שתף קטע נבחר

פסגה משולשת בשארם: בנט, א־סיסי ובן־זאיד

מנהיגי מצרים, האמירויות וישראל ידונו היום בהסכם הגרעין המתגבש עם איראן, בהתרחקות של ארה”ב ממדינות העולם הערבי ובהתקפות החות’ים על מתקני הנפט • אתמול התברר כי היוזמה לטיסות ישירות מישראל לשארם א־שייח הייתה של א־סיסי

הפתעה בשארם א־שייח: ראש הממשלה נפתלי בנט, שליט האמירויות מוחמד בן־זאיד ונשיא מצרים עבד אל פתאח א־סיסי הגיעו לשם אתמול ויקיימו היום פסגה משולשת.

 

כבר אתמול נועדו השליטים בזוגות – בנט עם יורש העצר, ויורש העצר עם א־סיסי. היום יימשכו המפגשים ותתקיים הפסגה. בן־זאיד הגיע לשארם על רקע התקפות החות'ים מתימן על מתקני הנפט בסעודיה, שהתרחשו בימים האחרונים בסיוע לוגיסטי איראני, כמו גם על התקפת יעדים נוספים מחוץ למדינה. הוא מתוסכל מזה שארה”ב לא מגישה לו עזרה צבאית בנושא.

 

בנט מגיע לאזור עם שני כובעים. מחד, הוא רוצה לעזור לגשר בין מנהיג האמירויות לאמריקאים. מצד שני, גם לו יש בטן מלאה על ביידן בגלל הסכם הגרעין המתגבש, האיום האיראני והוצאת משמרות המהפכה מרשימת אירגוני הטרור. אלא שיש לו אינטרס חשוב: הפסגה היא חלק ממהלך ישראלי מקיף שמטרתו כיתור האיראנים, בכל הכוחות, כולל אפילו טורקיה, בגיבוי אמריקאי. כדי שהניסיון יצלח הוא ינסה להוריד את מפלס המתיחות בין ארה”ב לאמירויות.

 

א־סיסי ובן־זאיד כבר הבהירו בכמה הזדמנויות כי "מאז שנכנס ביידן לבית הלבן חלה התרחקות אמריקאית מופגנת ממדינות העולם הערבי, במיוחד מצרים וסעודיה". הם גם מביעים "תמיהה" על ההתקרבות החדשה של הממשל האמריקאי לנסיכות קטאר. למצרים קשרים רופפים בלבד עם ממשל ביידן, שנמנע עד כה מיצירת קשר עם א־סיסי. נשיא ארה"ב חוזר ומבהיר את התנגדותו העזה לפגיעה בזכויות האדם במצרים.

 

לאמירתים יש מנוף לחץ. בשבוע שעבר ביקר אצלם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון, והפציר בהם ובסעודים להגדיל את תפוקת הנפט במטרה להוריד את מחירו המאמיר על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה והסנקציות על מוסקבה. לא האמירתים ולא הסעודים נתנו התחייבות כלשהי. אתמול הגיעה אליהם בקשה דומה גם משר החוץ היפני.

 

אתמול התברר גם כי הרעיון לפתוח את שארם א־שייח לטיסות ישירות מישראל הגיע מצד הנשיא המצרי. בנט מיהר לאמץ את ההצעה ומינה צוותי שב"כ לסגור את ההסדרים הביטחוניים מול שלטונות מצרים. הפסגה נשמרה בסוד עד אתמול אחר־הצהריים. כשבנט עלה על מטוס למצרים נאמר תחילה כי הוא טס לפגישה עם הנשיא א־סיסי בקהיר כדי לסגור את הסכמי התעופה לשארם א־שייח, ורק לאחר מכן התברר כי מדובר בפסגה. אגב, בנט נשאר אתמול בלילה לישון בשארם א־שייח, דבר שלא קרה כבר הרבה שנים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים