה ל־140 מעלות ואופים עוד שעתיים. החמין מוכן כשהשעועית ותפוחי האדמה רכים. שימו לב: הנוזלים בחמין נספגים בזמן שהוא מצטנן על השיש, אז עדיף שיהיו יותר נוזלים מאשר פחות.

 

12 טיפים לחמין מהיר מושלם

1. במקום להשתמש בקטניות יבשות משתמשים בקטניות מבושלות שמגיעות קפואות או בקופסת שימורים כמו במקרה של גרגירי חומוס.

 

2. עדשים, גריסי פנינה, אורז, או כל תוספת שלוקח עד שעה לבשל עד ריכוך אפשר להכניס לחמין בתצורה היבשה ללא בישול או השריה.

 

3. בחמין מהיר מומלץ להשתמש בעוף או להכין חמין צמחוני כי בשר זקוק לזמן בישול ארוך יותר.

 

4. למרות שתפוחי אדמה הם קלאסיים לחמין, אפשר לגוון עם בטטה, דלורית, גזר ואפילו כרובית. כולם מתבשלים מהר ויצאו מעולים.

 

5. אף פעם אין יותר מדי בצל בחמין, בטח בחמין מהיר שזקוק לבוסט של טעמים.

 

6. בחמין של 4 שעות מומלץ לשים קצת יותר תבלינים מבדרך כלל, בדגש על פפריקה וממתיק שאתם אוהבים (דבש/סילאן/מייפל/סוכר חום/תמרים) כדי לייצר טעם עמוק שלרוב מגיע מאפייה ארוכה בתנור.

 

7. הקפידו לבנות את השכבות כך שבחלק התחתון יהיה העוף ולאחריו הקטניות ורק אחר כך תפוחי אדמה והביצים. תמיד ראשון הוא זה שזקוק ליותר זמן בישול, וכך הלאה עד למעלה.

 

8. ניתן להחליף את כל הקטניות באורז מכל סוג שאוהבים בכמות של 3־4 כוסות.

 

9. בחמין מהיר מומלץ להשתמש בסירים יותר נמוכים ורחבים כדי שהחלק העליון יספיק להתרכך.

 

10. ואם רוצים לבשל? אין בעיה: אש בינונית למשך שעתיים, ועוד שעתיים על אש נמוכה. שימו לב שהסיר צריך להיות מכוסה לגמרי.

 

11. טיפ בונוס: אם אתם רוצים לשדרג - אפשר לשים מעל כל תכולת הסיר ג'חנונים קפואים או קישקע או קוקלות.

 

12. ואם יש לכם זמן מעבר ל־4 שעות? ממשיכים לבשל ב־110 מעלות עד שרוצים להגיש. עד 8 שעות אם השתמשתם בקטניות רכות מראש או עד 14 שעות אם הקטניות נכנסו כשהן יבשות. שימו לב לשמור שהנוזלים לא יתאדו, ואם צריך אפשר להוסיף עוד מים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים