להיפתח לניצנה
בפתחת ניצנה שבגבול מצרים חיות 200 משפחות בחמישה יישובים בתוך מרחבי מדבר שקטים, ומקיימות משקים חלוציים שמפיקים יינות, שמני זית ופירות, כמו גם חווה להצלת בעלי חיים וקהילה שעוסקת בפעילות חינוכית • בחול המועד ייערך שם פסטיבל "משקים פתוחים", וזה הזמן שלכם להיכנס לרכב כדי להדרים ולערוך היכרות עם האזור המסקרן
במצפה דביר מור, המשקיף על תל ניצנה וגבול מצרים, עומדת ליאור זלוף, מגדלת אוכמניות ומדריכת טיולים, ומתפעלת מהאזור בו היא חיה ופועלת – פתחת ניצנה שברמת נגב. "אנחנו ניצבים על הציר המרכזי בין אפריקה ואסיה. כולם עברו פה לאורך ההיסטוריה. לפני יותר מאלפיים שנה הייתה פה התיישבות וחקלאות נבטית", היא אומרת, ומוסיפה את העיקר שבהווה: "היום פתחת ניצנה היא פנינה שרוב האנשים לא מכירים. אנשים חושבים שהיא ליד אשקלון או בעוטף עזה. בחמשת המושבים של הפתחה שנולדו בשנות ה־80 — כמהין, קדש ברנע, ניצנה, באר מילכה ועזוז – חיות 200 משפחות בסך הכול ומנהלות אורח חיים ותרבות מקומית שלא רואים במקום אחר. זהו אזור שקט, יוצא דופן, בתולי, לא עמוס בתיירים, אין בו פקקים, והוא גם מאוד בטוח – גם בתקופות של לחימה. האזור התחבב גם על ג'יפאים ואופנוענים – הדיונות הפכו עבורם ללונה פארק".
חול המועד פסח הוא הזדמנות טובה לגלות את הפתחה. מה גם שבחול המועד יתקיים באזור פסטיבל "משקים פתוחים", שעורכת תיירות הר הנגב בשיתוף קרן מיראז' ומשרד החקלאות. בחמשת ימי הפסטיבל תוכלו לבקר במשקים החקלאיים ולטעום את תוצרתם, להשתתף בסדנאות (רובן במחיר של 15 שקל למשתתף) ולחקור את סודות המדבר.
אחרי יום גדוש בפתחה, הנה רשימת המלצות לאטרקציות, שמרובן אפשר ליהנות לאורך השנה (לפרטים: negevtour.co.il/?events=open-farm)
מגן דוד מלבלב
כשגל ורוני תושיה עברו לפני עשור לגור בבאר מילכה, הדבר היחידי שצמח בחלקה שלהם, בלב דיונות החול, היה עץ אשל גדול בן 150 שנה. היום, מלבלב שם בוסתן פירות מקסים בצורת מגן דוד, שיש בו הדרים, אפרסקים, אתרוגים, שיזף ועוד.
הם הכירו בראשית שנות ה־2000, בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל־אביב, וכבר בשיעור הראשון התאהבו. בהמשך התקרבו לדת, והרצון להיות קרובים גם לאדמה הביא אותם לבאר מילכה.
במשק תושיה הם מטפחים מטע זיתים שממנו הם מכינים שמן זית וכרם שמענביו הם מפיקים תירוש ויינות. המשק האורגני והכשר, מתפקד גם כמרכז חינוכי שאליו מגיעים קבוצות נערים ונערות, חיילים ותלמידי ישיבה.
בחול המועד משפחת תושיה תערוך סיורים במשק לקהל בשעות הבוקר (30 שקל למשתתף), וב־16:00 ייצא סיור במסגרת "משקים פתוחים" במחיר 15 שקל למשתתף. בסיורים מטיילים בבוסתן, בכרם ובמטע הזיתים, מבקרים ביקב הקטן וטועמים יין. "הילדים שלנו מפעילים את הילדים של המבקרים — הם משחקים ומטפסים איתם על העצים", הם מוסיפים.
בתום הביקור אפשר לרכוש ממוצרי המשק. מחירי בקבוקי היין נעים בין 40 ל־130 שקל, ומחירי שמן הזית בין 55 ל־250 שקל.
משק תושיה, באר מילכה, ראשון־חמישי, משעות הבוקר, 052-8977520.
שיקוי הנעורים הנבטי
בחוות "שירת המדבר", שאותה גולן כהן מגדיר "גן מרפא ובוסתן", משגשגים 60 צמחי מרפא (קקטוסים, עצים ושיחי תבלין) מהארץ ומהעולם, חלקם מאוד מיוחדים. כהן, ירושלמי במקור, פיתח אהבה למדבר עוד בילדותו. אחרי הרפתקאות ונדודים, כולל לימודי רפואה סינית, הוא השתקע לפני 15 שנה יחד עם רעייתו נעה בבאר מילכה, בבית שנבנה מאדמה. השניים החלו לגדל צמחי מרפא ולעסוק ברפואה באמצעות צמחים. "אני גם מעביר סדנאות וסיורים בתחום, שנותנים כלים וידע לאנשים איך להשתמש בצמחים. בנוסף אנחנו מציעים למבקרים חדר בריחה במרחב הפתוח. מדובר במשחק שאורכו שעה וכולל תחנות, חידות ומשימות, המיועד לקבוצות קטנות, משפחתיות, והפרס שלו הוא שיקוי הנעורים הנבטי, אותו אני מחביא איפשהו בחווה".
בחול המועד כהן יערוך סיורים בממלכתו, במהלכם גם יגיש תה מחליטת צמחים מגנו, תמורת 15 שקל למשתתף. ומי שירצה לקחת חלק במשחק השיקוי יוסיף 45 שקל.
חוות שירת המדבר, באר מילכה, ראשון־חמישי, הסיור מתחיל ב־10:00. משחק הבריחה 09:00־17:00. 052-7021650, shirathamidbar.co.il
חמורים רצים בכיף
"חמורים רצים בכיף, אנא הקפידו על סגירת השער", זה השלט שמקבל את באי המשק החקלאי ניצנה, שבכפר הקהילתי־חינוכי ניצנה. "אנחנו לא מאמינים בפינת חי ובפינת ליטוף", אומרת נעמה פרידמן, בת 18, שעושה שנת שירות במקום. "כאן פועל מרחב מחסה, ואנחנו משקמים חיות — חמורים, כבשים ועיזים – שעברו התעללות או נמצאו נטושות, בשאיפה להחזירן לטבע או להעבירן לידיים בטוחות. גדלים אצלנו גם תרנגולות, ארנבים ושרקנים".
המשק החקלאי הוא אחד ממיזמי הקהילה החינוכית־התיישבותית של ניצנה. רעות גרינבוים, רכזת ההדרכה: "דרך מרחב המחסה אנחנו מלמדים ערכים של חמלה ואהבה. במשק יש חווה חקלאית, חממה טכנולוגית וגן ירק, ואנחנו מעסיקים עובדים ומתנדבים, כולל חרדים ובדואים, לצד ילדים ממסגרות שונות".
במהלך הפסטיבל המשק יציע תחנות יצירה לילדים, ומדי יום ב-14:00 ייערך סיור (שעה־שעה וחצי) במתחם, כולל נשנוש ירקות. כן ניתן יהיה לרכוש תוצרת חקלאית.
מדי יום ב-10:00 ייצא טיול ברחבי פתחת ניצנה. "זהו מסע לאורך ההיסטוריה", מספרת גרינבוים. "כולל עיסוק במבצע חורב במלחמת העצמאות". מחיר הסיור: 15 שקל למשתתף.
משק ניצנה יערוך גם סיור לילי במדבר, שמתאים לילדים, וייצא לדרך בשעה 20:00 (15 שקל למשתתף) . "בסיור נחפש עקרבים בארץ ובשמים", מבטיחה פרידמן. "נשלב הדרכה באסטרונומיה, מוזיקה וסיפורים מהמיתולוגיה. פתחת ניצנה היא מקום מבודד, פתוח ורחב, ורואים את השמיים בצורה פנטסטית – הכוכבים ממש זורחים עלינו וזה פשוט מטורף".
גרינבוים מדווחת שבמסע הלילי "לא מסתכלים גם על הקרקע. נחפש עקרבים ושאר חיות לילה בעזרת פנסי אולטרה סגול". ולא לשכוח להצטייד בנעלים סגורות.
משק חקלאי ניצנה, ראשון־חמישי, החל מ־10:00. סיור "עקרבים וכוכבים", ראשון־חמישי, החל מ־20:00. פרטים והרשמה באתר של מועצת רמת נגב.
אוכמניות במדבר
חן קרן הגיע לפני 15 שנה ליישוב כמהין מהמקום הכי רחוק ומנוגד לו — קיבוץ אל־רום שברמת־הגולן, יישוב ירוק, שבע מים, והרביעי בגובהו הטופוגרפי בישראל. אל־רום גם נחשב ליישוב הוותיק ביותר בארץ שבו מגדלים אוכמניות. לפני שלוש שנים החליטו קרן ורעייתו, ליאור זלוף, שאפשר לגדל אוכמניות גם במדבר – וקראו לחווה שלהם "סגולות מדבר".
"הרוב באזור מגדלים עגבניות שרי ועשבי תבלין. אנחנו החווה הראשונה בנגב שגידלה אוכמניות", מתגאה זלוף. "אחרינו התחילו עוד חקלאים לעשות את זה. מסעדות בוטיק בתל־אביב וחנויות אורגניות כבר מכירים את התוצרת שלנו. לכבוד 'משקים פתוחים' אנחנו עורכים סיור שנמשך שעה וחצי ועולה 15 שקל למשתתף. במפגש הם מתוודעים לסגולות הבריאותיות של האוכמניות וכמובן טועמים. חשוב לדעת שלא כל מה שסגול בשל – האוכמניות צריכות להיות סגולות מאוד".
אחד הפרקים המעניינים במפגש הוא סוגיית הכשרות בגידול אוכמניות. "הרב עובדיה יוסף ז"ל הגיע לפני 20 ומשהו שנה לקיבוץ אל־רום והחליט לתת לשיח האוכמניות דין של עץ. לכן צריך לחכות ארבע שנים עד שהוא מוכן לאכילה. אחרת הוא לא כשר. יש לנו חלקה אחת שהיא כשרה, כי היא לא נטועה באדמה כמו עץ, אלא בשקית שמרופדת בשברי קוקוס".
"סגולות מדבר", מושב כמהין, ראשון־חמישי, בשעה 16:00, 052-6817282
יין איכותי תוצרת הנגב
כבר בצעירותו למד אלון צדוק, בעלי יקב רמת נגב, לחבב אלכוהול הודות לאביו, שהכין בבית יין וערק תימני. בשנות ה־80 הוא הגיע עם רעייתו נירה לקדש ברנע, ועבד כחקלאי, רכז משק וגזבר. "לכבוד יום הולדת 40 נירה, שידעה שאני אוהב יין, קנתה לי מתנה: קורסים בנושא בתל־אביב. במהלך הנסיעות לקורסים התחלתי לגלגל את הרעיון להיכנס לענף. הייתי הראשון באזור שלנו שנטע כרמים".
ב־1995 הצדוקים הקימו את יקב רמת נגב, שכיום מייצר 250 אלף בקבוקים בשנה. "מה שמייחד את היינות שלנו זה שאנחנו משתמשים בענבים שגדלים במדבר בלבד. היינות שלנו נמכרים ברחבי הארץ ואף זכו בפרסים".
לרגל הפסטיבל מוצע סיור ביקב עם טעימות יינות, במחיר 50 שקל למשתתף. מפגש עם צדוק הוא חוויה ססגונית לא רק בגלל היין — האיש שופע סיפורים מרתקים, כולל מהתקופה בה חי ביישוב קדש ברנע שבסיני. מחירי היינות נעים בין 60 ל־450 שקל לבקבוק.
יקב רמת נגב, קדש ברנע, לתיאום ביקור: 050-5354664, rnwinery.co.il
פיקניק ים־תיכוני
הסצנה הקולינרית עדיין לא מפותחת דיה בפתחת ניצנה, אז כמה טוב שיש את שירלי ארט מקדש ברנע, שמצילה את המצב. ארט מציעה מארזי פיקניק טעימים ומושקעים (סלטים, קישים נהדרים, מוזלי, מיץ טבעי, טחינה, לאבנה תוצרת בית וממרחים מהאזור), וכן ארוחות צהריים וערב. היא מתמחה בתבשילים תוניסאיים (קוסקוס, פקיילה, פריקסה), שלמדה להכין בבית אמא, ומצטיינת גם במאפים ובתבשילים יווניים, כולל בורקסים שלמדה מסבתא מצד אבא. לכבוד החג היא הכינה תפריט כשר לפסח. בין היתר היא מתקינה בונטז' — קציצות תפוחי אדמה ממולאות בעוף, שהתוניסאים אוהבים לנשנש בחג החירות.
כדי לרכוש את הערכות, הסלסילות והמטעמים של ארט צריך להזמין יום לפני הביקור (052-4647437), לאסוף את האוכל מביתה (מ־07:30 ועד 20:00), ואז לבחור באחד המקומות באזור שבהם ניתן לערוך פיקניק. ארט מציעה שני מסלולי ארוחת בוקר זוגית — ב־219 שקל וב־249 שקל. בקבוצה של 15 איש, מחיר הארוחה יהיה 90 שקל לסועד.
בשר מעושן ברוטב שזיפים
אפשרות בליסה נוספת היא "הבוטקה" — פוד טראק כשר בקדש ברנע, בהנהגת יניר נשיא, שהגיע למדבר בעקבות האהבה, ובזכות המשפחה הארגנטינאית של רעייתו, ארבל, למד את נושא הבשר. לאורך השנה הוא מגיש כריכים, אך בפסח הוא יגיש מגשים של בשרים שיצאו מהמעשנות. נתחי הבשר הולכים נהדר עם הרטבים תוצרת בית, כולל רוטב שזיפים.
טלפון להזמנות ולפרטים: 054-4243497
איפה לישון?
חאן ניצנה שבניצנה מתהדר בשני אוהלי אירוח – האחד מכיל עד 70 נפשות, והשני עד 50 (65 שקל לאורח). לכל אוהל מתחם נפרד ובו פינת בישול, הכוללת מנגל, עמדה לבישול פויקה ומעגל ישיבה סביב המדורה.
בחאן בארותיים שביישוב עזוז תקבלו לצד לינה וארוחות בוקר וערב גם סיורים (beerotayim.co.il).
מתחם הצימרים "שמבלה עזוז", שבעזוז, ידוע בטיפולי ספא ושאר פינוקים, ומשקיף על פארק ונחל בארותיים (shamballa.co.il).
מתחם האוהלים "הרפתקה במדבר" בבאר מילכה, בבעלות מורה הדרך בעז שר־שלום, נחשב למפנק במיוחד. "האוהלים שלנו מאובזרים כמו בית מלון והאוכל על טהרת המדורות, כולל פויקה ומעשנות", אומר שר־שלום. מחיר לילה לזוג על בסיס חצי פנסיון: 2,000 שקל לאוהל לזוג, ו־300 שקל לכל אדם נוסף. המקום מציע שלל פעילויות: גלישת חולות בדיונה, תצפיות כוכבים וטיולי ג'יפים. טלפון להזמנות: 054-5755911.

