העולם נגדנו, והפעם בצדק

מראות השוטרים מכים באלות משתתפים בהלוויה של העיתונאית שירין אבו־עאקלה הם פיגוע הסברתי ומדיני עבור ישראל. שוב ושוב אנחנו נופלים בפח היקוש שטומנים לנו הפלסטינים.

 

באירוע מותה של אבו־עאקלה הצליחה ישראל למזער נזקים בכך שהציפה ספק מי באמת הרג אותה: חמושים פלסטינים או חיילי צה"ל. כאן לא היה מקום לספק; רק טיפשות לשמה. שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס ביקש בכל לשון של בקשה שההלוויה של העיתונאית, שהיא גם אזרחית אמריקאית, תהיה מכובדת. המשטרה הייתה בקשר עם המשפחה של אבו־עאקלה והגיעה עימה לסיכומים. הצעירים הפלסטינים הפרו אותם - ואז השוטרים הסתערו עליהם באלות.

 

המשטרה צודקת: היו שם מיידי אבנים ובקבוקים. אבל גם היו שם עיתונאים וצוותי תקשורת מכל העולם ששידרו את ההלוויה בשידור ישיר. זה בדיוק מה שהמתפרעים הפלסטינים רצו - שהשוטרים יסתערו על הארון של אבו־עאקלה והתקשורת העולמית תראה מי התוקפן ומי הקורבן.

 

הרשת הוצפה בסוף השבוע בגינויים חריפים של ישראל: שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן, שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומאס גרינפילד, שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל, שליח האו"ם למזרח התיכון תור וונסלנד, שר החוץ הירדני איימן א־ספדי שלא מחמיץ הזדמנות להכפיש את ישראל, והפעם היה לו, לצערנו, על מה. בגלל ההלוויה אפילו נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס לראשונה לפרשה מותה של אבו־עאקלה ואמר ש"האירועים חייבים להיחקר". השיא הגיע בהודעה לעיתונות של מועצת הביטחון, עם גינוי חריף למותה וקריאה לחקירה שקופה. מדהים, אבל מועצת הביטחון הצליחה ליצור קונצנזוס בין ארה"ב, רוסיה וסין. השוטרים שהסתערו עם האלות על נושאי הארון של אבו־עאקלה הכו גם בשאריות הלגיטימציה הבינלאומית שלנו.

 

מתי כבר יבינו בהנהגה הישראלית שלא תמיד צריכים להיות כל כך צודקים. למה שלא נהיה גם קצת חכמים? בכירים בירושלים הסבירו שההלוויה הייתה נוצרית ומוסלמים ניסו להשתלט עליה. בכל מצב אחר, טענו, המשטרה לא הייתה מתערבת. אבל זה בדיוק העניין: אבו־עאקלה היא אייקון פלסטיני. היה ברור שמוסלמים יגיעו להלוויה שלה. היה ברור שיניפו דגלי פלסטין וינסו להפוך את האירוע למפגן לאומני. מה ההיגיון לנהל קרב כזה כאילו מדובר באיום קיומי על מדינת ישראל.

 

היה נכון להכיל את האירוע. שיניפו דגלי פלסטין. לא נעים, לא נורא. הנזק שנגרם מהעימות עם הפורעים - שבתקשורת הזרה ובהודעות הגינויים הבינלאומיות הוצגו כ"אבלים" - התברר כחמור בהרבה.

 

איפה היה השר לביטחון הפנים בר־לב? לא ברור. האם ראש הממשלה בנט או שר החוץ לפיד היו צריכים לנהל בזמן אמת את האירוע? ייתכן. בכיר ישראלי אמר שתהיה בדיקה מסודרת. בדיקה היא דבר חשוב, אבל אפשר היה להימנע ממנה מראש. גורמי הסברה הכינו את המשטרה לקראת האירוע הנפיץ, הזהירו אותה לגבי ההשלכות, אבל גם זה לא הספיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים