צחוק מהעבודה: רוב העובדים במשק לא מקבלים שכר מלא על משמרות בחגים
הם נאלצים לעזוב את המשפחות בחג בתקווה להרוויח קצת יותר – אבל בדיקת חברת "עוקץ מערכות" מגלה: 74% מהעובדים היומיים או השעתיים לא מקבלים תשלום של 250% כמתחייב
בזמן שעם ישראל מטייל או יושב לארוחת החג, הם נאלצים לצאת לעבוד בתקווה להרוויח קצת יותר – אבל לא תמיד מקבלים את התוספת שמגיעה להם. שיעור התופעה הוא מדהים ומקומם: 74.3% מהעובדים היומיים או השעתיים שנאלצו לעבוד בהוראת המעסיק במהלך השנתיים האחרונות בחגי ישראל, לא קיבלו שכר בגובה 250%, בהתאם לקביעת בית הדין הארצי לעבודה בפסק דין שניתן לפני כשנתיים – כך עולה מסקר ייעודי שערכה לאחרונה חברת עוקץ מערכות, שעוסקת במתן פתרונות ממוחשבים בתחום כוח האדם.
על פי ממצאי הסקר, שבמסגרתו עובדו 4,327 תלושי שכר של עובדים (לא כאלה שמקבלים משכורת חודשית) שהועסקו בחגי ישראל במהלך התקופה 10.07.20 עד 10.04.22, רק ב־25.7% מתלושי השכר שנדגמו שולם מלוא השכר. נוכח העובדה כי ישנם תשעה ימי חג בשנה, תוספת זו – שלה זכאי עובד יומי או שעתי שהוכרח לעבוד בחג – יכולה להגיע לכדי תוספת של מאות שקלים במשכורת.
עו"ד שלמה יעקובוביץ', המתמחה בדיני עבודה, מסביר כי ביוני 2020 ניתן פסק דין תקדימי שבמסגרתו קבע בית הדין הארצי לעבודה כי עובדים יומיים ושעתיים יקבלו תשלום של 250% על עבודה בחגים שלא מבחירתם. עד אז, הם קיבלו תשלום של 150% אם עבדו, ואם לא יום החופש נחשב יום חג שבו קיבלו 100%. בית הדין החליט שהמענק בגובה 150% לא סותר את התוספת, כך שמי שעובד בחג מקבל כמו כולם ובנוסף 250%.
בשורה התחתונה נפסק כי מי שהוכרח על ידי המעסיק לעבוד בחג זכאי לקבל שכר בגובה 250%, אלא אם כן העובד בעצמו בחר לעבוד ואז יהיה זכאי רק ל־150%. "לצערי מעסיקים רבים פשוט לא מודעים לכך שאם הם הורו לעובד שעתי או יומי לעבוד בחג עליהם לשלם לו תשלום של 250%. מעסיקים רבים משלמים את הזכויות לעובדים בהתאם למה שהם היו רגילים ולא תמיד מתעדכנים בפסיקה וכך נוצרים פערים והם נחשפים לתביעות".
ממצאי הסקר של עוקץ מלמדים כי שיעור העובדים היומיים או השעתיים שהועסקו בחגים וקיבלו את מלוא השכר – נמוך מאוד. על פי עיבוד תוצאותיו, העובדים המקופחים ביותר מגיעים מענף המסעדנות שבו 78.5% מהמועסקים בחגים לא קיבלו שכר מלא. עוד עולה מהסקר כי 68.8% מהעובדים שהועסקו במפעלים חיוניים לא קיבלו את השכר המגיע להם. מדובר בעיקר על מפעלים בתחום המזון, המתכת, שירותי אשפוז ובריאות, שהוגדרו כמפעל שפעילותו חיונית לקיום אספקה או שירותים הדרושים למשק או לציבור. גם בענף המסחר נרשמה עקומת ציות נמוכה – רק 26.7% מהמועסקים קיבלו את מלוא השכר. הפרה משמעותית נמצאה גם בקרב העובדים בענף חיי הלילה: 22.7% בלבד מהברמנים קיבלו שכר מלא.
שיאני הפרות השכר
מסעדנות
78.50%
ברמנים
77.30%
ניקיון
76.80%

