ביקורת חריפה של בית המשפט: מנע גירוש פליטה אוקראינית
בהחלטתה כתבה השופטת כי: "אין לשלוח מכאן את מי שנמלטו מהתופת, לעת הזאת נדרשת חמלה" • בהמשך היא ציטטה משירה של ויסלבה שימבורסקה על פליטים ותהתה ”כיצד נתן לצפות בשיירות הנמלטים, ולהורות על החזרת המבקשת?!”
אתמול, בשתיים בצהריים הייתה אמורה לובה רווינקו, פליטה בת 48 מקייב, לעלות על מטוס בחזרה לסלובקיה, לשם הגיעה לאחר שהצליחה לברוח מביתה בקייב כשהחלה המלחמה. נציגי הרשות לאוכלוסין והגירה כבר ציידו אותה במכתב גירוש. גם בית הדין לעררים הורה על גירושה מישראל. ברגע האחרון החליטה שופטת המחוזי בתל־אביב מיכל אגמון גונן למנוע את הגירוש, שנתלה בטענה כי בעבר נתפסה רווינקו בארץ ללא אשרה, לא לפני שמתחה ביקורת קשה על משרד הפנים ורשות האוכלוסין.
אתמול בשיחה עם "ידיעות אחרונות", הודתה בהתרגשות רווינקו לכל האנשים שעזרו לה להישאר בישראל. "אין לי מילים להודות לכולם", אמרה, "אני רק רוצה מקום לנוח בו ולחכות עד שהמלחמה תסתיים".
בהחלטתה כתבה השופטת אגמון גונן כי: "רשות האוכלוסין מבקשת לגרש את העותרת בחזרה כשהיא בחוסר כל ונמלטה ללא כל ציוד או רכוש לארץ ממנה הגיעה. לאחר הטראומה שעברה אין מקום להחזירה. אני סבורה כי גם אם בעבר העותרת הייתה בישראל ללא אשרה וגורשה ממנה, אין לשלוח מכאן מהרגע להרגע את אלו שנמלטו מהתופת וברחו מאימת המלחמה. יש להמתין ולאפשר למבקשת ושלכמותה להישאר בישראל עד לשוך הקרבות שעדיין מתנהלים והופכים קשים ומרים מיום ליום. לעת הזו נדרשת חמלה, חמלה אנושית".
מיד אחר כך כתבה השופטת בהדגשה, ”כיצד נתן לצפות בשיירות הפליטים, מרביתן נשים וילדים, הבורחים מקייב המופגזת קשות, כשרבים מהם נהרגים בדרכם ולהורות על החזרתה של המבקשת?!”
היא אף ציטטה את המשוררת הפולנית הידועה ויסלבה שימבורסקה בשירה “פליטים אנשים כלשהם”: “אנשים כלשהם במנוסה מפני אנשים כלשהם / מותירים מאחוריהם איזשהו כל־אשר־להם / מסביב יריות כלשהן, פעם קרובות, פעם רחוקות, / ובמרומים מטוס שחג לאיטו”
לפי החלטת בית המשפט רווינקו תוכל להישאר בישראל ל־14 ימים נוספים עד שהרשות לאוכלוסין תגיב להחלטה לא לגרשה. יחד עם זאת השופטת כתבה כי: "טוב תעשה הרשות אם תסכים למתן הסעד הזמני ולא רק למבקשת".
בזמן שרווינקו ממתינה שישיבו לה את הדרכון, כדי שתוכל להגיע לנתניה, שם הזמינו אותה להתארח, היא מספר על התלאות שעברה מאז ברחה מהדירתה בקייב, עם פרוץ המלחמה. "התעוררנו בבוקר לקול פיצוצים", היא משחזרת. "התחבאנו במסעדה שיש בה מרתף ואפשר לקבל בה גם אוכל. שמונה ימים היינו שם, כי כל הזמן הפציצו את האזור. בהחלטה של רגע החלטתי לקחת את המעט שהיה איתי ולברוח משםר".
שורת אזרחים ישראלים ועורכי דין עזרו לרווינקו לקבל מקלט בישראל. ביניהם עו"ד אירינה רוזינה מהקליניקה לזכויות פליטים של המחלקה המשפטית באוניברסיטת תל־אביב ועו"ד אלירן בללי, שעתר עבורה לבית המשפט המחוזי בתל־אביב והצליח למעשה למנוע את גירושה מישראל.

