חשופים בעמדת השמירה

במשך שנים מתריעים גורמי ביטחון באיו”ש על פרצות במערך האבטחה ביישובים • תוכניות שחוברו כללו בין היתר שיפורים טכנולוגיים משמעותיים בעמדות השמירה, אולם הן טרם אושרו ובחלק מהמקרים אף קוצצו תקנים של מאבטחים • בעקבות רצח ויאצ’סלב גולב ז”ל באריאל: סיור מיוחד בכניסות ליישובים, שם התגלו לא מעט כשלים ומסקנה אחת: צריך לעשות יותר כדי למנוע טרגדיות נוספות

רצח המאבטח ויאצ'סלב גולב בלילה חשוך בסוף השבוע, בעמדת שמירה בכניסה לעיר אריאל, הציף שורת סוגיות באשר להגנה על היישובים והערים ביהודה ושומרון. למה מאבטחים פרטיים, ולא כוחות הביטחון, מתמודדים עם טרור בתקופה רגישה ובאזור רגיש? האם הם קיבלו את ההכשרה המתאימה למשימה? והאם מערכת הביטחון מספקת את האמצעים הנדרשים ליישובים? מסיור שערכנו בעמדות שמירה ביישובים ביהודה ושומרון עולה שאפשר לעשות יותר כדי למנוע את הפיגוע הבא.

 

מאבטחים לא פעם מהווים יעד עבור המחבלים. הם נדרשים להגן על יישובים ואזרחים – וגם על עצמם. עבור כל זאת נדרש מערך אבטחה בטוח ומתקדם. לאורך השנים גורמים אזרחיים ביהודה ושומרון התריעו שיש לבצע שינויים והתאמות בעמדות הביטחון, אך הדרישות נזנחו והתוכניות לא קודמו.

 

כבר בתקופת שר הביטחון אביגדור ליברמן חוברו במערכת הביטחון שתי תוכניות, משלימות, לשיתוף פעולה עם ההתיישבות. עיקרן: חיזוק מערך האבטחה בגורם האנושי והטכנולוגי.

 

בבסיס התוכנית הראשונה עמדה היוזמה להחליף חיילים שנמצאים בשירות של אבטחת יישובים במאבטחים מקצועיים שמאומנים על ידי חברות אבטחה פרטיות ומועסקים על ידן. התוכנית השנייה הייתה אמורה לספק את המענה הטכנולוגי: 500 מיליון שקל לשדרוג אמצעי אבטחה. בין היתר מצלמות משוכללות, אמצעי חיווי, אמצעי תצפית, גדרות ועמודי תאורה. שתי התוכניות אושרו במשרד הביטחון, אך כאמור לא קודמו ועדיין ממתינות לאישורו של השר בני גנץ.

 

ביתר עילית. אמצעים טכנולוגיים מיושנים | צילום: יואב דודקביץ
ביתר עילית. אמצעים טכנולוגיים מיושנים | צילום: יואב דודקביץ

 

 

בסיור שקיימנו אתמול ביישובים ברחבי יהודה ושומרון התגלו פערים בין עמדות האבטחה, שמשמשות בין היתר שער ליישובים וגם חמ"ל. מצד אחד, כפי שראינו באריאל, עמדה די מיושנת. מצד שני, באפרת, עמדה מודרנית שמאפשרת מרחב פעולה למאבטחים מול הסכנות. בנוסף, קיימים פערים גם באמצעים הטכנולוגיים שקיימים בעמדות.

 

גורמי ביטחון באריאל התריעו בפני גורמי ביטחון כי העמדות בכניסה לעיר סובלות מליקויים שונים. העמדה בה התרחש הפיגוע היא קטנה ומוצבת על אי תנועה, בין שני צירים, מה שמגביל את יכולת התגובה של המאבטח ואת שדה הראייה שלו. בנוסף, בגלל מגבלות תנועה הכניסה לעמדה היא מכיוון הכביש, ולא מתוך היישוב – כלומר, בכל פעם שמאבטח נכנס פנימה לעמדה הוא חשוף למפגעים.

 

עמדת תצפית שאמורה לסייע למאבטחים, עם מבט מנקודה גבוהה, לא הייתה קיימת כלל. לאחר הפיגוע הציבו במקום בטונדות והקימו את העמדה, אך אתמול היא לא הייתה מאוישת, בהיעדר תקציב ותקנים. בעיריית אריאל אמרו אתמול: "נבצע את השינויים הנדרשים. מדובר בשינוי תפיסתי של כל מערך האבטחה".

 

בכניסה למועצה המקומית עמנואל בשומרון, לעומת זאת, זוכה המאבטח לעמדת שמירה מרווחת, ממוגנת היטב ובעלת אמצעי תצפית. אלא שבגלל היעדר תקציב אין תצפיתנים בחמ"ל. כך אותו מאבטח נאלץ לחלוק קשב בין פיקוח על הנכנסים והיוצאים אל/מהיישוב ובין המצלמות סביבו. עם זאת, בשבועות הקרובים צפוי לקום חמ"ל חדש בעמנואל, שבו יהיו כל האמצעים הטכנולוגיים הנדרשים – והוא יהיה מאויש גם בתצפיתנים.

 

אריאל. עמדה קטנה שמוצבת על אי תנועה | צילום: אלישע בן קימון
אריאל. עמדה קטנה שמוצבת על אי תנועה | צילום: אלישע בן קימון

 

 

דוגמה למערך אבטחה שפועל באופן מסודר מאוד אפשר למצוא ביישוב אפרת שבגוש עציון. "אם לא אדאג לעצמי, אף אחד לא ידאג לי", מסביר ראש המועצה עודד רביבי, "אני פועל כדי שאצלי לא יהיה חסר כלום".

 

רביבי מוסיף ש"מיד אחרי הפיגוע באריאל הנחיתי את הצוותים לבצע תרגולות. בסוף האויב הכי גדול שלנו הוא השגרה. טכנולוגיה יש אצלנו בלי סוף, אבל הכי חשוב שהצוותים יהיו מוכנים מבחינה מבצעית".

 

בכניסה לעיר החרדית ביתר־עילית, הסמוכה לכפר הפלסטיני חוסאן, מוצבות עמדות ביטחון, אך פה היו שמחים לקבל אמצעים טכנולוגיים טובים יותר. בין היתר משום שבעבר התרחשו פיגועי דקירה באזור.

 

בהתאם להערכת מצב מחודשת במערכת הביטחון, בין היתר אחרי תקופות של שקט יחסי, נרשמה ירידה בהשקעה באמצעי הביטחון ביישובים. שלמה ועקנין, קב"ט מועצת יש"ע, מסביר את הדילמות שעומדות בפניו: "בסוף אתה עובד עם תקציב נתון. אם אתה מעלה שכר לכל מאבטח, אתה צריך להוריד עמדות. בלא מעט יישובים וערים הורידו עמדות. מעדיפים סייר שעובר בכמה נקודות מאשר מאבטח סטטי. בחודשים הקרובים צפוי קיצוץ בעשרה יישובים לפחות".

 

עמנואל. חמ"ל חדש צפוי לקום בקרוב | צילום: אלישע בן קימון
עמנואל. חמ"ל חדש צפוי לקום בקרוב | צילום: אלישע בן קימון

 

 

ועקנין מוסיף ש"כל קיצוץ כזה פוגע אנושות במערך האבטחה ומסכן את ביטחון התושבים. אנחנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם צה"ל וגורמי הביטחון, אך לצערנו שר הביטחון בחר להמשיך לקצץ בתקציבים, במקום לקדם שתי תוכניות שכבר אושרו בעבר".

 

תגובת משרד הביטחון: “מערכת הביטחון פועלת על פי תוכנית רב־שנתית לחיזוק ועיבוי מרכיבי הביטחון ביישובים ביו”ש”.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים