טבילה נעימה
אתר טבילה מקודש, מנזרים יפהפיים, צליינים ונזירים, נוף בראשיתי מרהיב, חופים, הופעות, מסיבות ופעילויות לכל המשפחה, וים אחד יפהפה שמאיים להיעלם – הכירו את אזור קאסר אל־יהוד וארץ המנזרים, שייפתחו במארס לקהל הרחב לשלושת ימי "צעדת ראשוני ים המלח", ואת האטרקציות של צפון ים המלח | ענת לב־אדלר
כשאנחנו משאירים את הרכב ביום שישי בצהריים בחניון של אתר הטבילה "קאסר אל־יהוד", צפונית לים המלח, שירה אדירה שוטפת את האוויר. מרחוק אנחנו מבחינים בקבוצה גדולה של מתפללים שרוקדים כשסביבם מתנופפים דגלי הממלכה הירדנית. אלה הם הנוצרים הקופטים שנמצאים בצד הירדני של הנהר, והגיעו ממצרים. הם שרים וטובלים בדיוק בנקודה שבה הם מאמינים שיוחנן הטביל את ישו, ומאחוריהם מנזר מרשים, אחד מיני רבים שיש כאן.
קאסר אל־יהוד הוא אחד האתרים המקודשים לנצרות, ומהווה חלק מ"ארץ המנזרים" שמצפון לים המלח. היהודים מאמינים שכאן חצו בני ישראל את הירדן לארץ כנען, ושמפה גם הנביא אליהו עלה השמיימה בסערה. הנוצרים מאמינים שבדיוק פה הוטבל ישו לנצרות על ידי יוחנן המטביל. לכן קמו מסביב עשרות מנזרים. רובם הוקמו מחדש בשלהי התקופה העות'מאנית ובימי המנדט הבריטי, לאחר שידעו כמה גלי חורבן בעבר.
אחרי שהשטח נכבש על ידי צה"ל במלחמת ששת הימים, המקום זכה לשם "ארץ המרדפים", כיוון שמחבלים שהגיעו מירדן לפגע בישראל קיבלו מחסה במנזרים, וישראל הכריזה עליו כשטח צבאי סגור והטמינה בו מוקשים. בשנות ה־90, בעקבות לחץ הכנסייה היוונית, הצבא אישר לחדש את הטבילות במקום, בתיאום, אבל ללא כניסה של מטיילים. ב־2000, לקראת ביקור האפיפיור בארץ, רשות הטבע והגנים הכשירה את האזור לביקור, ובעקבות פינוי המוקשים, מ־2011 מאפשרים כניסת תיירים לאזור באופן חלקי. כיום האתר מופעל על ידי רשות הטבע והגנים בשעות היום, ובערב הוא שב להיות מובלעת צבאית. כדאי לנצל את מזג האוויר הנעים בחודשים הקרובים כדי לטייל פה. בתחילת מארס תתקיים כאן "צעדת ראשוני ים המלח" (ראו מסגרת) שתצא מקאסר אל־יהוד ותעבור בארץ המנזרים.
מנזר דיר חג'לא: פסיפסים וכיפות מוזהבות
אחד המנזרים באזור, שבו ביקרנו, הוא דיר חג'לא. בספר יהושע נזכר המקום כבית חגלה. זהו מנזר יווני אורתודוקסי יפהפה, שהוקם בתקופה הביזנטית כמתחם שאליו הגיעו נזירים מהמנזרים באזור שלא רצו לחיות באופן שיתופי ועלו לכאן כדי להתבודד במערות שבסביבה.
במנזר פסיפסים עשירים בציורי חוגלות, ובכניסה פסל מרשים של אריה מוזהב, שאת סיפורו המיתולוגי אנחנו שומעים ממורה הדרך אבי אנג'ל, על נזיר בשם גרסימוס שידע לדבר בשפת בעלי החיים, וכאשר שמע אריה שואג, הבין שבשאגתו מתחבא בכי. הוא הביט ברגלה המדממת של חיית הטרף ושלף מתוכה כפיס עץ. מאז הפך האריה בן לווייתו של הנזיר עד יום מותו, אז השתרע על קברו.
אנחנו שומעים את הסיפור כאשר מולנו חולפים נזירים במלבושיהם השחורים המסורתיים ובכיסויי ראש רקומים, ומזמינים אותנו פנימה במנוד ראש. מרגש לשוטט בין הפסיפסים ולהתרשם מהכנסייה על כיפותיה המוזהבות, החצרות המטופחות, הצמחייה העשירה, הצבעוניות החמה, וגם חנות המזכרות.
• מנזר דיר חג'לא: יוצאים מכביש הגישה של קאסר אל־יהוד לכביש 90, פונים דרומה, וכעבור דקות ספורות מגיעים.
הצימרים של קלי"ה: קפה, ג'חנון והופעות
אזור המנזרים הוא חלק מהמועצה האזורית מגילות ים המלח, שכוללת את מושב ורד יריחו ואת הקיבוצים מצפה שלם, אלמוג וכמובן קלי"ה, שהיה הראשון שהוקם פה מיד אחרי מלחמת יום הכיפורים. קלי"ה מתפרנס היום מ־3,000 דונמים של מטעי תמרים שתנובתם המצוינת משווקת בכל העולם. את המטעים משקים בעזרת מי השפכים המטוהרים שהקיבוץ קונה מעיריית ירושלים. הם מחכים לשובם של התיירים, אבל אומרים שבמהלך הקורונה גילו גם את המטיילים הישראלים, והגילוי כמובן היה הדדי.
הצימרים הפשוטים של הקיבוץ – שחלקם כבר זכו לעיצוב מחודש אבל יש עוד מה לעשות — מארחים את הג'יפאים והאופנוענים שדוהרים באזור הבראשיתי, את המשפחות עם הילדים שמגיעות לפני שרותח ואי־אפשר לטייל כאן, או את הצעירים שבאים בקיץ למסיבות בריכה ולפעילויות שמארגנים כאן — מעגלות קפה וג'חנון, דרך הופעות של להקות בשישי בצהריים ועד סדנאות שונות.
• אתר בית ההארחה בקיבוץ קלי"ה: kaliahotel.co.il, טלפון: 02-9936333
חוף נווה מדבר: הכל במקום אחד
צפון ים המלח הוא אזור יפהפה, אבל השיטוט בו עושה כואב בעיניים, כי אי־אפשר להתעלם מנסיגת הים המשמעותית, שנובעת מהשאיבה ומהשימוש שעושים באוצרותיו מפעלי ים המלח, ובעיקר מעצירת מי הירדן על ידי סכרים שמציבות ישראל וירדן. הים מתייבש, וכולנו מכירים את המראות העצובים של התרחבות החופים ושל מפרצי האדמה שנוגסים במים.
למבט על המראה היפהפה והעצוב אנחנו יוצאים ברכב השטח של ציון מזרחי, הבעלים של חוף נווה מדבר, אחד משלושת חופי הרחצה המוכרזים בעלי שירותי ההצלה שפועלים כאן (השניים האחרים הם חוף קלי"ה החדש וחוף ביאנקיני). מזרחי מצביע בכאב על הנסיגה של הים ועל הסימנים שהותירו סוכות המציל שזזו ממקום למקום עם השנים.
החוף של נווה מדבר מטופח ורחב ידיים, ובו יושבת חבורה שמחה של תיירים אמריקאים - טייסים של אחת מחברות התעופה הזרות, שנמצאים פה עם הנשים ובני המשפחה. "וממש עכשיו עזבה קבוצה של מאה אמריקאים נוצרים, שהגיעה לטייל באתרים הקדושים", הוא מספר כשאנחנו יושבים מול הים התכול ונושמים את אדי הברום, שיש להם השפעה מרגיעה, כך נדמה לי.
כולם כאן בסוטול טבעי. הסטרס של המרכז מתקשה לעשות את דרכו הנה. במתחם האירוח המטופח שבחוף, הנמצא בתהליכי שדרוג, מציעים שלל בילויים ואטרקציות. תמצאו כאן ישיבה נינוחה מול הים על גבי מרבצים או שולחנות קפה, לצד פינת עיסויים, ריטריטים של יוגה ושיעורי ספורט, בריכות לגדולים ולקטנים, פינת מנגלים, תיירות אקסטרים, מעגלי מתופפים, יציאה לרכיבות אופניים מודרכות ולטיולים באזור, סדנאות של צמחי מרפא, צפייה מודרכת בכוכבים, והופעות של אמנים.
עוד יש פה מתחמי קמפינג שאפשר לבוא אליהם עם האוהל שלכם, אתר של לינה ואירוח בדואי, ומתחם גלמפינג שיחל לפעול בחודש מארס, עם אוהלים לזוגות, רביעיות ומשפחות שכוללים מיזוג, מיטות, חשמל וחדר אוכל לשימוש עצמי. יש כאן גם מסעדה ובר ארוך המשקיף אל קו המים.
חלק בלתי נפרד מהמקום, כמו גם משאר העסקים שאנחנו פוגשים כאן, הם העובדים שמגיעים מיריחו, ומגלמים דו־קיום בין יהודים וערבים. "הם חלק מאיתנו, וגם כשגורמים שונים ניסו להצית פה מהומות זה לא הצליח. הם באים לעבוד וזה אינטרס משותף של כולנו לשמור פה על השקט לטובת הפרנסה", אומרים לנו פה.
• חוף נווה מדבר: nevemidbar-beach.co.il, טלפון: 02-9942781
כפר מטיילים מצוקי דרגות: בר על הגובה
עוד חלקת אלוהים קטנה הוא הבר של מצוקי דרגות, שיושב מאות מטרים מעל לקו המים הפראי, ומספק נקודת תצפית מרהיבה אל הים. מוזיקת רוק מהסבנטיז תקבל את פניכם, וכן מבקרים מכל הגילים — משפחות עם ילדים, או צעירים עם בירה מקומית ביד. על השולחנות מגוון מאזטים — לאבנה מעולה, לא חמוצה מדי, מיריחו, עלי גפן ממולאים שמגיעים גם הם מיריחו, כמו גם חומוס חם ומתקתק, כרובית בתנור בטחינה חמימה, ופיתות דקיקות שמלוות את הכל.
הבר הוא חלק מכפר המטיילים שמציע יחידות נופש. בחלקן הן מבנים ישנים של הקיבוץ שהיה כאן, וחלקן בקתות חדשות יותר, ומכל מקום רואים את הנוף ונושמים את השקט והיופי. גם פה מתקיימות מסיבות והופעות של אמנים מובילים, וגם הרצאות וסדנאות, מיוגה ועד יוגה צחוק, מפילאטיס ועד טיפולי ספא בתוך הטבע, וכן מסיבות טבע מפוקחות.
• כפר מטיילים מצוקי דרגות: metzoke.co.il, טלפון: 073-3745561
מי קאסה טו קאסה: צבעוני וטבעוני
מי שרוצה ללון באווירה הרבה יותר משודרגת ומוקפדת, עם תשומת לב מקסימלית לפרטים הקטנים – מוזמן למתחם האירוח הביתי המושקע "מי קאסה טו קאסה" של ליטל אייזנברג במושב ורד יריחו. כאשר נכנסים לחצר המתחם נתקלים בשטף של צבעים – גדם עץ צבוע באדום לוהט, דלת בטורקיז עז, פרחים בוורוד פוקסיה ודשא ירוק מטופח. כאשר ליטל, שחזותה ססגונית לא פחות מזו של המתחם, פותחת בפנינו את דלת הצימר שלה, הנפש מתרחבת עוד יותר. בצימר היפהפה שולטת הציירת פרידה קאלו, והוא מלא בחפצים, כריות, ציורים וכרזות עם דמותה הססגונית – השראה משנותיה הרבות של המשפחה במקסיקו.
הצימר והבית פתוחים לאירוח וליטל מקיימת כאן ארוחות בוקר ליחידים ולקבוצות, לנשים שמגיעות ליום של השראה או לסדנאות נומרולוגיה, וכן ארוחות טבעוניות לזוגות ולחברות. הצימר מבהיק מניקיון, קירותיו עדויי תמונות פרי מכחולה של בעלת הבית, הרהיטים צבועים בגוונים שמחים, וגם העיניים אוכלות כאן. ארוחת הבוקר טבעונית ועשירה (חביתת עדשים, גבינות טבעוניות, פיצה טבעונית, זיתים, לחמים, מטבלים ועוד — 120 שקל לאדם, בבית של ליטל שנמצא בצמוד). אירוח בצימר לזוג: 600 שקל באמצע השבוע, 700 שקל בסוף השבוע. כולל ארוחת בוקר.
• מי קאסה טו קאסה, צימר ואירוח ביתי במושב ורד יריחו, טלפון: 02-3515421
מי קאסה דמקה: הגלידה של קושמרו
גל חצור הוא הבעלים של "מי קאסה דמקה" (אין קשר למקום הקודם), מסעדה איטלקית ליד ורד יריחו. נכון שאין כמעט מקומות לאכול בהם באזור, אבל לא בגלל זה כדאי לכם לעצור כאן. כי לא רק טעים פה, אלא גם נעים ומלא בסיפורים ובחפצי וינטג' של בעל הבית, של הוריו ושל תושבי האזור.
בתפריט פסטות ופיצות, שאותן באים לאכול שוטרים מנאפולי, שמתדרכים את שוטרי יריחו בפיזור הפגנות. בתפריט גם ארוחות בוקר – שקשוקה, עין הפוכה, סלטים, גבינות, סלמון, פוקאצ'ה, מטבלים, בשרים על האש, שניצל ותבשילים.
הקהל מורכב ממטיילים, קבוצות של גימלאים שמגיעות בטיולים מאורגנים, חיילים מהבסיסים הסמוכים, שחצור אומר שהחזיקו את המקום בסגרי הקורונה כשההורים היו מתקשרים ומזמינים פיצות שנשלחו לבסיסים. "כיוון שחייתי שנים בחו"ל ולא עשיתי הרבה מילואים, אני מחזיר עכשיו את המילואים שלי ומפנק את החיילים", הוא אומר. "כשניהלתי את גן לאומי מצדה, חיילים אכלו אצלי בחינם, ועכשיו אני מכין להם כאן ג'אבטות מפנקות עם שווארמה, מנה שאני מגיש רק לחיילים במחיר מיוחד".
גם חצור אומר שיחסי השכנות הטובים עם יריחו הם חלק בלתי נפרד מהעסק, "ובמבצע שומר החומות אף חזיז לא התפוצץ פה, והשקט נשמר". בשישבת הכי עמוס כאן בזכות המטיילים ובעיקר האופנוענים שיורדים לים המלח, כולל דני קושמרו שתמיד עוצר כאן בשביל הגלידה של בעל הבית. ואכן, טעמנו את גלידת הרימונים ואת גלידת התמרים וגם את הבזיליקום־לימון, קושמרו צודק.
• מסעדת מי קאסה דמקה, צומת ורד יריחו, 02-9707078, 7 ימים בשבוע, מ־10:00 עד 22:00
צעדת ראשוני ים המלח: לטייל בארץ לא נודעת
צעדת ראשוני ים המלח, שתתקיים בתאריכים 3־5 במארס, תעבור בשני אזורים הסגורים בדרך כלל לקהל – שפך הירדן לים המלח וארץ המנזרים. זו השנה השנייה שבמיוחד לרגל הצעדה ייפתחו שני האתרים הללו לשלושה ימים בלבד. הצעדה תוזנק בשלושה מסלולים:
מסלול ארץ המנזרים: 4 ק"מ, למשפחות. מאתר הטבילה קאסר אל־יהוד אל אזור המנזרים המרשימים שנבנו על גדות הירדן ונסגרו לביקור מאז תקופת המרדפים אחרי 1967. לא תתאפשר כניסה אל המנזרים עצמם.
מסלול ארץ המנזרים ובית הערבה ההיסטורי: 6.5 ק"מ, למשפחות אוהבות לכת. המסלול משלב את אתרי המנזרים הסגורים בדרום הירדן, גשר עבדאללה וביקור בקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי. לא תתאפשר כניסה אל המנזרים.
מסלול שפך הירדן: 7.5 ק"מ, למשפחות אוהבות לכת. הליכה ייחודית אל אפיק נחל הירדן בין משקעי הימה הקדומה שכיסתה את המרחב, כולל שפך הירדן אל ים המלח.
בנוסף לצעדה, המטיילים מוזמנים להשתתף בפעילויות שונות באזור.
• היציאה בשעות 08:00־11:00, בכל שעה עגולה. במכירה מוקדמת עד 19.2.22: 45 שקל לאדם, זוג + שני ילדים: 160 שקל, זוג + שלושה ילדים: 200 שקל. ההשתתפות בהרשמה מראש בלבד: dead-sea.org.il

