למה "אייר פורס 1 הישראלי" ממשיך להעלות אבק
גם אתמול המריא נשיא המדינה לאנקרה במטוס שכור, ולא במטוס "כנף ציון" שעשרות מיליוני שקלים בוזבזו על רכישתו והכשרתו • מבקר המדינה מתח ביקורת חריפה על התנהלות הפרויקט
אחרי שראש הממשלה, נפתלי בנט, המריא למוסקבה ולברלין בשני מטוסים חכורים, נחתו אתמול באנקרה נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, במטוס איירבוס שנשכר מחברת התעופה ישראייר. זאת בזמן שבמתחם התעשייה האווירית בנתב"ג ממשיך להעלות אבק "כנף ציון", המטוס הרשמי של ראש הממשלה והנשיא, שבנט והרצוג מעדיפים להשאיר בארץ.
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, פירסם אתמול דוח חריף על התנהלות פרויקט "כנף ציון" מאז 2010, מרגע שתוכנן ואושר ועד מהלך העבודה עליו תוך חריגות תקציביות גדולות. לפי המבקר ניהל המטה לביטחון לאומי (מל"ל) במשרד ראש הממשלה את הפרויקט באופן תמוה. המבקר לא הזכיר שמות, אבל הדוח מתייחס להחלטות שהתקבלו בתקופת כהונתו של בנימין נתניהו כראש ממשלה, כשבראש המל"ל עמדו באותן שנים עוזי ארד, יעקב עמידרור, יוסי כהן ויעקב נגל.
כך לדוגמה, למרות שבטיסות ראש הממשלה לחו"ל היו בממוצע 61 איש, נקבע שיש צורך במטוס עם 120 מושבים – מה שהוביל להחלטה על רכישת בואינג 767, מטוס גדול שייקר את הפרויקט ואת עלויות השימוש.
על פי הדוח, העלויות שאישר הקבינט, בדיעבד, לפרויקט הגיעו עד ל־729 מיליון שקלים – סכום שגבוה בכ־137 מיליון שקלים מהעלויות שהוצגו עם תחילת הפרויקט.
בנוסף, למרות שהערכות המחיר שגיבש משרד הביטחון לא כללו מע"מ, במל"ל לא מסרו על כך לקבינט כשנדרש לאשר את הפרויקט, ולא הציגו לו אלטרנטיבות לרכישת המטוס ולהפעלתו היקרה בידי חיל האוויר, כמו החכרה ארוכה של מטוס מאחת מחברות התעופה הישראליות, שיוכל לשמש אותה כאשר אינו בשימוש ממלכתי.
המטוס שאמור היה להיכנס לשירות ב־2018 התעכב בארבע שנים, בין השאר בגלל שינויים תכופים ויקרים, בעיקר במתחם ראש הממשלה במטוס, שכולל חדר שינה עם מקלחת, אך גם בשל כניסת השב"כ למעורבות בפרויקט רק בשלב מאוחר, מה שחייב שינויים בהיבטי ביטחון.
מבקר המדינה מעריך שבחישוב של עלות הרכישה, בניית התשתית למטוס בבסיס נבטים, וההפעלה, יהיה השימוש בכנף ציון יקר פי שניים מאשר חכירת מטוס אזרחי. עם זאת, מטוס חכור לא יכלול את מערכות ההגנה והקשר שהותקנו במטוס, ואת הסידור הפנימי שכולל חדר עם מקלחת לראש הממשלה וחדר ישיבות לצוות.
ממשרד ראש הממשלה והמטה לביטחון לאומי נמסר בתגובה: "דוח המבקר מאיר היבטים שונים בתהליכי קבלת ההחלטות בפרויקט מטוס ראשי המדינה, אשר מצריכים תיקון והתייעלות. הדברים יילמדו ביסודיות ויתבצע תהליך הפקת לקחים בהתאם. יצוין, כי כתיבת הדוח הושלמה בשנת 2021 והוא מתייחס לתהליכים ולהחלטות שהתקבלו על ידי ממשלות קודמות והחלו לפני עשר שנים ויותר, כמו גם על ידי נושאי משרות אשר רובם אינם מכהנים בתפקידיהם כיום".

