טילים על באבי יאר
תמונות המלחמה המסלימה באוקראינה נראות כאילו נלקחו מתקופה אחרת בהיסטוריה העקובה מדם של אירופה • אתמול נחתו הפצצות הרוסיות באתר הזיכרון לטבח ההמוני בבאבי יאר ב־1941, שבו נרצחו יותר מ־30 אלף יהודים • הנשיא זלנסקי ציין את הדמיון כשצייץ: "מה הטעם לומר 'לעולם לא עוד' במשך 80 שנה, אם העולם נותר דומם כשההיסטוריה חוזרת על עצמה?" • שגריר אוקראינה בישראל: “האוקראינים הצילו יהודים מהנאצים, עכשיו אנחנו זקוקים לכם”
אנדריי ירמאק, ראש הסגל של נשיא אוקראינה, לא חסך במילים קשות בבואו לתאר את ההפגזה אתמול במרכז קייב, שפגעה סמוך לאתר ההנצחה לטבח ההמוני בבאבי יאר במהלך מלחמת העולם השנייה. "המנוולים האלה הורגים את קורבנות השואה בפעם השנייה", אמר כשאישר שלאתר הזיכרון נגרם נזק. בהפגזה, שכוונה למגדל הטלוויזיה בקייב, נהרגו חמישה בני אדם.
זמן קצר לפני המתקפה הודיעה רוסיה שבכוונתה לתקוף אתרים בקייב השייכים לשירותי הביטחון והמבצעים המיוחדים, וקראה לתושבים להתפנות. ראש עיריית קייב פירסם סרטון שמראה את העשן המיתמר ממגדל הטלוויזיה לאחר שהופצץ.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס לתקיפה בציוץ בטוויטר: "מה הטעם לומר 'לעולם לא עוד' במשך 80 שנה, אם העולם נותר דומם כשפצצה נוחתת באותו מקום בבאבי יאר? ההיסטוריה חוזרת על עצמה". ואילו משרד החוץ האוקראיני צייץ: "אין גבול לברבריות של הפושעים הרוסיים".
בישראל מיהר שר החוץ יאיר לפיד לגנות את התקיפה – אך נמנע מלציין את המדינה שעומדת מאחוריה. "אנו מגנים את הפגיעה בבית הקברות היהודי הסמוך לאתר ההנצחה שמציין את שואת יהודי קייב ורצח העם היהודי בבאבי יאר. אנו קוראים לשמור ולכבד את קדושת האתר", אמר. מטעמו של שר החוץ נמסר כי השגריר בקייב נמצא בקשר עם הנהלת האתר, וכשהמצב יאפשר זאת – ישראל תסייע לתיקון הנזק שנגרם.
יו"ר המרכז להנצחת השואה בבאבי יאר, נתן שרנסקי, תקף את נשיא רוסיה בחריפות. "פוטין שואף לעוות ולתמרן את השואה כדי להצדיק פלישה בלתי חוקית למדינה דמוקרטית וריבונית", אמר יו"ר הסוכנות היהודית לשעבר. "זה מתועב לחלוטין, וזה סמלי שהוא מתחיל לתקוף את קייב על ידי הפצצת האתר של באבי יאר, שבו בוצע הטבח הגדול ביותר של הנאצים".
גם ב"יד ושם" גינו את המתקפה הרוסית נגד אזרחים ואת הפגיעה באתר הזיכרון. "אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים משותפים לשמירה הן על חייהם של האזרחים והן על האתרים ההיסטוריים המנציחים את זכר השואה. בספטמבר 1941 נרצחו בבאבי יאר למעלה מ־30 אלף יהודים כחלק מיישום האידיאולוגיה הנאצית על ידי הגרמנים ומשתפי הפעולה עימם. על כולם מוטל לזכור את ההיסטוריה ולפעול לאור לקחיה המוסריים".
לפי הודעת המרכז להנצחת השואה בבאבי יאר שפורסמה לפני המתקפה על אתר הזיכרון, מנהיגות המרכז גינתה בחריפות את התוקפנות הרוסית נגד אוקראינה, והמרכז הודיע שיתעד את פשעי המלחמה שיבצעו הרוסים ויעביר את החומרים לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג.
בהצהרה, שעליה חתומים ראשי המרכז, נכתב כי "אנו נסערים מכך שהמדינה התוקפנית השתמשה ברטוריקה של השמדת עם כדי להצדיק את הפעולות המביישות שלה. רוסיה עשתה שימוש וולגרי ברטוריקה אנטי־נאצית ומנסה לקחת על עצמה את התפקיד של לוחמת נגד הנאציזם. אנו מזכירים למנהיגות הרוסית שקייב, חרקוב, חרסון, מריופול וערים אוקראיניות נוספות היו נתונות להפצצה מאסיבית של גרמניה הנאצית בזמן מלחמת העולם השנייה, ועכשיו הן נשרפות תחת המכות של צבא פוטין, תחת הנראטיב השקרי והמקומם של 'דה נאציפיקציה' של אוקראינה ואנשיה".
במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול בתל־אביב, אמר שגריר אוקראינה יבגן קורניצ'וק כי "אנחנו מאוכזבים מממשלת ישראל שלא איפשרה את כניסתם של פליטים שברחו מהמלחמה", ועשה קישור משלו לשואה כשהוסיף: "אנו מאמינים שכולכם זוכרים את מלחמת העולם השנייה, כשאוקראינים סייעו להצלת יהודים. עכשיו אנחנו זקוקים לעזרתכם".
לטענת קורניצ'וק, "בששת הימים האחרונים ישראל גירשה עשרות פליטים שהגיעו ממדינות שונות בעולם ובשדה התעופה שלחו אותם למקומות שמהם הם באו, במקום לתת להם מקלט. אנחנו רוצים שלום ואנחנו רוצים שישראל תתמוך בנו בכל המובנים, גם בימים קשים כאלה". השגריר הודה לישראל על הסיוע שהעניקה לאוקראינה עד כה, אך ציין כי "צריכים עוד עזרה. אנחנו מקווים שהחלטות ישתנו, ויהיה יותר סיוע מהצד הישראלי לאוקראינה".
במסיבת העיתונאים השתתף גם עו"ד אלכס זרנופולסקי, נציג משרד עורכי דין שפתח קו חם לאוקראינים המעוניינים להגיע לישראל. זרנופולסקי פנה לשרת הפנים איילת שקד ואמר לה כי "אנחנו צריכים לחשוב באופן הומני, וקודם כל לקלוט אותם, בלי לשאול אותם כל כך הרבה שאלות – אם הוא מבקש מקלט, רוצה להשתקע או לא. אנחנו רק מוסיפים חטא על פשע. אלה פליטים שעוברים גיהינום כרגע".
השרה שקד דחתה בתוקף את הטענה שהמדינה מונעת את כניסתם של אוקראינים לישראל. בציוץ בטוויטר כתבה השרה כי "כדאי להיצמד לעובדות. מהבוקר, הגיעו לארץ 97 נוסעים ממדינות שונות בעולם עם דרכון אוקראיני ומתוכם סורבו רק שתיים. נוסעת אחת הגיעה מגיאורגיה עם זהות שאולה, והשנייה הגיעה מפולין למטרות הגירה. שתיהן חזרו לארץ שממנה הן הגיעו, בהתאם לכללי התעופה הבינלאומיים". עם זאת, מלשכת האוכלוסין נמסר אתמול כי מתחילת המלחמה באוקראינה הגיעו לישראל 253 בעלי דרכון אוקראיני - מתוכם סורבה כניסתם של 50.
על רקע הלחימה באוקראינה מגיעה הבוקר הודעת ועידת התביעות כי תקצה כ־47 מיליון דולר לטובת סיוע ליותר מ־10,000 ניצולי שואה החיים במדינה, במסגרת התקציב השנתי לארגוני הרווחה שתומכים בניצולי שואה. הסיוע ניתן באמצעות ארגון הג'וינט המפעיל מרכזי חסד, כאשר הגדול שבהם ממוקם בקייב ומעניק סיוע ל־2,400 ניצולים, שמחציתם זקוקים לסיעוד ביתי ויותר מ־500 מהם הינם מרותקי בית.
במרכזים באוקראינה בוצע ריענון של נוהלי החירום ואנשי סיעוד ימשיכו להעניק סיוע לניצולים.

