סימן שאתה כוכב

הקהל קם על רגליו והריע בנפנוף ידיים לשחקן החירש טרוי קוצור, זוכה פרס שחקן המשנה על תפקידו ב"קודה", שנאם בשפת הסימנים והקדיש את הפרס לקהילת החירשים

המנצח הגדול של הערב, coda (באנגלית קיצור ל"ילד להורים חרשים"), זכה בכל שלושת הפרסים להם היה מועמד (סרט, תסריט מעובד ושחקן משנה), ועשה היסטוריה בתור הסרט הראשון של ענקית סטרימנג שזוכה בפרס הסרט הטוב ביותר, אבל ייזכר בעיקר בזכות רגע מרגש אחד בטקס.

 

מדובר בחידוש לסרט הצרפתי "משפחת בלייה", שמספר על נערה צעירה (אמיליה ג'ונס) שומעת ומדברת, בת למשפחה של חרשים המדברים בשפת הסימנים. היא עובדת עם אביה ואחיה כדייגת בעיירה שכוחת אל במסצ'וסטס, עד שיום אחד מורה בבית ספר שם לב לכישרונה לשירה ומעודד אותה ללכת לאודישנים. בגרסה האמריקאית של הסרט, בניגוד לזו הצרפתית, התעקשו היוצרים שאת כל תפקידי החירשים יגלמו חירשים במציאות, והסתמכו בין היתר על שחקנים שהופיעו בתיאטרון חרשים, שזכה לקרדיט רב על הבמה. הזכייה של הסרט, הראשון שעוסק בחירשים, ריגשה במיוחד ברגע שבו עלה השחקן החירש טרוי קוצור, שלא היה מוכר עד השנה, לקטוף את פרס שחקן המשנה בטקס על תפקידו כאביה של ג'ונס. קוצור הוא הגבר החירש הראשון שזוכה באוסקר. מרלי מטלין החירשת, חברתו ל"קודה", עשתה זאת לפניו כשזכתה בפרס השחקנית לפני 35 שנה, על "ילדים חורגים לאלוהים".

 

קוצור נשא נאום מרגש בשפת הסימנים עם מתרגם, והסביר שהסרט שובר מחיצות בין שומעים לחירשים. קוצור התקשה להסתיר את התרגשותו ואמר בשפת הסימנים: "זה מדהים, המסע הזה. אני לא מאמין שאני כאן. זה לא ייאמן ש'קודה' הגיע לכל העולם ואפילו לבית הלבן. תיכננתי ללמד את הנשיא ואת הגברת הראשונה מילים גסות בשפת הסימנים, אבל מרלי עצרה בעדי. הפרס מוקדש לקהילת החירשים ולקהל המאותגרים. זה הרגע שלנו".

 

שפת הסימנים הייתה נוכחת בכל אחת מהזכיות של הסרט, ובסופו של נאום הזכייה של קוצור קמו כל סלבריטאי הוליווד ו"מחאו כפיים" בשפת הסימנים, בנפנוף ידיים.

 

למרבה הצער, ספק אם הסרט אי פעם יוקרן בבתי קולנוע בארץ או אפילו בשירותי סטרימינג או ויאודי שאינם של אפל, מה שהופך אותו לאחד הזוכים העלומים אי פעם עבור הקהל הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים