מה לאכול, מה להחזיר?
איך אפשר לדעת אם השוקולד שיש לי בבית בטוח לצריכה? מה יקרה לי אם אכלתי חטיף שהיה ברשימה? ולמי סלמונלה יכולה להיות מסוכנת? • איסוף המוצרים הענק למוצרי חברת שטראוס עלית מעורר שאלות שמשפיעות כמעט על כל בית בישראל • כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על הבריאות - וגם להישאר עם טעם מתוק
הודעת חברת שטראוס עלית על הריקול הגדול בתולדותיה גרמה לבלבול בקרב צרכנים רבים של המוצרים שאפשר למצוא בכל בית: הבהלה מהמילה "סלמונלה", הרשימה המתארכת של החטיפים, אילו מוצרים עדיין בטוחים לצריכה, והשוקולד שהילדים הספיקו לאכול לפני הפרסום.
אני חוששת שיש בידי מוצר מקו המוצרים שהורדו מהמדפים. מה לעשות?
לפנות לשירות הלקוחות של שטראוס באתר, בפייסבוק או בטלפון 6860*, עם פירוט המוצרים שנרכשו, תאריכי יצור וברקוד.
כדאי להימנע מלצרוך את כל מוצרי השוקולד של עלית?
כל עוד המוצר אינו נכלל ברשימת המוצרים שעליהם נעשה ריקול, ניתן לצרוך אותו ללא חשש.
מהי בעצם סלמונלה? מה התסמינים?
ד"ר זאהי סעיד, מומחה לרפואת משפחה מקופת החולים כללית, מסביר כי מדובר בחיידק שגורם למחלה זיהומית שמתבטאת בשלשולים, כאבי ראש, כאבי בטן וחום גבוה. היא עוברת בעיקר דרך מים, מזונות לא מפוסטרים או בהפרשות של אנשים שנדבקו.
עד כמה אני צריכה לפחד לחלות?
בדרך כלל התסמינים חולפים, אך במצבים קשים עשוי להיגרם אלח דם ואף מוות. עם זאת, מדובר במקרים נדירים. גם שלשול מרובה עלול להיות מסוכן בשל איבוד נוזלים.
עבור מי המחלה עלולה להיות מסוכנת?
תינוקות מגיל שנה או מבוגרים מעל גיל חמישים, כמו גם חולים במחלות לב וכלי דם או בעלי מערכת חיסונית מוחלשת, כמו נשאי HIV או נוטלי סטרואידים.
אכלתי אתמול את אחד המוצרים ברשימת הריקול. מה יקרה לי?
המחלה מופיעה תוך 6 עד 72 שעות מהחשיפה, ובממוצע יום וחצי. ככל שעובר הזמן ואין סימפטומים, אין סיבה לחשוש. במידה וישנם סימפטומים יש לפנות לרופא המשפחה.
איך מאבחנים סלמונלה?
באמצעות בדיקת צואה. התוצאות מתקבלות תוך כיומיים.
מה לעשות אם חליתי? תוך כמה זמן המחלה חולפת?
הדבר העיקרי שיש להקפיד עליו הוא שתייה מרובה. במקרים קשים ניתן לתת אנטיביוטיקה, אך ברוב המקרים הטיפול מתמקד בהחזרת נוזלים לגוף. החום נמשך בין יומיים לשלושה, והשלשולים נמשכים בין ארבעה לעשרה ימים.
יש השלכות לטווח ארוך?
ההחלמה מהמחלה אמנם מלאה, אבל האדם יכול להפריש את החיידק בצואה ולהמשיך להדביק אחרים במשך זמן רב.
עד כמה סלמונלה היא מחלה נפוצה בישראל?
על פי נתוני משרד הבריאות, בין השנים 2016 ל־2019 אותרו 14,372 מקרים של סלמונלה בישראל, אך בפועל המספר עשוי להיות גבוה יותר בשל העובדה שרוב הנדבקים לא עוברים את הבדיקה המאמתת בקופות החולים מאחר שתסמיני המחלה דומים לאלה של מחלות זיהומיות רבות אחרות.
האם הייתה עלייה במקרי ההדבקה בשבועות האחרונים?
מבדיקת "ידיעות אחרונות" מול קופות החולים עולה כי עד כה לא נרשמה חריגה בכמות המקרים.

