בקצב של נמלים

9 מיליארד שקל בשנה עולה ה"פקק" בנמלי ישראל • חומרי הגלם לא נכנסים, שרשרת הייצור, היבוא והיצוא נפגעת, לקוחות בינלאומיים נוטשים את המפעלים המקומיים בשל עיכובים באספקה • ולמרות זאת, משרד התחבורה מסרב להעביר חלק מהעבודה לנמלים הפרטיים והיעילים יותר בתירוץ ש"יש עומסים בכל העולם"

הפקק שעולה לנו מיליונים: מחוץ לנמלי ישראל המתינו אתמול 78 אוניות שעליהן מטענים. 36 חיכו שייתנו להן לעגון בנמל אשדוד ו־42 בנמלי מפרץ חיפה, הכוללים את נמל חיפה הממשלתי ונמל הממגורות, נמל מספנות ישראל, ונמל המפרץ הפרטי החדש.

 

לפי הערכת משרד האוצר, ההמתנה של ספינות בים עולה לנו כ־40 מיליון שקל מדי יום, 9 מיליארד שקל בשנה. הסכום כולל קנסות שמטילים בעלי האוניות על מזמיני הסחורות בגלל העיכובים, נזקים מתמשכים שנגרמים למפעלים ישראליים אשר ננטשים על ידי לקוחות בעולם בשל אי־הוודאות לגבי זמני האספקה, ועוד.

 

המשבר, שהחל עם פרוץ הקורונה, נבע תחילה ממחסור בעובדים בנמלים. בעיה זו נפתרה חלקית אחרי שההסתדרות הסכימה לקלוט בחיפה ובאשדוד עובדים זמניים, אולם בשנה האחרונה הוחרף המשבר בגלל סיבה חדשה: הגידול הרב בפעילות אוניות מטען כללי, שהפריקה שלהן איטית יותר ודורשת יותר ידיים עובדות. זה קרה כי יותר יבואני סחורות החלו להשתמש באוניות אלה בשל הזינוק במחירי השכרת מכולות, מ־2,000 דולר לכ־15 אלף דולר למכולה.

 

למרות העיכובים, שרת התחבורה מרב מיכאלי מסרבת להפעיל את סמכותה ולהעביר חלק מהפעילות לנמלים הפרטיים, היעילים יותר, מחשש לתגובת ההסתדרות. היא רק הורתה למנכ"לית משרדה, מיכל פרנק, לנהל על כך מו"מ עם ההסתדרות ועם ועדי הנמלים.

 

אחת מחברות הספנות שנפגעות מהמצב הגישה תביעה ייצוגית על סך מיליארד שקל נגד נמל חיפה ונמל אשדוד הממשלתיים. באי כוחה, עורכי הדין צחי פיסטל ועדי ערמן ממשרד בן ארי, פיש סבן ושות', הציגו במהלך הדיונים בתביעה ראיות לכך ששני הנמלים לא עומדים בהתחייבויות שלהם לגבי מספר העובדים שעליהם לספק לכל אונייה עבור פריקת המטענים. לפי נתוני רשות הספנות שהוצגו בדיונים לא עומדים שני הנמלים בכרבע מהבקשות לצוותים לפריקת האוניות. באי כוחם של הנמלים טענו בתגובה כי אין הסכמים המחייבים אותם למספר מסוים של צוותי עבודה לפריקת האוניות.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, מסר כי "יש משבר מתמשך בנמלים, שכל שבוע רק הולך ומחריף, כשישנם רציפים ריקים שניתן להפעילם מיידית. לא ייתכן שבמדינה מתוקנת הנמלים לא יתפקדו וסחורה תמתין במשך שבועות ואף חודשים לפריקה – תוך שיבוש של כל מהלך הייצור, היבוא והיצוא של ישראל. אנו מקווים כי שרת התחבורה, שעד כה נמנעה מלהתערב, תבין כי אין מדובר בכוח עליון אלא דווקא באוזלת יד של כל המעורבים, שממנה נפגעים בראש ובראשונה אזרחי ישראל, תתחיל לנקוט בצעדים משמעותיים להפחתת העומס בנמלים ותפעל לגיוס כוח אדם נוסף לנמלים ולפתיחת רציפים חדשים".

 

במשרד התחבורה בוחרים דווקא להגן על הנמלים וטוענים כי "בשל אופי הענף הם אינם מחויבים על פי דין במספר מוגדר של צוותי עבודה. מנגד, הנמלים מחויבים בתפעול יעיל. כתוצאה ממגפת הקורונה נוצרו שיבושים רבים בכל נתיבי הסחר והלוגיסטיקה העולמיים, שהביאו לעומסים חריגים בנמלים בכל רחבי העולם, ובהם גם בישראל. אנו פועלים באופן שוטף בכל האמצעים הרלוונטיים לזרז את פריקת אוניות המטען הכללי ובוחנים אפשרויות נוספות לצמצום התור בנמלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים