דאגה במפלגה
מתחילת מארס, סין דיווחה על יותר מ־200 אלף מקרים חדשים של קורונה – מספרים זניחים ביחס לסך האוכלוסייה ובהשוואה לעולם. על אף שרוב החולים אסימפטומטיים, השלטון בבייג'ינג דבק במדיניות "אפס־קורונה" במאמץ לבלום את ההתפרצויות, לשמור על יציבות חברתית ולהגן על הכלכלה.
התפרצויות הקורונה הנוכחיות הן הגדולות ביותר מראשית המגפה, ובעקבותיהן הוטלו סגרים ממוקדים על ערים כגון ג'לין, טאנגשאן, שנגחאי ושנג'ן. התפרצויות אלו קשורות, ככל הנראה, למדיניות החיסונים של סין, שהתמקדה בחיסון האוכלוסייה הכללית, בדגש על עובדי נמלים ושדות תעופה, על פני האוכלוסייה המבוגרת. בעוד כבר באוקטובר 2021 ארגון הבריאות העולמי המליץ שעל מי שמתחסן ב־Sinovac, החיסון המרכזי שמיוצר ומופץ בסין, לקבל מנה שלישית, רשויות הבריאות בסין לא קידמו המלצה זו.
מבחינת השלטון המרכזי, הטיפול בהתפרצויות נמצא בידיהן של הרשויות המקומיות, ועליו להתבצע באופן כירורגי, יעיל ומהיר ("ניקוי דינמי"), כך שמרקם החיים והכלכלה לא ייפגעו. ההנהגה הבהירה שלא תגלה סובלנות לכישלון בטיפול בהתפרצויות, ובהתאם, מתחילת מארס יותר מ־70 פקידים מהשלטון המקומי, חלקם בכירים, עברו הליכים משמעתיים או פוטרו בעוון התרשלות בתפקידם. אירועי השבועות האחרונים מלמדים שהמסר הגיע לרשויות המקומיות, אשר הדגימו נחישות רבה לבלום את ההתפרצויות. כך, למשל, החל מ־1 באפריל רוב שנגחאי נמצאת תחת סגר מלא, למרות הבטחות קודמות של השלטונות כי לא יהיה צורך בסגר שכזה.
שובם של הסגרים עורר חוסר שקט חברתי וכעס על הממשל, שתועדו בפוסטים וסרטונים רבים שהועלו לרשתות החברתיות. בפוסטים ובסרטונים אלו, אזרחים מחו נגד מדיניות הסגרים וההתנהלות הדרקונית של השלטונות המקומיים. בשנגחאי זעמו אזרחים על מחסור באוכל שדירדר אותם לחרפת רעב. הצנזור הסיני, מצידו, נאבק על ניקוי הרשת מקולות אלו. "ווייבו", הרשת החברתית הסינית, הסירה את ההאשטאג "קניית מזון בשנגחאי", שבו השתמשו אזרחים, בין השאר, כדי לבקש עזרה בהשגת מזון.
הסגרים הנרחבים בסין משפיעים לרעה על כלכלת סין והעולם. עבור העולם, בראש ובראשונה, הסגרים משבשים את שרשרות האספקה הגלובליות. סגירת מפעלים ועיכובים משמעותיים בפעילות נמלים מעכבים הגעת רכיבים שונים המיוצרים בסין להרכבה במדינות אחרות, ומפעלים מסביב לעולם יעמדו בפני חוסרים. מפעלים כגון פולקסווגן, טסלה ופוקסקון הודיעו על השהיית או עצירת עבודה, כתלות בסגרים. ב”רויטרס” נכתב כי בסין חמישה מהבנקים המובילים (ICBC ,AgBank ,CCB ,BoC ו־BoCom) צופים אתגר כלכלי בשנה הקרובה בעקבות המשך המגפה, וקשיים בענף הנדל"ן.
גלי ההתפרצות מכים בסין בעיתוי רגיש עבור המפלגה. בראשית מארס נערך בסין הכינוס הפוליטי "שני המושבים", שנועד להכין את הקרקע לקונגרס ה־20, שייערך בנובמבר, ובמהלכו צפוי שי ג'ינפינג, מזכ"ל המפלגה ונשיא סין, להכריז על הארכת כהונתו. כדי להתכונן להארכת השלטון החריגה, שני הדגשים שחזרו כחוט השני לאורך הכינוס היו הצורך ביציבות חברתית וכלכלית. אולם, המציאות החדשה טרפה את תוכניות המפלגה, שתאלץ למצוא דרכים הן לפייס את האזרחים והן להתמודד עם יעד צמיחה כלכלי של חמישה אחוזים וחצי – שעוד בטרם ההתפרצויות סומן על ידי כלכלנים כמאתגר להשגה. ¿
ד"ר ישראל כנר הוא היסטוריון ועמית מחקר בתוכנית ישראל־סין, המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת תל־אביב

