עמק חלב ודבש

לשוטט בין עגלות קפה בפינות חמד ירוקות ופורחות מסביב לקריית־טבעון, לאכול ממטעמי היצרנים המקומיים במסעדות ובמעדניות של הקיבוצים והמושבים, לטעום את יינות היקבים, ולעשות שמח ביום שישי בצהריים בשוק של עפולה: פסטיבל "טעמים גליל עמקים" ה־18 יצא לדרך, ויש הפתעות

דוכני האוכל הניידים (פוד־טראקס) ועגלות הקפה הפכו בשנתיים האחרונות לנוף מוכר בארצנו, וממש עכשיו, בשיא פריחת החורף ובאדיבות מזג האוויר המושלם לטיולים, יצאנו לטיול סובב טבעון — מסלול של 40 ק"מ שאפשר לעשות ברכב או באופניים, ושעל צירו תמצאו כמה עגלות קפה ששווה לעצור בהן, לצד שבילי טיול ושבילי הליכה. פסענו בתוך יערות מוריקים ופריחה מרהיבה של כלניות לבנות ואדומות, רקפות ורודות וסביונים וחרדלים צהובים – שהופכים את החורף לחגיגת צבעים מרגשת.

 

לשביל עגלות הקפה יצאנו אפרופו "טעמים גליל עמקים" – מהפסטיבלים הקולינריים הוותיקים בארץ, בהפקתה וניהולה של רקפת עברי. הפסטיבל, שחוגג את שנתו ה־18, מציע חודש של אירועי תרבות, טבע וקולינריה שמתגלגלים מיישוב ליישוב בעמק יזרעאל וסביבותיו, והשנה מציבים במרכזם את הנושא של דו־קיום. הוא יצא לדרך אתמול, יימשך עד 27 במארס, ויכלול לצד מגוון מסעדות, בתי קפה ויקבים שיגישו מנות מיוחדות, גם שוקי איכרים ומפגשים עם יצרנים ואמנים מקומיים, מופעים ומשחקי דרך אינטראקטיביים נושאי פרסים, ואירוח במתחמים מיוחדים. הפסטיבל גם ישלב ידיים עם צעדת יקנעם שתיערך ב־11 במארס, יעיף לכם את הראש במסיבת אוזניות במתחם הרכבת בכפר יהושע, יקיים סיורים ופעילויות לכל המשפחה ועוד.

 

שימו לב למשחק אינטראקטיבי נושא פרסים למשפחות שיתקיים במהלך הפסטיבל בנחל ציפורי, וזה המקום לציין לחיוב את מצבו של הנחל, שעובר כבר ארבע שנים שיקום והנגשה למטיילים. נבנה בו שביל נוח להליכה ומדרכה לאורכו, במים שטות ברכיות, הכל ירוק מסביב, והיער הסמוך שקט ומזמין. רק ההתפרעות של צעירים שדוהרים על טרקטורונים ומסכנים את המטיילים צורמת ומעצבנת ודורשת את התערבות המשטרה.

 

פארק הקטר: אתנחתא בתחנה

 

נתחיל בעגלות הקפה בשביל סובב טבעון. התחנה הראשונה שלנו נמצאת בפארק הקטר שבקריית חרושת, השכונה הדרומית של קריית־טבעון, שם מחכה לנו עגלת הקפה "אתנחתא". קריית־טבעון היא יישוב קהילתי שטבול בשדות מוריקים ובחורשות, ובסביבותיו זורם נחל הקישון. באזור מגוון נפלא של מסלולי טיול, סינגל אופניים סובב טבעון בן 40 ק"מ, שביל הסנהדרין שמתחיל בטבעון ומגיע עד טבריה, אתרים היסטוריים מתקופת המשנה כמו גן לאומי בית שערים, וכאן עובר גם סיפורה של רכבת העמק, שיסודותיה הונחו בתקופת העות'מאנים.

 

פארק הקטר שנמצא לאורך קטע מהמסילה של הרכבת ההיסטורית. הוא מטופח ומציע מרחבי דשא, חורשת עצים יפה ואת הקישון שזורם לאורכו (ושאליו לא מומלץ להיכנס). מול עגלת הקפה השוקקת יש רחבה עם שולחנות ישיבה וכיסאות, וניתן לקבל מחצלות להשתרעות על הדשא. אתנחתא חרטה על דגלה להשתמש בכלים רב־פעמיים ולשמור על הסביבה. לא מעט מהשולחנות והציוד עשויים מחומר ממוחזר, וכחלק מתפיסה קהילתית וכלכלה מעגלית, המוצרים הנמכרים הם פרי ידיהם ועמלם של חקלאים ותושבים מקומיים. תמר דווידוביץ', הבעלים הנמרצת, יודעת את המלאכה, וסביב העגלה משתרך בשישי בבוקר תור של לקוחות קבועים ומזדמנים, כל אחד עם הקפה או המאפה שלו, כריך משובח או סלט בריא (בכלל, הדגש כאן הוא על בריאות וקיימות.

 

אתנחתא, פארק הקטר, קריית חרושת, כל יום מ־6:30 עד שעות החשכה, 052-3718288.

 

אלרואי: מוזיאון רכבת העמק

 

לאחר הקפה נתוודע למבנה הקטן הסמוך למסילה, שבו שכנה תחנת הרכבת המיתולוגית, ובו מוצגים חלקי הקטר המשוחזר, ממול לקטר הירוק שהספיק לנסוע על המסילה כשעוד הייתה פעילה. ניתן לשוטט בטיילת שנפרשת לאורך המסילה ולהגיע איתה צפונה, עד לתחנת רכבת אלרואי, שם נמצא באוויר הפתוח מה שנקרא "מוזיאון רכבת העמק" (לא להתבלבל עם המוזיאון בכפר יהושע הידוע יותר, שגם הוא בסביבה ומומלץ מאוד להגיע אליו, ראו בהמשך). כאן תפגשו אוסף יפה, שמור ומשוחזר של קרונות וקטרים מתקופת רכבת העמק, כאלה שעוד נסעו על המסילה. קבוצות ומטיילים בסיורים מאורגנים יכולים לקבל הדרכה, שאותה מעביר בתיאום מראש נחום לוי. לוי, תושב אלרואי, מספר ממקור ראשון את תולדות היישוב.

 

• מוזיאון רכבת העמק, נחום לוי: 052-8239248.

 

מעיין אלרואי: ג'חנון וצ'אי הודי

 

לאורך הטיילת מלווה אותנו הקישון, וכאשר נתקדם לאורך התוואי שלו — ברכב, באופניים או ברגל – נגיע לעגלת הקפה הבאה, "קפה במעיין" שנמצאת כמה מאות מטרים צפונה לאורך הכביש הצמוד למסילה. מעיין אלרואי הוא מעיין נובע של מים מתוקים שאפשר לטייל בסביבתו, להתרשם מהצמחייה העבותה שמקיפה אותו, ולשבת בסמוך אליו וליהנות מהשקט ומכך שהטבע לעולם אינו ממהר. בעגלה הממוזגת והמטופחת ממתין לנו עם כוס קפה וחיוך דרור חסאן, שהקים אותה קצת לפני הקורונה. דרור הוא בן שכונת אלרואי הוותיקה, ואת הרעיון גיבש לאחר שבעצמו שוטט בסביבות המעיין עם הכלבה שלו, "והייתי צמא ואמרתי לעצמי, איך אף אחד לא הקים פה דוכן למכור בקבוק מים. כשחזרתי הביתה הבנתי שזה מה שאני צריך לעשות. להקים עגלת קפה בדיוק באותו מקום. התחלתי לנדנד למועצה, ואמרו לי שבאמת חושבים להקים פה שביל עגלות קפה, וזהו. תוך זמן קצר קיבלתי אישור וממש בתחילת הקורונה פתחתי את העגלה".

 

בעגלה של דרור יש ג'חנון בשישי ובשבת, שאותו מכין יפת, פנסיונר תימני מרמת ישי הסמוכה. יפת מגלגל ג'חנונים עוד מאז שהיה בן שבע ועשה זאת ביחד עם סבתא שלו. יש פוקצ'ות חמות מהתנור, בורקס טורקי, בייגלה חם, מגוון מאפים מתוקים ומלוחים שמכינים במאפיית תהילה הסמוכה, ואיך אפשר בלי מגוון משקאות, כולל צ'אי הודי, שייקים של פירות וכל סוגי הקפה שתבחרו וגם בירה, לימונענע גרוסה ומלבי שדרור מאוד אוהב.

 

• קפה במעיין, אלרואי, ד' עד שבת מ־8:00 עד החושך, 054-5313713.

 

יער השומרים: מול הנוף

 

ניפרד מדרור ומהעגלה שלו, נטפס ברכב במעלה קריית־טבעון לכיוון מזרח, אל עגלת "קפה על הקצה" שנמצאת ביער השומרים, ממש במרומי הגבעה הצופה על עמק יזרעאל – אזור אלונים, אלוני אבא, רמת ישי ועוד.

 

בידיים פרושות לצדדים שמנסות להקיף את כל היופי הזה מקבל את פנינו עזרא מזרחי, שמודה: "כן, זה הנוף שאני רואה כל יום בעבודה". את העגלה שלו הוא הקים לפני שנתיים, לאחר שבעקבות הקורונה איבד את עבודתו כמבקר מופעים של סל תרבות ארצי, וכאשר נתקל בכתבה שסיפרה על כך שהמועצה רוצה להקים את שביל עגלות הקפה סובב טבעון, הוא קפץ על העגלה. הוא למד מאפס איך מכינים קפה, ונסע לטייבה, שם איתר את מוחמד שבנה עבורו את העגלה. המוזיקה היא של הסיקסטיז, האווירה של סיני פינת צפון הודו, ואפשר לתפוס ערסל או כיסא או נדנדה ולא לזוז במשך שעות. לצד משקאות קפה חמים וקרים, יש גם סחוטבעי, שייקים, שתייה קלה ונשנושים כמו בריושים, אמפנדס, לחם בריאות עם ארבעה סוגי מטבלים, אלפחורס, מלבי טבעוני, מוזלי ועוד.

 

• קפה על הקצה, יער השומרים, ה'־שבת, 9:00־18:00, 050-6559561.

 

בית שערים: השומר האגדי

 

אם תסכימו להיפרד מהנוף הממכר, צאו לטיול מעגלי קצר בעקבות שביל הראשונים, שיוצא מעמדת התצפית בחורש ומוביל ליישוב בית שערים – מרחק הליכה קצר של כמה מאות מטרים. עוד אפשרות: טיול קצר ברגל או ברכב (5 דקות) לאתר העתיקות בית שערים הנמצא ממש סמוך (אתר מוסדר של רשות הטבע והגנים). שם חובה לעלות ברגל לפסל אלכסנדר זייד, השומר האגדי, ולהתפעל מנוף העמק והכרמל, לראות את מבצר המוחרקה, להביט על רכס הרי גלבוע, וכשהראות טובה מבחינים גם בהרי גלעד והחרמון. אם תרצו להרחיב את ידיעותיכם על ראשוני המתיישבים בעמק, אפשר ליצור קשר עם טלי זייד, נכדתו של אלכסנדר, שמספרת ממקור ראשון את תולדות היישוב ומחברת גם למיתולוגיה של סבא: 050-6848105.

 

|
|

 

עפולה: עושים שמח

 

גם בעפולה מצחצחים סירים ומחבתות לכבוד פסטיבל הטעמים. מי שישאל מה לעפולה ולקולינריה, ודאי לא נקלע לשוק של עפולה בתקופה האחרונה. היכן שבעבר היו דוכנים מוזנחים ובעלי בסטות מיואשים, יש היום סצנה קולינרית מתפתחת. בין סמטאות השוק ובין החנויות שעל חלקן שלט "למכירה", נותנים היום במעשנות ובגריל, והמוזיקה מסלסלת בין השולחנות העמוסים בסועדים ובליינים מהמושבים, הקיבוצים והערים בסביבה.

 

מסעדת "שוק 34" בשוק היא בהחלט הפתעה קולינרית, עם מנות מהמעשנת כמו צלעות תירס, חזה ברווז ברוטב מתקתק ורוסטביף אדמדם ונהדר, כאשר את כל המצרכים מביאים מיצרנים ומשווקים מקומיים מהעמק, כך מספרת לנו יערה, שממלצרת כאן ואומרת שזו העבודה הכי טובה שהייתה יכולה לחלום עליה.

 

בשישי בצהריים יש כאן קבלת שבת עם די־ג'יי שמנגן מוזיקה ישראלית וכולם, צעירים ומבוגרים, סטודנטים מהמכללה וותיקי ההתיישבות העובדת, מגיעים לרקוד ולעשות שמח. מה מגישים? מעורב דג על לחוח, כנפי עוף ברוטב חריף, סלט קיסר עם פרגיות, עראייס וקלאב סנדוויץ'. המחירים סבירים ביותר.

 

שוק 34, ב'־ד' 11:00־23:00, ה' עד חצות, ו' עד 14:00, 072-3386906.

 

נהלל: מטעמים מקומיים

 

עוד הפתעה קולינרית שנחנכה בעמק בדיוק לקראת הפסטיבל היא המעדנייה שבמסעדת הבשרים "תמרלין", שנפתחה לא מזמן בנהלל, המושב המפורסם ביותר של העמק. במזווה העשיר של המסעדה שלל מטעמים של יצרנים מקומיים, קטנים ומשפחתיים — הגבינות של מחלבת ברקנית, הנקניקים הכשרים של לבקוביץ', הירקות של חוות "קיימא", שמן זית של משפחת קדשאי ממרחביה, משם מגיעים גם בקבוקי הג'ין והעראק המתובלים של יקב שריד, לצד יינות של יקב שדות המקומי (ויש גם יינות של יצרנים נוספים ישראלים וזרים), וכן דבש מעולה של דרומי מנהלל, ממרחים של "ליבני'ז", משפחה מקומית שבזמן הקורונה הפכה את התשוקה לעשבי השדה למפעל קטן, ועוד הפתעות טובות לצד ויטרינת הבשרים של המסעדה, שאפשר כמובן לקנות ממנה ולקחת הביתה.

 

תמרלין, נהלל, ב' עד שבת 12:00־ 22:00. בשבת המעדנייה והאטליז פתוחים מ־9:00, 077-7242042.

 

כפר גדעון: כרוב צלוי וקצח

 

"פיצה יזרעאלית" היא פיצה כשרה ומצוינת שנמצאת ביישוב כפר גדעון. את הבצק הנפוליטני המשובח מכין כאן איציק שוץ, שבמהלך הקורונה עבד במאפייה ששייכת לאבא של אשתו, מאיה, ושם התאהב בנפלאות הבצק. "אתה יוצר בעצם אוכל מאבק", הוא צוחק ומגיש עם הקרטון של הפיצה גם מספריים אדומים לחיתוך הפיצה. על הפיצה שלנו הייתה הפתעה: כרוב צלוי ורוטב שמנת, שילוב שאיציק חלם עליו בלילה וקם בבוקר להגשים. בכלל, הוא מעדיף שילובים מיוחדים, כמו פיצת קצח ופיצת סלמון מעושן, פיצת בצל מקורמל עם גבינה כחולה, וגם שילוב של בטטות, שום קונפי וסומק. אהבנו מאוד־מאוד את הבצק המשובח שעובר התפחה ממש ארוכה, ושהקראסט הממכר שלו הולך נהדר עם המטבלים שאיציק מגיש. יש גם קלצונה שוקולד לקינוח, וכן פסטות וסלטים מתחלפים.

 

פיצה יזרעאלית, כפר גדעון, א'־ד' 17:00־23:00, ה' עד חצות. מוצ"ש 20:00 עד חצות, 052-7910624.

 

קיבוץ חנתון: גבינות ויין

 

ומהיזרעאלית, ליזרעאל, כלומר ל"יקב יזרעאל" שבקיבוץ חנתון, אחד היקבים המשובחים של העמק, שגם הוא לוקח חלק בפסטיבל. יושבים כאן מול הנוף הירוק והפורח, בחצר הנעימה של היקב, סביב שולחנות מאורכים או עגולים, בקבוצות או בזוגות, מתוודעים למנעד היינות ובעיקר לאדומים הטובים, והעולם באמת יפה מעל פלטת גבינות וכוסות שקופות. היקב יגיש במהלך הפסטיבל טעימה של עשרה סוגים של יינות היקב, לצד פלטת גבינות משובחת (אבל לא של יצרנים מקומיים, וחבל), לצד לחם, אגוזים ומטבלים. הטעימה ללא תחתית היא בימי חמישי ושישי בלבד. בימים האחרים טעימת יינות רגילה. בשבת סגור.

 

יקב יזרעאל, קיבוץ חנתון, א'־ו' 9:00־16:00. ה' עד חצות. ו' עד 14:00, 04-8708701.

 

|
|

 

קיבוץ שריד: הפתעה מהודו

 

מי שמפתיעה בפסטיבל היא מסעדת "ללה", האיטלקית הוותיקה שבוחרת לצרף לתפריט האיטלקי הטעים שלה (אל תוותרו על הרביולי במילוי דלעת) ספיישל של מנה צמחונית דווקא מהמטבח ההודי. איתי קורנט, השף והבעלים, הוא צמחוני שמאוהב במטבח ההודי ונסע במיוחד להודו כדי ללמוד איך להכין לקראת הפסטיבל מנה של ירקות בקארי לצד אורז לבן, שמנת חמוצה, עדשים שחורות, ריבת אגסים ורוטב פסטו־כוסברה והכל הכל מכינים כאן במסעדה.

 

ללה, תחנת הדלק סונול בצומת כפר ברוך, א'־ו' 13:00־21:00, 04-6444030.

 

ואם תרצו להעשיר את חוויית עגלות הקפה שאיתה התחלנו, בירור קצר בשטח העלה שברחבי עמק יזרעאל יש עוד עגלות קפה מומלצות: עגלת "קפה התחנה" בכפר יהושע, עגלת "קפה 79" בצומת הסוללים, עגלת "קפה בשטח" שבתוך קיבוץ אלונים, ו"עגלולה" שבסמוך למשטרת נהלל ההיסטורית.

 

 

לפרטים על פסטיבל טעמים גליל עמקים: hafaka-ivrit.co.il

 

היישוב הבדואי טבאש: לישון בקרון רכבת

 

מסילת הרכבת, הקטרים והקרונות עוררו את דמיונכם? מה דעתם גם ללון בקרון רכבת? "שבט אחים" הוא מתחם האירוח של אירית ויזהר גוריון ביישוב הבדואי טבאש. בני הזוג, שעברו לכאן מטבעון לפני 25 שנה וגידלו כאן את ילדיהם, מארחים קבוצות בחאן הגדול שלהם, שמכיל עד 25 אנשים, ומגיעות אליו משפחות, חבורות, רוכבי אופניים ועוד (100 שקל לאדם בקבוצות של מעל 15 אנשים), או בחוויית אירוח קסומה בתוך קרון רכבת בריטי משוחזר, שהלינה בו לא תישכח במהרה, עד כדי כך שגם ב־BBC אוסטרליה עשו עליו כתבה (500 שקל לזוג כולל ארוחת בוקר). אירית גם מוציאה מכאן סיורי ליקוט וטיולים לכפרים הבדואים הסמוכים, כולל מפגשים עם תושבים מקומיים ברוח של דו־קיום ואחווה, עם טקס קפה בדואי, סדנה לקליעת סלים, וכן ארוחה בדואית אותנטית וסיפור על חיי היומיום של משפחה יהודית בכפר בדואי בעמק. מחיר הסיורים החל מ־60 שקל ועד 250 שקל, תלוי במה שמזמינים.

לפרטים והזמנות: 052-6941188.

 

 

קיבוץ יפעת: כאן הכל התחיל

 

אל תוותרו על ביקור במוזיאון ההתיישבות אשר בקיבוץ יפעת, וצופה אל העמק. השיטוט כאן בתוך חצר גדולה שמחולקת להרבה מתחמים קטנים מוליך אותנו בין שלל אביזרי יום־יום, כלי עבודה, צילומים וכל מה שמתאר את תולדות ההתיישבות החלוצית של הצעירות והצעירים הנחושים שעלו לכאן והקימו את המדינה. המוזיאון מציג את החיים וההתיישבות בקיבוצי העמק החל מ־1922 ומציין עכשיו מאה שנים להקמתו, ביחד עם מאה שנים לנהלל ולגניגר. מרגש מאוד להסתובב כאן, בעיקר בזכות ההדרכה של עירית ישראלי, שמביאה את סיפורה של ילדות בלתי נשכחת, של התיישבות חלוצית ושל חלום שהפך למציאות ובהחלט מעלה דמעות בעיניים כאשר משוטטים בין המתחמים — זה שמשחזר את בתי הילדים ובתי התינוקות, את חדרי הרווקים והמקלחות המשותפות – ועוברים בין הכלים הנוסטלגיים: פרימוס ותנור נפט, סיר פלא ורדיו ענקי ועוד. הילדים יעופו כאן על החצר הפתוחה ובה שלל טרקטורים של ג'ון דיר.

פתוח בכל ימות השבוע בין השעות 9:00 ל־15:00. בשישי בין 11:00 ל־14:00, 04-6548974.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים