בעשר אצבעותיהן

הן העיניים של המדינה בגזרת הדרום, מסכלות הברחות ופעילויות טרור, וכולן נשים • גדוד האיסוף הקרבי 727, גדוד הלוחמות הראשון בצה"ל, חוגג עשר שנים להקמתו - ואת העובדה שמשרתות בו נשים בלבד • "זה תפקיד שמשלב בין מודיעין ועבודת שטח בגזרה", מספרת סרן לי בלייכר, מפקדת פלוגה, "בגדוד הזה גיליתי את אחוות הלוחמות ויש פה משהו אחר"

עושות היסטוריה: לפני עשר שנים הוקם בצה"ל גדוד 727 "איתם" ־ גדוד האיסוף הקרבי של עוצבת אודם, המגן על הגזרה הגדולה ביותר בארץ: מחולות ניצנה, דרך גבול מצרים לאילת ולאורכו של גבול ירדן. היחודיות של הגדוד הוא שמאז הקמתו ועד היום משרתות בו נשים בלבד: מהלוחמות ועד מפקדות הפלוגה.

 

בשביל כמה מהנשים ששירתו בגדוד, זו לא הפעם הראשונה שהן עושות היסטוריה. ב־2014, במהלך מבצע צוק איתן, התמנתה רס"ן אסנת בכר למג"דית הקרבית הראשונה בצה"ל. ב־2018 מונתה סא"ל ענבל מן למפקדת הגדוד, הראשונה שצמחה מתוכו.

 

הקמתו גדוד 727 נבעה מצורך בטחוני לאור אירועי הטרור שהתרחשו בקיץ 2011. באחד מהם פתחו שלושה מחבלים באש לעבר אוטובוס שעשה את דרכו לאילת על כביש 12. בסמוך למועד הפיגוע הזה, התרחשו שלוש תקיפות נוספות של מחבלים נגד אזרחים ישראלים ונגד כוחות צה"ל והביטחון בגזרת עוצבת "אדום". במהלך האירועים נרצחו שישה אזרחים ונהרגו לוחם צה"ל ולוחם ימ"מ.

 

לוחמות האיסוף, כמו התצפיתניות המשרתות תחת הגדוד, לוקחות חלק פעיל בסיכולים המתרחשים בגזרה תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים. סרן לי בלייכר (23) מחיפה, מפקדת פלוגת נחשול, משרתת בגדוד כחמש שנים, ותחתיה כ־70 לוחמות. "זה תפקיד שמשלב בין מודיעין ועבודת שטח בגזרה שאני מאוד מתחברת אליה", היא אומרת. "בעבר לא היה לוחמות איסוף בשאר הגזרות. הכל התחיל פה, בגדוד הזה. רציתי תמיד להיות לוחמת איסוף ובחרתי להגיע לכאן. בהתחלה לא ייחסתי חשיבות לאם זה יהיה גדוד מעורב או לא, אבל עם הזמן גיליתי את אחוות הלוחמות ויש פה משהו אחר, אווירה מאוד מיוחדת. כל מי שמגיעה לכאן סופגת את זה".

 

צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל

 

 

סמל רוניה לוי מיישוב ניצן נמצאת כבר שנה בקו. "הגדוד מתמחה באיסוף מידע בכל מיני דרכים בשביל להגן על הגזרה", היא מספרת. "בשטח יש הרבה פעולות מסוות של כמה ימים ולשמור שלא יקרו דברים שלא צריכים לקרות. אנחנו מסכלות פה הברחות באופן תדיר, כמעט יומיומי".

 

"עוד במיונים לצבא אמרתי לעצמי שאני לא רוצה לשבת במשרד", אומרת סמ"ר אור דנינו מאורנית, "רציתי להיות לוחמת, ולוחמת איסוף הכי משך אותי. הלהיב אותי שיש רק נשים בגדוד. הכרתי פה חברות מדהימות. הלוחמות שישנות איתי בחדר, הן גם החברות שאני יוצאת איתן בסוף שבוע".

 

רב"ט ליטל ימלה מחולון מספרת שאחיה, שמשרת גם הוא בחיל איסוף קרבי, המליץ לה על התפקיד. "אני מאוד שמחה שהגעתי לגדוד, ובמיוחד על זה שיש פה רק לוחמות. אנחנו ההוכחה שנשים יכולות לעשות הכל לבד, הכל עלינו. אנחנו לא מסתמכות על עזרה מאחרים".

 

סרן בלייכר מקשיבה בגאווה ללוחמות שלה ומוסיפה: "האתגר הוא פלילי אבל גם פח"עי, ומטרת העל היא להגן על התושבים בגזרה. יש פה לוחמות איכותיות שמגיעות עם מוטבציה גדולה בשביל להתמודד עם כל האתגרים. כולן כאן מבחירה ומבינות את החשיבות".

 

סרן לי בלייכר | צילום: דובר צה"ל
סרן לי בלייכר | צילום: דובר צה"ל

 

 

מג"ד 727 הנוכחי, סא"ל מני אברמוב, אמר כי "בחודש הקרוב יציין הגדוד עשור מיום הקמתו. עשור בו שירתו תחתיו אלפי חיילות, כולן למען משימה אחת־ הגנה על מרחב הנגב. עשר שנים אינן אמנם תקופה ארוכה, אך מדובר בפרק זמן משמעותי ומכריע בעיצובה של יחידה. כיום הגדוד מוביל את העשייה הבטחונית ומשפיע על המציאות בנגב יום יום, שעה שעה. השנה, לאחר שנים רבות של ביצוע משימת ההגנה, זכה הגדוד בפרס 'מגן הדרום' ־ יחידה מצטיינת בתחום התעסוקה המבצעית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים