בדיקות המעבדה הוכיחו: יש סלמונלה בשוקולד
לאחר שנתגלו חיידקים בפס הייצור במפעל בנוף־הגליל, נשלחו מוצרים שהוכנו בו למעבדות חיצוניות • אתמול הגיעו התוצאות: יש זיהום במוצרים שאמורים היו להימכר לחברות אחרות לשם ייצור חטיפי שוקולד, ציפויים ועוד • בשטראוס מבהירים: הם לא יצאו משטח המפעל • בימים הקרובים יגיעו התוצאות מאלף בדיקות של מוצרים שנועדו לציבור הרחב
החשד לסלמונלה בשוקולד של שטראוס הפך אתמול לעובדה: בדיקות המעבדה החיצוניות שחזרו הוכיחו כי יש חיידקים במוצרים שמקורם במפעל חומרי הגלם בנוף־הגליל. מדובר במוצרים לשוק המוסדי, שבאמצעותם מייצרים חטיפים, חבילות שוקולד ומוצרים דומים. בשטראוס מדגישים כי המוצרים האלה לא יצאו מהמפעל.
האם זה כל היקף הזיהום? עוד אין לדעת. המוצרים שבהם כבר התגלו החיידקים היו אלה שנשלחו ראשונים לבדיקה. כמה ימים אחר כך נשלחו כאלף מוצרים נוספים למעבדות חיצוניות שונות, כשהפעם אלה חבילות שוקולד, חטיפים ומוצרים אחרים שנמכרים לציבור. התוצאות האלה עדיין לא הגיעו, מה שאומר שהבשורות בנוגע לפרשה הזאת יגיעו אלינו בהדרגה.
ראשי משרד הבריאות דחו אתמול את הטענות כי היה צריך להורות לשטראוס לבצע ריקול מוקדם יותר, או לפחות ליידע את הציבור על חשד לסלמונלה כשהתגלו הממצאים הראשוניים – לפני שמונה ימים. בתדרוך שערכו אתמול שר הבריאות ניצן הורוביץ, מנכ"ל המשרד פרופ' נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור שרון אלרעי פרייס לקראת מבצע חיסוני הפוליו, אמרה אלרעי פרייס: "בהרבה מקרים מתקבלות דגימות מכל מיני משטחים ויוצא חיידק חיובי. זה לא אומר שצריך להוריד את כל המוצרים. צריך לעשות קודם בדיקות פרטניות. זה תהליך שלוקח כמה ימים, ויש לבצעו לפני ההכרזה והבהלת הציבור".
בינתיים יש חשד כי ילדים ראשונים נדבקו במחלה לאחר שאכלו כמה מהמוצרים שנכללים בריקול. שני אחים, בן שנה ובן ארבע, הגיעו לבית החולים אסותא באשדוד עם תסמינים של סלמונלה. הקטן חש בטוב ושוחרר לביתו. אחיו הגדול עבר בדיקות ונלקחו ממנו דגימות, אבל תשובה סופית טרם התקבלה.
בשטראוס מנסים למזער את נזקי האירוע. מנכ"ל החברה, אייל דרור, הבטיח אתמול: "כל לקוח יקבל פיצוי כפול עבור המוצר שקנה. נחזור לכל הפונים". מי שבידיו מוצר מהסוג שנאסף צריך לצלצל לטלפון 6860*. אף שכמות עצומה של מוצרים כבר נאספה מהמדפים, זה כנראה לא הסוף. סמנכ"לית חטיבת הממתקים של שטראוס, טל בן פורת, אמרה אתמול בריאיון לאולפן ynet: “זה אירוע מתגלגל ומורכב. אולי בימים הקרובים נקבל תוצאות בעייתיות נוספות".
ארבעה גופים מחוץ לתשלובת שטראוס נפגעו כתוצאה מזיהום הסלמונלה במפעל בנוף־הגליל. יוניליוור, שמשתמשת בחומר הגלם שזוהם בגלידות שלה; ארומה, שהושפעה באופן הקל ביותר ונאלצה רק להפסיק לחלק שוקולדים עם הקפה; תופינית בגבעת ברנר, שמייצרת עבור שטראוס את שוקולד פרה החלבי הקלאסי והוותיק, את בונבוניירות "איחולים מתוקים" ואת השוקולדים עבור ארומה; והגביע בנתיבות, שם מיוצר ופל "רבע לשבע".
בשורת הריקול נפלה כרעם ביום בהיר על אסף לוין, מנכ"ל תופינית. "אנחנו לא עובדים מול לקוחות פרטיים", סיפר, "חומר הגלם של שטראוס נמצא ביותר ממחצית מהמוצרים שלנו. רוב המפעל שלנו מושבת". במפעל יצטרכו לבצע ניקוי קפדני על פי פרוטוקולים מיוחדים, ולא ברור מתי יוכל לשוב לפעילות מלאה.
זליג ריטברג, מנכ"ל הגביע ואחד מבעלי החברה, אמר: "זה סיפור עצוב, אבל הפגיעה בנו לא אנושה. היא כואבת, אבל נתגבר על זה". ב־הגביע השביתו קו ייצור אחד, ולהערכתו ייקח מינימום ארבעה־חמישה שבועות עד ש”רבע לשבע” יחזור למדפים.
מי שנפגעה הכי קשה היא יוניליוור, שנאלצה לבצע ריקול ל־25 מהגלידות שלה, ובהן מותגי הליבה המובילים "מגנום", "קרמיסימו", "סולרו" ו"גלידונית" – בטיימינג הגרוע מכל: עם תחילת עונת הקיץ. "אנחנו עוד לומדים את השלכות האירוע", אמרו בחברה, "מוקדם מדי עדיין לקבוע בוודאות כיצד הוא ישפיע". בינתיים כבר גילו בחברה טעות בתאריך הריקול שפורסם לגבי מאגדת מגנום מיני. תאריכי הפקיעה הנכונים של המוצרים שיש להחזיר הם 10-20.6.2023 ולא 13-14.6.2023.

