לאוליגרכים כואב בכיס: ביקורת פנימית ראשונה נגד צעדיו של פוטין

בזמן שהיאכטות והאחוזות שלהם מוחרמות, חלק מאילי ההון מתחילים להשמיע את קולם נגד המלחמה • ולדימיר פוטנין, האיש השני בעושרו ברוסיה לפוטין: "החרמת נכסים של חברות זרות תחזיר אותנו ל־1917"

האם אילי ההון של רוסיה מתחילים לאבד סבלנות כלפי התוקפנות של פוטין? בעוד נכסיהם, כמו יאכטות מפוארות ואחוזות רחבות ידיים, מוחרמים בזה אחר זה ברחבי אירופה, והם סופגים הפסדי עתק – נראה שלפחות חלקם מוכן לצאת באופן פומבי ולקרוא לסיום המלחמה עם אוקראינה.

 

כך למשל עשה איל ההון ולדימיר פוטנין בן ה־61, האיש השני בעושרו ברוסיה, ששוויו מוערך ביותר מ־22 מיליארד דולר. הוא בעליה של חברת ההשקעות "אינטרוס", המחזיקה בין השאר בבעלות על תאגיד "נורילסק־ניקל", הגדול בעולם לייצור פלטינה ופלדיום, ואחד המובילים בעולם בהפקת ניקל.

 

באופן מעניין פוטנין עצמו איננו נמצא עדיין תחת סנקציות המערב, ואולי זו הסיבה שהוא מרשה לעצמו לעצור ולעשות חושבים באשר לנזקים שתספוג רוסיה אם תימשך המגמה הנוכחית בעקבות המלחמה. פוטנין כתב בערוץ הטלגרם של התאגיד שבבעלותו שעל רוסיה להגיב באופן פרגמטי להוצאתה מחלקים גדולים של הכלכלה העולמית בעקבות פלישתה לאוקראינה: "אנחנו צריכים להיראות מכובדים וממוקדים, ומאמצינו צריכים להיות מכוונים לא לטריקת דלת, אלא לשמירה על מעמדה הכלכלי של רוסיה בשווקים שאנו שולטים בהם כל כך הרבה זמן".

 

פוטנין הוסיף כי מהלך ממשלתי של רוסיה להחרמת נכסיהן של חברות זרות שעזבו את המדינה יפגע בה עצמה באופן קשה למשך עשורים קדימה. הוא הדגיש את סוגיית ההשפעה על המשקיעים הזרים: "זה ייקח אותנו מאה שנים אחורה ל־1917, ויהיו לכך השלכות כמו חוסר אמון גלובלי ברוסיה מצד משקיעים, כאלה שנרגיש על בשרנו עשורים קדימה".

 

צילום: REUTERS
צילום: REUTERS

 

בינתיים ממשיכים חבריו האוליגרכים לספוג מהלומות כלכליות. בסוף השבוע הודיעו קרנות גידור בארצות־הברית כי הן מקפיאות את נכסיו של רומן אברמוביץ' לאור הסנקציות שהוטלו עליו. זה קורה מיד לאחר שבריטניה הודיעה אף היא ביום חמישי שעבר על הקפאת כל נכסיו של הבעלים של קבוצת הכדורגל צ'לסי, ואסרה לקיים מולו ומול החברות שבבעלותו כל פעילות עסקית. בטריאסטה שבצפון־מזרח איטליה פשטו הרשויות על הסופר־יאכטה הענקית של איל ההון הרוסי, אנדריי מלניצ'נקו, ששווייה מוערך בלא פחות מ־580 מיליון דולר, והחרימו אותה. עד עתה החרימו הרשויות באיטליה נכסים רוסיים בשווי של 764 מיליון דולר, במה שממחיש את המגמה מצד עוד ועוד מדינות באירופה בכל הקשור לנכסיהם של אילי ההון הרוסים ברחבי היבשת בעקבות הפלישה לאוקראינה.

 

ביום שישי הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על שורת סנקציות חדשות נגד רוסיה, ואיים בנוספות. בין השאר הצהיר על איסור לייבא מרוסיה וודקה וקוויאר, כמו גם יהלומים שאינם לצרכים תעשייתיים. על פי "בלומברג", היבוא של משקאות אלכוהוליים וחומץ מרוסיה לארה"ב הסתכם ב־2021 ב־24.1 מיליון דולר, סכום לא גדול, ככל הנראה משום שרוב מותגי הוודקה הרוסית מיוצרים מחוץ לרוסיה. לעומת זאת, יבוא מאכלי ים מרוסיה לארה"ב הסתכם ב־2021 ב־1.2 מיליארד דולר. הנשיא ציין כי וושינגטון גם תאסור יצוא של מוצרי יוקרה לרוסיה. ביידן קרא לקונגרס להצטרף לבעלות בריתה המערביות של ארה"ב ולשלול מרוסיה את מעמדה כשותפת סחר מועדפת, כתגובה לפלישתה לאוקראינה. הוא ציין כי הורדת מעמד הסחר של רוסיה "תקשה על המדינה לעשות עסקים עם ארה"ב, וזו תהיה מהלומה מוחצת לכלכלה הרוסית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים