מי ישבור ימינה
בניסיון למנוע עזיבה נוספת בימינה, שתביא להתפרקות סופית של הקואליציה, כינס ראש הממשלה נפתלי בנט ישיבת חירום עם חברי מפלגתו • איש מהם לא פירסם הודעת תמיכה ביו"ר מפלגתם או גינוי לפרישתה של עידית סילמן • סגן השר אביר קארה הכחיש בישיבה פרסומים שלפיהם ניהל משא ומתן כדי לעזוב עם סילמן וטען: "אני לא פורש" • השרה שקד שמרה על שתיקה מוחלטת
האם ראש הממשלה, יו"ר ימינה נפתלי בנט, מאבד גם את חברי מפלגתו? אתמול בבוקר, זמן קצר אחרי שקיבל את הודעת הפרישה של עידית סילמן, שינה בנט את סדר היום שלו וקיים ישיבת חירום עם חברי סיעת ימינה - איילת שקד, ניר אורבך, אביר קארה, שירלי פינטו ומתן כהנא - במטרה לאתר ולנטרל כל אפשרות לנטישה נוספת.
שני ה"חשודים" המיידיים הם סגן השר קארה וח"כ אורבך. בליכוד מפעילים על השניים לחצים כבדים לעבור לשורות האופוזיציה ובכך להפיל בקלות את הקואליציה הנוכחית. לנתניהו מספיק פורש אחד נוסף מסיעת ימינה כדי שפורשיה יוכלו להקים סיעה נפרדת ולחבור לליכוד לקראת הבחירות הבאות. על פי החוק לשם כך יש צורך בפרישה של שליש מחברי הסיעה, ובליכוד מחפשים את הח"כ השלישי או יותר, כדי שיצטרף לעידית סילמן ולעמיחי שיקלי.
אבל גם ללא פרישה מיידית נוספת מצבו של בנט בתוך מפלגתו אינו פשוט. אתמול, לאחר העריקה הסודית של סילמן, הח"כים של המפלגה לא פירסמו הודעת תמיכה בבנט, או גינוי כלשהו למעשה של סילמן. "כולם כרגע יושבים על הגדר לראות מה קורה", הסביר גורם בימינה, "מחכים לראות מה יהיו ההתפתחויות כדי להחליט".
במהלך הפגישה אתמול הטיחו חברי הכנסת של ימינה ביקורת בבנט וטענו שהוא "הזניח את העבודה בכנסת ושכח את העבודה מול הח"כים". ח"כ אורבך אף זעם על בנט לאחר שזה כינה את שטחי יהודה ושומרון "הגדה המערבית", ובנט התנצל על הדברים וטען שהם נאמרו בטעות.
בנט הסביר לחברי מפלגתו את הלחץ שבו הייתה נתונה סילמן ושלטענתו הוביל לפרישתה, והבהיר כי למרות המשבר הנוכחי אסור שהקואליציה תתפרק: “הממשלה הזו עובדת למען אזרחי המדינה. יש 8% צמיחה, הפסקנו את הזרמת המזומנים לחמאס, אנחנו מנהלים מערכה בהקשר האיראני, ונלחמים בפשיעה במגזר הערבי. יש פה הזדמנות לקחת את האירוע הזה, ללמוד ממנו ולתקן את הפערים שנוצרו. כל הממשלה הייתה מושתתת על שמירת הסטטוס־קוו - ולא על עשיית תנועות חדות. האלטרנטיבה היא עוד בחירות ואולי עוד בחירות אחריהן, וחזרה לימים של חוסר יציבות מסוכנת למדינת ישראל".
ועדיין, הפוקוס במערכת הפוליטית הוא כרגע על שני ח"כים של ימינה: אביר קארה וניר אורבך. אתמול פורסם שקארה נפגש עם סילמן ושיקלי וניהל עימם משא ומתן חשאי על הקמת סיעה נפרדת, אולם קארה הכחיש את הדברים וטען שנפגש עם סילמן כדי לשכנע אותה לא לפרוש. גם במהלך הישיבה עם בנט חזר קארה על עמדתו שלפיה הוא נשאר בימינה, וגם אמש מסרו מקורביו: "הוא לא פורש".
לח"כ אורבך יש קושי אידיאולוגי גדול להמשיך בקואליציה הנוכחית והוא שוקל את המשך דרכו הפוליטית. בסביבת בנט מעריכים שאורבך לא ילך בעקבות סילמן ושאם הוא יחליט לעזוב את הקואליציה – הוא יפרוש מהחיים הפוליטיים. "אם יש לי תשובות טובות ונכונות לציבור שלי – אני יכול להתמודד עם עוד הרבה הפגנות נגדי. אבל אני צריך שיהיו לי תשובות והישגים. ואם אין לי - אני בבעיה", אמר אתמול אורבך בישיבה עם בנט.
השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא איילת שקד. במהלך הפגישה המשותפת עם כל הח"כים של המפלגה היא שמרה על קיפאון ולא התבטאה כלל. מאוחר יותר היא נפגשה בארבע עיניים עם בנט, אולם השניים לא פירסמו דבר מתוכן הפגישה האישית ביניהם.

